18 Δεκ 2024
READING

Η διαδικτυακή ταυτότητα της μόδας 

3 MIN READ

Η διαδικτυακή ταυτότητα της μόδας 

Η  διαδικτυακή ταυτότητα της μόδας 

Η ψηφιακή μόδα έχει γίνει βασική τάση στη σύγχρονη εποχή. Το metaverse ανοίγει στον ψηφιακό κόσμο νέες αγορές, νέες ευκαιρίες και νέα επαγγέλματα για τους δημιουργούς της μόδας. Η μόδα ορίζεται σε τρεις διαφορετικές μορφές: η πρώτη είναι η phygital, η ψηφιακή μόδα που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την παραγωγή φυσικών ενδυμάτων. Η δεύτερη μορφή είναι ο συνδυασμός φυσικής και ψηφιακής, δηλαδή η ψηφιακή μόδα που μπορεί να φορεθεί χρησιμοποιώντας επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα. Και η τρίτη είναι η πλήρως ψηφιακή, δηλαδή η ψηφιακή μόδα που πωλείται απευθείας σε ένα avatar

Η μόδα μεταφέρεται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Σε αυτό συμβάλλουν οι νεότερες γενιές. Οι νέοι influencers, για παράδειγμα, φορούν ψηφιακά και όχι φυσικά ρούχα. Ολοένα και περισσότερα fashion brands, εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία, φωτογραφίζουν τους influencers τους με τις ψηφιακές εκδοχές των προϊόντων τους.

Οι ψηφιακές διαστάσεις μας ζητούν να αποδομούμε και να επανερμηνεύουμε συνεχώς το ψηφιακό μας περιβάλλον.Ερευνητές αφιερώνουν χρόνο στην ανάλυση της ψηφιοποίησης της μόδας και του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές συνδέονται και επικοινωνούν μέσα από αυτό το νεοαναπτυγμένο τεχνολογικό πρίσμα. Έχει εξεταστεί αυτή η εναλλακτική εμπλοκή του ψηφιακού καταναλωτή, αποδομώντας τον τρόπο με τον οποίο ένας διαδικτυακός αγοραστής αλληλεπιδρά με τη μόδα. 

Οι ίδιες οι μάρκες έχουν την ευθύνη να παρουσιάζουν στους δυνητικούς καταναλωτές μια ειλικρινή άποψη για το τι μπορούν να προσφέρουν για να ωφελήσουν τη ζωή τους. Αυτό μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μηνύματα και branding που επηρεάζουν τη διαδικτυακή προσωπικότητα ενός καταναλωτή, μια εικόνα του εαυτού του που κατασκευάζουν και η οποία δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα αυτό που είναι στην πραγματικότητα. 

Τα επιχειρηματικά μοντέλα ευδοκιμούν από την κοινωνική εξάρτηση των χρηστών τους 

Το διαδικτυακό πεδίο υπάρχει ως ένας ιδιαίτερα κόσμος, που εκδηλώνεται με τη μορφή των διαδικτυακών καταστημάτων, της διαφήμισης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα πάντα γίνονται clickable και shoppable.Η μόδα γίνεται μια επικοινωνιακή δύναμη που βοηθά τον κόσμο να αποκαλύψει, όχι τόσο το ποιοί είναι ως άνθρωποι, αλλά περισσότερα το ποιοι φαντάζονται ότι είναι. 

Διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους οι μάρκες χρησιμοποιούν αυτή την αφήγηση ως εργαλείο για να επικοινωνήσουν την προσφορά μόδας στο κοινό τους, εξελίσσοντας τη μόδα και κάνοντας τη κάτι παραπάνω από ένα απλό ρούχο που μπορεί να φορεθεί, για να επηρεάσει περαιτέρω τις διαφημίσεις, τις διαφημιστικές πινακίδες, τα περιοδικά και το διαδίκτυο. Μέσω αυτών των μέσων η μόδα μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές μια δεύτερη ύπαρξη που λειτουργεί ως ταυτότητα για την ατομική κοινωνική καθιέρωση. 

Ο ψηφιακός κόσμος βοηθάει μόνο στην ψευδαίσθηση της εμφάνισης 

Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να αξιολογούν κριτικά το ψηφιακό τους αποτύπωμα και να εστιάζουν στα πραγματικά μηνύματα που οι μάρκες παρουσιάζουν στις επικοινωνιακές τους προσπάθειες.Ένα εργαστήριο που ονομάζεται Digital Footprint Workshop ζητά από τους συμμετέχοντες να αναλύσουν και να οπτικοποιήσουν το προσωπικό τους ψηφιακό περιβάλλον ως έναν τρόπο πειραματισμού. Το αποτέλεσμα του προγράμματος είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των χρηστών όσον αφορά τα διαδικτυακά μέσα μόδας και να προκληθεί συνεχής συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Και εφόσον οι εταιρείες επιθυμούν όχι μόνο να διατηρήσουν τους πελάτες τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους, ασπάζονται τις ίδιες απόψεις και κάνουν διάφορες αλλαγές προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες καταναλωτικές απαιτήσεις. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.