25 Απρ 2024
READING

Δημήτρης Παγωνούδης-COO Mikel Coffee Company | “Κάθε συνεργασία για εμάς ξεκινάει και χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη”

7 MIN READ

Δημήτρης Παγωνούδης-COO Mikel Coffee Company | “Κάθε συνεργασία για εμάς ξεκινάει και χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη”

Δημήτρης Παγωνούδης-COO Mikel Coffee Company | “Κάθε συνεργασία για εμάς ξεκινάει και χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη”

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Παγωνούδη, Chief Operating Officer της Mikel Coffee Company, για την αγορά του καφέ, την ανάπτυξη με franchise, τις αλλαγές στις αγοραστικές συμπεριφορές και την μεγάλη και επιτυχημένη ανάπτυξη της εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ποια στοιχεία είναι κρίσιμα για την επιτυχία μιας συνεργασίας franchise?

Σε κάθε συνεργασία χρειάζεται να υπάρχει και από τις 2 πλευρές αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πολύ περισσότερο σε μια σχέση δικαιόχρησης όπου και τα δύο μέρη αποφασίζουν να συμπορευθούν μαζί για χρόνια. Μια επιχειρηματική σχέση που εκτείνεται σε βάθος χρόνου και περικλείει την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής, καθώς και μια καθημερινή συνεργασία σε επίπεδο προϊόντων, υπηρεσιών, ελέγχων και κανονισμών.

Κάθε συνεργασία για εμάς ξεκινάει και χτίζεται πάνω στην εμπιστοσύνη, αφού όσο καλό και να είναι ένα business plan, όσο και αν διενεργηθούν οι απαραίτητοι πρωταρχικοί έλεγχοι, forecasts πωλήσεων ή οποιαδήποτε χρηματοοικονομική ανάλυση και πρόβλεψη, η επιχειρηματική συνεργασία γίνεται με απώτερο σκοπό το κέρδος και για τα δύο μέρη. Έχοντας καταφέρει να καλλιεργήσουμε μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε σε θέση να εξασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία του δικτύου μας και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και συνεργατικά τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν. 

Τι χρειάζεται μια εταιρεία για να αναπτυχθεί?

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Πολύ δουλειά, καλό σχεδιασμό  γρήγορα αντανακλαστικά και φυσικά όραμα και αξίες. Όταν ξεκινάς με συγκεκριμένο στόχο και τον υπηρετείς μέχρι την ολοκλήρωσή του, σίγουρα θα έρθει και η ανάπτυξη της εταιρείας. Στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργήσεις μια ουσιαστική υποδομή με ομάδα ανθρώπων  που θα μπορείς να βασιστείς επάνω τους, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Βέβαια, σε εμάς που λειτουργούμε στο πεδίο της δικαιόχρησης, ένας βασικός λόγος για την ανάπτυξή μας είναι ο συνεργάτης που θα επιλέξουμε. Θα πρέπει να αφομοιώνει τις πληροφορίες και τα δεδομένα που του ορίζουμε και να εναρμονίζεται με το όραμα τις αξίες και την επιχειρησιακή μας στρατηγική, έτσι ώστε να επέλθει μεγαλύτερη ανάπτυξη μέσα σε ένα υγιές και κερδοφόρο δίκτυο. 

Ποιο είναι το μοντέλο συνεργασίας της Mikel?

H MIKEL δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων με την μορφή της δικαιόχρησης. Σήμερα διαθέτει (5) διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Είναι το κλασικό Dine-In το Take Away, το Cantina, το shop-in-shop, και ο νέος τύπος καταστήματος Drive thru. Παρέχουμε μια ολοκληρωμένη λύση στους συνεργάτες μας, τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε εμπορεύματα. Υπάρχει ενιαίο σύστημα διανομής καθώς και μια επωφελής σχέση με την καλή φήμη της εταιρείας μας, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον επενδυτικό κίνδυνο των συνεργατών μας.

Συγχρόνως, αξιοποιούμε  το προσωπικό του συνεργάτη μας, εκπαιδεύοντας το σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις σε τρεις διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα, μεταλαμπαδεύοντας την τεχνογνωσία και την εξειδίκευσή μας. Παρέχουμε εγχειρίδιο λειτουργίας με αναλυτικές πληροφορίες, όπως και εγχειρίδιο ποιοτικού ελέγχου, φροντίζουμε για τον σχεδιασμό και την διακόσμηση του καταστήματος, δίνουμε πλήρη κατεύθυνση στην προμήθεια των μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν στο κατάστημα. Μετά το ξεκίνημα της λειτουργίας του καταστήματος είμαστε δίπλα στον συνεργάτη με συνεχείς επισκέψεις και υποστήριξη στην καθημερινή λειτουργία του, δίνοντας λύσεις σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να προκύψει.  

Ποιοι τύποι καταστημάτων έχουν μεγαλύτερη υιοθέτηση από το κοινό αυτή την περίοδο?

Ξεκάθαρα θα λέγαμε τα καταστήματα του Take Away / Self Service. Η καθημερινότητα των καταναλωτών έχει αλλάξει. Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν οδηγήσει τον καταναλωτή να βρίσκεται διαρκώς on-the-go. Μέσα στην πιεστική καθημερινότητά του,  αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει μια σύντομη στάση να πάρει τον καφέ ή το snack του και να συνεχίσει. Το πρωί πριν την δουλειά στάση για καφέ και πρωινό,  συνεχίζει για την επόμενη στάση στο χώρο εργασίας του και επαναλαμβάνεται για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες που βρίσκονται συνεχώς έξω και θα σταματήσουν να προμηθευτούν τον καφέ τους και το φαγητό τους πριν συνεχίσουν το δρομολόγιό τους.

