22 Δεκ 2024
READING

Γιατί η ΙΚΕΑ ανεβάζει τις τιμές της και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κλάδου

5 MIN READ

Γιατί η ΙΚΕΑ ανεβάζει τις τιμές της και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κλάδου

Γιατί η ΙΚΕΑ ανεβάζει τις τιμές της και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κλάδου

To 2022 φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικό για την ΙΚΕΑ και τους πελάτες της. Πέρυσι μάθαμε ότι ο σουηδικός κολοσσός σταματά να βγάζει τους δημοφιλείς τυπωμένους καταλόγους του, και αυτές τις μέρες ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές του.

Αλλάζει λοιπόν η φιλοσοφία της εταιρείας απέναντι στη δημιουργία design επίπλων προσιτών για όλους;

Προς το παρόν δε φαίνεται να τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς η απόφαση ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών, όπως εξηγεί στο Bloomberg o Martin van Dam, CFO της μητρικής εταιρείας της ΙΚΕΑ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα κέρδη της έπεσαν κατά 16% το προηγούμενο οικονομικό έτος, παρόλο που η ζήτηση έχει εκτοξευθεί, γιατί τα προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα και τις μεταφορές κατέστησαν αδύνατο ουσιαστικά να κατασκευαστεί η ποσότητα των κομματιών που απαιτούνται για να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων – εκτός του ότι η κρίση αυτή ακρίβυνε και την ίδια την κατασκευή τους. Έτσι, το κοστός θα μετακυληθεί τελικά στους καταναλωτές. Οι τιμές από το 2022 θα ανέβουν, άγνωστο ωστόσο πόσο ακριβώς.

Ειδικοί επί της βιωσιμότητας, όμως, σημειώνουν ότι αυτή η κίνηση ενδεχομένως θα έχει και τα θετικά της, και μάλιστα ελπίζουν ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια στροφή προς περισσότερο βιώσιμες επιλογές στην αγορά των επίπλων. Γιατί, όπως εξηγούν, μπορεί η ΙΚΕΑ και όσοι ακολούθησαν τη φιλοσοφία της, από τη δεκαετία του 1990, να άλλαξαν τα δεδομένα στην αγορά επίπλων, δίνοντας τη δυνατότητα σε καταναλωτές της μεσαίας τάξης να εξοπλίσουν και να διακοσμήσουν τα σπίτια τους με κομμάτια σχεδιασμένα σύμφωνα με τις τάσεις του σύγχρονου – αλλά ακριβού – design, και με λίγη αύρα από την παράδοση των μεγάλων Σκανδιναβών designers, ωστόσο το γεγονός ότι αυτό έγινε με έπιπλα φτηνά, από αναλώσιμα και μικρής αντοχής υλικά και χάρη στα φτηνά εργατικά χέρια των ανατολικών χωρών, επιβάρυνε τρομακτικά το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις ΗΠΑ πετιούνται κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια τόνοι επίπλων, τη στιγμή που το 1960 αυτός ο αριθμός ήταν μόλις 2 εκατομμύρια. Καταλήγουν δηλαδή στα σκουπίδια αντικείμενα, καθένα από τα οποία απαιτεί 90 κιλά άνθρακα για να κατασκευαστεί και να μεταφερθεί, όσο δηλαδή χρειάζεται για να πετάξει για μια ώρα ένα αεροπλάνο – μια τεράστια σπατάλη των φυσικών πόρων και επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Δείτε ακόμα: Πώς τα small stores της Ikea εισβάλλουν στον Πειραιά, το Μαρούσι και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Τώρα λοιπόν παρουσιάζεται μια ευκαιρία να αλλάξει η νοοτροπία και οι προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, λένε οι ειδικοί. Μέχρι σήμερα, τα καλύτερης ποιότητας έπιπλα, που αντέχουν στον χρόνο, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις τιμές της ΙΚΕΑ. Τώρα που ακόμα και τα φτηνά, αναλώσιμα έπιπλα θα ακριβύνουν, ίσως οι καταναλωτές επανεξετάσουν όσα τους προσφέρουν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές, οι οποίοι δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από την παγκόσμια προμηθευτική αλυσίδα. Αυτή η προσδοκία έχει νόημα, αν λάβει κανείς υπόψη του το ότι, πλέον, το 87% των καταναλωτών δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν λίγο περισσότερα χρήματα, αν είναι σίγουροι πως αυτά που αγοράζουν είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό, ειδικά συγκρινόμενο με το 33% του 2008. 

Αυτή η τάση ίσως ωθήσει τις μεγάλες εταιρείες όπως η ΙKEA να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές για την κατασκευή και τη διάθεση των επίπλων τους – μια ανάγκη, εξάλλου, την οποία η περιβαλλοντική κρίση καθιστά δύσκολο να αγνοηθεί. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει και οι πολιτικές των κρατών να βοηθήσουν σε αυτό, και να μην επαναναπαύονται στην καλή θέληση και την περιβαλλοντική συνείδηση των μεγάλων εταιρειών. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αλλά και να φορολογείται το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, ώστε να αναγκαστούν να στραφούν στη βιωσιμότητα. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει αισθητή η αλλαγή, αφού, διαφορετικά, μόλις η κρίση ξεπεραστεί, είναι πολύ πιθανό η ΙΚΕΑ και οι όμοιοί της να επιστρέψουν στις παλιές τους πρακτικές και τιμές, γεμιζοντας την αγορά με φτηνά έπιπλα που θα καταλήξουν τελικά στα σκουπίδια.

Αλλά και το γεγονός ότι αλλάζουν συνολικά οι συνθήκες στην αγορά πιστεύεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αναμενόμενη στροφή σε πιο παραδοσιακούς επιπλοποιούς. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές και για αυτούς, ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους, μέσα από DTC (Direct To Consumer) πλατφόρμες, κερδίζοντας το μερίδιο των μεσαζόντων και προς όφελος του καταναλωτή. Με την αναμενόμενη αύξηση των τιμών από την ΙΚΕΑ, επομένως, η ψαλίδα στις τιμές των δύο διαφορετικών πεδίων του ίδιου κλάδου ενδεχομένως να κλείσει αισθητά, ευνοώντας, τελικά, το περιβάλλον.

Από την άλλη, είναι και η γρήγορα ανερχόμενη τάση της επανάχρησης των επίπλων που μπορεί να ενισχύσει αυτήν τη στροφή. Η ΙΚΕΑ, αναγνωρίζοντάς την, ήδη παρέχει αυτήν την υπηρεσία, ωστόσο τα έπιπλα που κατασκευάζει δεν είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν στον χρόνο. Ένα έπιπλο φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο, που δίνει έμφαση στην αντοχή, γίνεται έτσι πιο δελεαστικό, καθώς μπορεί να μεταπωληθεί στη second hand αγορά. Γι΄αυτό προβλέπεται ότι στο άμεσο μέλλον θα εμφανιστούν περισσότερες εταιρείες και εξειδικευμένες πλατφόρμες resale μεταχειρισμένων επίπλων, όπως συνέβη και με τα ρούχα.

Φαίνεται ότι το μέλλον επιφυλάσσει αλλαγές στη διακόσμηση των σπιτιών μας και περαιτέρω (αναγκαστική) ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευσιασθησίας των μεγάλων εταιρειών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.