20 Απρ 2024
READING

To στοίχημα της Black Friday και πού ποντάρει το Πλαίσιο

4 MIN READ

To στοίχημα της Black Friday και πού ποντάρει το Πλαίσιο

To στοίχημα της Black Friday και πού ποντάρει το Πλαίσιο

Σε μία χρονική συγκυρία που η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών διέρχεται σημαντική περίοδο κρίσης, με μειωμένη παραγωγή λόγω έλλειψης σε chips που τοποθετούνται σε συσκευές αλλά και εκτεταμένες ελλείψεις προϊόντων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ενεργειακή κρίση στην Κίνα, η οποία έχει μειώσει τις βάρδιες στα εργοστάσια παραγωγής για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει, η ελληνική Black Friday δείχνει να βρίσκεται αυτή τη στιγμή τόσο κοντά αλλά και ταυτόχρονα τόσο μακριά.

Κοντά βρίσκεται από χρονικής άποψης και για κάποιους λιανεμπόρους της ελληνικής αγοράς ίσως μακριά, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων αλλά και των δυσχερειών που παρουσιάζει η αγορά. 

Ικανοποιητικό στοκ για την ικανοποίηση της ζήτησης

Σε ό,τι αφορά το Πλαίσιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εγκαίρως ικανοποιητικές ποσότητες προϊόντων στις αποθήκες του, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της Black Friday, η οποία επί της ουσίας επεκτείνεται και μετατρέπεται σε Black Week. Ταυτόχρονα όμως η αλυσίδα ποντάρει σημαντικά στον παράγοντα που ονομάζεται ηλεκτρονικό εμπόριο, ένας τομέας ο οποίος της προσέφερε ισχυρή ώθηση κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και στο γεγονός ότι έχει την δυνατότητα να παραδίδει την ακριβώς επόμενη ημέρα από την παραγγελία.

Είναι άκρως χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι οι συνολικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας ιδιόκτητο κτήριο 22.500 τετραγωνικών μέτρων στη Μαγούλα, ημιαυτόματο logistics center, αποθήκες 10.000 τετραγωνικών μέτρων στη Μάνδρα, enterprise πλατφόρμα για το e-commerce, κινήσεις που συναποτελούν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση εξυπηρέτησης του δικτύου της Πλαίσιο Α.Ε και κατ’ επέκταση του καταναλωτικού κοινού. Στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων από 8% του κύκλου εργασιών της που ήταν προ πανδημίας, το ποσοστό αυτό άγγιξε επί του παρόντος το 15%.

Η δύναμη των logistics

Σε ό,τι αφορά τα logistics ήταν ένας τομέας, στον οποίο η αλυσίδα ανέκαθεν επένδυε. Και όπως αποδείχθηκε βάσει συνθηκών της αγοράς οι κινήσεις που έκανε σε βάθος ετών, είχαν και έχουν και μακροπρόθεσμα θετικό αποτύπωμα. Από το 2008 και μετά η Πλαίσιο δαπάνησε περί τα 30 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μαγούλας, ενώ το 2009 δαπάνησε 8 εκατ. ευρώ για το κέντρο διανομής της Μάνδρας. Ταυτόχρονα όμως η επενδυτική τάση που επιδεικνύει στον τομέα των logistics έχει και συνέχεια καθώς πρόσφατα προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου με την εταιρεία ξυλείας Ακρίτας για την αγορά και νέων εγκαταστάσεων στη Μαγούλα, με συνολική έκταση 16.402 τ.μ. που πρόκειται να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει την αποθηκευτική της δυναμική.

Αυτή τη στιγμή πάντως η αγορά κινείται με αυξητικούς ρυθμούς καθώς στο σύνολό του ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καταγράφει άνοδο πωλήσεων κατά 26%, όπως προκύπτει από στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων GfK που αφορούν στο δεκάμηνο του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. 

Το Πλαίσιο κατάφερε να βελτιώσει περαιτέρω στη διάρκεια του έτους που διανύουμε τη λειτουργία του e-shop του μέσω του contact center που διαθέτει αλλά και του καλά οργανωμένου δικτύου διανομής και παράδοσης των προϊόντων του. 

Πολυκαναλική στρατηγική σε όλο το φάσμα εξυπηρέτησης

Στο επίκεντρο της επιχείρησης τίθεται μία omnichannel στρατηγική όπου πυλώνες εκτός από το ηλεκτρονικό εμπόριο που προαναφέραμε, αποτελούν τα in-house call centers για την εξυπηρέτηση των πελατών της από ανθρώπους που εκπαιδεύει η ίδια η αλυσίδα αλλά και η διανομή που αποτελεί βασικό παράγοντα εξυπηρέτησης, καθώς ο χρόνος και η ποιότητα της παράδοσης αποτελούν παράγοντες που χτίζουν τη σχέση με τον σύγχρονο και απαιτητικό καταναλωτή. 

Η κατηγορία των οικιακών συσκευών

Ένα ακόμα κανάλι στο οποίο επένδυσε την τελευταία τριετία είναι αυτό των οικιακών συσκευών. Η είσοδος στη συγκεκριμένη νέα κατηγορία για μία εταιρεία που παραδοσιακά είχε σχετιστεί με την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τεχνολογίας, ανέδειξε ταυτόχρονα και την δυνατότητά της να παραμένει ευέλικτη παρά το μέγεθός της. Έτσι, στο εξάμηνο του 2021 το Πλαίσιο πούλησε κατά 150% περισσότερες οικιακές συσκευές σε όρους αξίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020. Σε αυτό το γεγονός ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η εξέλιξη αυτή συγκρίνεται με το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου τα φυσικά καταστήματα ήταν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κλειστά. 

Οπωσδήποτε, τόσο οι επιδόσεις κατά τη διάρκεια της Black Friday, όσο και το σύνολο του δευτέρου εξαμήνου το οποίο διανύουμε, θα αποτελέσουν – συμπεριλαμβανομένων και των εορτών – την περίοδο που θα κρίνει τις οριστικές επιδόσεις της Πλαίσιο, δεδομένου ότι κατά τους μήνες Ιούλιο έως και Δεκέμβριο καταγράφει το 55% του ετήσιου τζίρου της και επί της ουσίας διαμορφώνεται και το οριστικό αποτέλεσμα της εκάστοτε οικονομικής χρήσης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.