19 Απρ 2024
READING

Από τη μυστικότητα στο Top 10: Γιατί το Netflix αλλάζει τακτική για τις τηλεθεάσεις του

3 MIN READ

Από τη μυστικότητα στο Top 10: Γιατί το Netflix αλλάζει τακτική για τις τηλεθεάσεις του

Από τη μυστικότητα στο Top 10: Γιατί το Netflix αλλάζει τακτική για τις τηλεθεάσεις του

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε ο κολοσσός του streaming, το Netflix των 213 εκατομμυρίων συνδρομητών, που αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στον ανταγωνιστικό αυτό χώρο.

Η πλατφόρμα πρόκειται να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο ιστότοπο, τον «Top 10 on Netflix», όπου θα παρουσιάζει στοιχεία για τα πιο δημοφιλή προγράμματά της την εβδομάδα που πέρασε. Αυτό το λανσάρισμα έρχεται να προσθέσει πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία, και με διαφορετικό τρόπο συγκεντρωμένα, στην ήδη υπάρχουσα λίστα με το Top 10 της πλατφόρμας. Οι μετρήσεις θα αφορούν το σύνολο του περιεχομένου, θα λαμβάνονται δηλαδή υπόψη τόσο οι νέες παραγωγές, όπως η δημοφιλής σειρά-φαινόμενο «Tο παιχνίδι του καλαμαριού» (Squidgame), όσο και παλαιότερες, των οποίων το Netflix έχει τα δικαιώματα διάθεσης. 

Η σημαντικότερη αλλαγή στον τρόπο που συγκεντρώνονται τα στοιχεία και στο πώς αποφασίζεται ποιο πρόγραμμα είναι πιο δημοφιλές, αφορά την εγκατάλειψη της μεθόδου των «δύο λεπτών». Μέχρι τώρα, τα δεδομένα που δίνονταν στη δημοσιότητα βασίζονταν σε μια απλή πρόσθεση όσων λογαριασμών είχαν παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο λεπτά από μια σειρά ή μια ταινία. Αυτό που θα γίνεται στο εξής είναι να κατατάσσονται τα προγράμματα ανάλογα με το πόσες ώρες τα παρακολούθησε το κοινό. 

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα το Netflix ήταν ιδιαίτερα μυστικοπαθές ως προς τα ακριβή νούμερα των τηλεθεάσεων, αυτή η στροφή του έχει σημασία, και αναμένεται να θέσει συνολικά έναν νέο τόνο στην αγορά, καθώς τώρα:

Ενδεχομένως θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλες υπηρεσίες streaming, εμπλουτίζοντας τις πληροφορίες που «καίνε» στον «Πόλεμο του Streaming».

– Θα είναι δυνατόν να καθοριστεί σαφέστερα τι σημαίνει πετυχημένο περιεχόμενο, και άρα να συγκροτηθεί μια πιο συγκεκριμένη στρατηγική και για τις επιλογές της ίδιας της εταιρείας. Έτσι, γνωρίζοντας ακριβώς ποιοι τίτλοι έχουν επιτυχία, μπορεί η πλατφόρμα να γνωρίζει καλύτερα τον βαθμό ικανοποίησης των συνδρομητών της και να εργαστεί για τη διατήρησή τους. 

– Παράλληλα, καθώς και οι ίδιοι οι θεατές θα γνωρίζουν ποιες παραγωγές είναι επιτυχημένες, είναι πιθανό να αυξηθεί το αντίστοιχο engagement.

– Θα δοθεί ίσως μια απάντηση στους επικριτές της πλατφόρμας, που την κατηγορούσαν για αδιαφάνεια όλα αυτά τα χρόνια.  

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος στρατηγικής περιεχομένου του Netflix, Pablo Perez De Rosso, στο σχετικό blog post που δημοσίευσε την Τρίτη, «η μέτρηση της επιτυχίας στο streaming είναι δύσκολη. Οι παραδοσιακές μετρήσεις όπως το box office και το μερίδιο κοινού (που είναι σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τους διαφημιστές να κατανοήσουν την επιτυχία της γραμμικής τηλεόρασης), δε βοηθιύν τους περισσότερους παρόχους υπηρεσιών streaming, του Netflix συμπεριλαμβανομένου». Προφανώς, η νέα τακτική που θα ακολουθηθεί, αναμένεται να βοηθήσει ακριβέστερα και πιο αποτελεσματικά στο μοίρασμα της διαφημιστικής δαπάνης. 

Ο τρόπος που γίνονται οι μετρήσεις τηλεθέασης, ώστε να λάβουν λεπτομερή στοιχεία οι διαφημιστές, προβληματίζει ιδιαίτερα σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά τώρα που η λεγόμενη «γραμμική τηλεόραση» έχει ξεπεραστεί και το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει περιεχόμενο και από άλλες συσκευές, ακόμα και μεταχρονολογημένα. Το ζήτημα απασχολεί και στην Ελλάδα, που η μέτρηση της τηλεθέασης αφορά τη γραμμική τηλεόραση και τις συνδρομητικές πλατφόρμες αλλά όχι σε άλλου είδους συσκευές, όπως υπολογιστές, κινητά, τάμπλετ και laptops. Με την υβριδική πλατφόρμα Ertflix αλλά και δεδομένου ότι το Netflix δεν καλύπτεται από τις μετρήσεις της τοπικής αγοράς, το τοπίο παραμένει σχετικά ασαφές. Πάντως, πρόσφατα η Nielsen ανακοίνωσε το λανσάρισμα ενός νέου εργαλείου, του Nielsen One, που υπόσχεται ότι θα καλύψει τις μετρήσεις και σε διαφορετικές συσκευές. 

Οι συνθήκες και τα δεδομένα πλέον, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο – ιδιαίτερα στον κόσμο του Netflix – φαίνεται ότι πρόκειται να αλλάξουν δραστικά, τόσο σε επίπεδο εκτίμησης των προτιμήσεων του κοινού και στρατηγικής περιεχομένου, όσο και στον τρόπο που μοιράζεται η διαφημιστική δαπάνη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.