Σε λίγο καιρό θα δούμε και την ανάπτυξη των καταστημάτων drive thru. Ακούγεται κάπως ξενόφερτο αλλά στα επόμενα χρόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά σημεία στον Ελλαδικό χώρο. Αυτό το project το έχουμε ήδη ξεκινήσει με κατάστημα στην Θεσσαλονίκη και συνεχίζουμε τις επόμενες μέρες στην Λάρισα και ακολουθεί η Αθήνα. Το καταναλωτικό κοινό είναι αρκετά πιο δεκτικό στην υιοθέτηση τέτοιων μοντέλων πώλησης, καθαρά λόγω του νέου τρόπου ζωής που ήρθε για να μείνει.  

Πως άλλαξαν οι αγοραστικές συμπεριφορές μετά την πανδημία?

Οι αγοραστικές συνήθειες στην κατηγορία μας έχουν αλλάξει σε κάποιους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ηλεκτρονικές παραγγελίες, δηλαδή αύξηση του delivery. Τέλος, παρατηρούμε ότι έχει αυξηθεί η αξία της κατανάλωσης στην αξία της μέση απόδειξης, κάτι το οποίο προσδίδεται στην μείωση του συντελεστή ΦΠΑ αλλά και στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, όπως ανέφερα και προηγουμένως. Η πανδημία έχει ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ως προς την ανάγκη οι επιχειρήσεις να έχουν έναν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, σχεδόν τρεις στους τέσσερις καταναλωτές πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συμπεριφέρονται με ηθικό τρόπο και σύμφωνα με τις ανάγκες και προσδοκίες της κοινωνίας. Θεωρούν πως το κοινωνικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης είναι εξίσου σημαντικό  με τα προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει. 

Πως επηρεάζει η τεχνολογία τις επιχειρήσεις?

Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Η τεχνολογία πλέον έχει μπει στην καθημερινότητα όλων μας, πόσο μάλλον και των επιχειρήσεων. Στην καφεστίαση πλέον, υπάρχουν πολλά τεχνολογικά προϊόντα σε πολλούς τομείς της δουλειά μας που βοηθάνε στη βελτίωση της εικόνας μας και στην εύρυθμη λειτουργία του δικτύου. Η δυνατότητα να παρακολουθείς την ποιότητα του καφέ που προσφέρεις, ο έλεγχος στο ταμείο, μέχρι και να μην χρειάζεται να συναλλάσσεται με χρήματα ο υπάλληλος στο κατάστημα, γεγονός που βοήθησε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία και στην αντιμετώπιση των μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Ακόμα και οι επικοινωνιακές ενέργειες του Marketing και η σωστή στόχευση του πελάτη. Όλα πλέον βασίζονται στην τεχνολογία. Ήδη εξελίσσουμε μηχανήματα που θα προσφέρουν τον καφέ στον πελάτη χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος barista. Το ίδιο και στο τρόφιμο, όπου θα επιλέγεις μέσα από touch screen οθόνες το προϊόν και θα ετοιμάζεται χωρίς την ανάγκη εμπλοκής κάποιου ανθρώπου. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οφείλουμε να τις παρακολουθούμε και να είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτές που ταιριάζουν στη φιλοσοφία και στους στόχους μας. 

Ποια είναι τα σχέδια για το 2022?

Καταρχάς να ξεκινήσω από το 2021. Μία εντυπωσιακή χρονιά για τα Mikel, παρόλη την κατάσταση που επικράτησε σε όλο τον πλανήτη. Με (50) πενήντα νέα καταστήματα εκ των οποίων τα (15) δεκαπέντε στο εξωτερικό, αλλά και την ανάπτυξη του δικτύου μας σε (2) δύο καινούργιες αγορές όπως το Ομάν και το Κουβέιτ. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε σε λειτουργία ακόμη δέκα καταστήματα μέχρι τέλος του έτους. Καταφέραμε να έχουμε παρουσία σε 15 διαφορετικές χώρες και σε όλες τις Ηπείρους, όπου μας καθιστούν μια πολύ σημαντική δύναμη στο χώρο της παγκόσμιας καφεστίασης.

Τώρα, όσον αφορά το 2022 συνεχίζουμε με την ίδια δυναμική και στοχεύουμε πλέον στην παρουσία μας σε καινούργιες αγορές αλλά και σε περαιτέρω ανάπτυξη με νέα καταστήματα στις ήδη υπάρχουσες. Το μέλλον για την MIKEL είναι η συνεχής ανάπτυξη στο εξωτερικό, με πρώτη προτεραιότητα την Αμερική και την Ευρώπη. Έχουμε στόχο τη δημιουργία ενός καινούργιου χαρμανιού καφέ μέσα από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και την εξέλιξη του ήδη υπάρχοντος χαρμανιού, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου concept καφέ με την παρουσία chef στο κατάστημα και επιτόπου παρασκευής ενός πιο ιδιαίτερου φαγητού που θα προσφέρεται για επιτόπια κατανάλωση ή πακέτο για το σπίτι ή το γραφείο. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, θα υπάρξει μια καινούργια και πιο στοχευμένη σειρά προϊόντων φαγητού Grab & Go, έτσι ώστε να καλύπτουμε όλο το φάσμα επιλογών του καταναλωτή και να είμαστε εναρμονισμένοι με όλες τις διατροφικές τάσεις, όπως τα vegan και τα wellbeing προϊόντα.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.