26 Απρ 2024
READING

Το Spotify εξαγοράζει την Findaway των audiobooks

4 MIN READ

Το Spotify εξαγοράζει την Findaway των audiobooks

Το Spotify εξαγοράζει την Findaway των audiobooks

Σε μια προσπάθεια του Spotify να επεκταθεί πέρα ​​από την αναπαραγωγή μουσικής, έχει επενδύσει υπέρογκα ποσά ώστε να καταφέρει να αναπτύξει με τόσο μεγάλο βαθμό την επιχείρηση των podcasts. Πλέον η δημοφιλής εταιρεία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε μία ακόμη audio δυνατότητα, προβαίνοντας στην εξαγορά του digital audiobook διανομέα Findaway, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμφωνία.

Αρχικά η Findaway ιδρύθηκε το 2004 και εστίασε περισσότερο στο να προσφέρει περισσότερα audio βιβλία για ακροατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα στο δυναμικό της κατέχει μια συλλογή από brands και προϊόντα, με επικεφαλής τη μεγάλη επιχείρηση διανομής ηχητικών βιβλίων, η οποία συνδέει content creators με διάφορους συνεργάτες μεταπωλητές όπως είναι οι: Apple, Google, Scribd, Audible, Nook, Rakuten Kobo, Chirp, Storytel (συνεργάτης του Spotify), Overdrive, Audiobooks. com και δεκάδες άλλα brand παγκοσμίου βεληνεκούς.

Επιπλέον κάτω από την ομπρέλα του Findaway υπάρχουν μερικά ακόμη brands, όπως είναι το Findaway Voices που συνδέει τους συγγραφείς με τους επαγγελματίες αφηγητές, το Audioworks μέσω του οποίου παράγεται ήχος για κορυφαίους εκδότες, το Playaway το οποίο διαθέτει μία σειρά από audiobook προϊόντα σε βιβλιοθήκες και σχολεία, το Orange Sky Audio που λειτουργεί για να προσφέρει στους ακροατές έναν πιο διαφοροποιημένο κατάλογο και τέλος το AudioEngine, το οποίο προσφέρει μία σειρά από εργαλεία και τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέποντας στους developers να ενσωματώνουν έναν ευρύ κατάλογο audiobooks στις πλατφόρμες τους.

Έτσι μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς το Spotify θα εντάξει την ομάδα των 150 ατόμων της Findaway στο δυναμικό του, καθώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις υπάρχουσες επενδύσεις της εταιρείας στη βιομηχανία του ήχου. Παράλληλα σκοπεύει να προσφέρει τη δυνατότητα μίας πιο διευρυμένης πρόσβασης σε audiobooks και στους 381 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες της πλατφόρμας του Spotify.

Σε γενικότερο πλαίσιο οι χρήστες του Spotify τείνουν να κατευθύνονται και να επιλέγουν διαφορετικές πλατφόρμες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε audiobooks, κάτι το οποίο οδήγησε την εταιρεία να επιδιώκει τρόπους ώστε να πραγματοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας του Spotify.

Διαβάστε επίσης: Το Spotify στοχεύει να επικρατήσει στα podcasts

Πρώτο βήμα της εταιρείας είναι να παροτρύνει τους χρήστες να αξιοποιήσουν την νέα δυνατότητα τεχνολογικού χαρακτήρα (OAP) Open Access Platform για λόγους ταυτοποίησης μέσω γνήσιων διαπιστευτηρίων, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε audiobooks τόσο μέσω της Findaway όσο και μέσω άλλων συνεργατών της όπως είναι η Storytel. Εκτός από αυτό η δυνατότητα OAP προσφέρει ευελιξία στους εκδότες ώστε να προσδιορίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο πωλείται το περιεχόμενό τους αλλά και τι απήχηση έχει στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έρευνας, ο κλάδος των audiobooks αναμένεται να αυξηθεί από 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, κάτι το οποίο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την απόφαση του Spotify να προβεί στην εξαγορά της Findaway. Συνδυάζοντας το Spotify και των εξαιρετικών τεχνολογικών δυνατοτήτων της Findaway, θα καταφέρει να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στους ακροατές.

Διαβάστε επίσης: Το Bookshop.org αποκτά τη δική του φωνή στην αγορά των εκδόσεων 

Η εταιρεία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της σχετικά με τον αναπτυσσόμενο κλάδο των audiobooks εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο άρχισε να εντάσσει στη πλατφόρμα του μία σειρά από διάσημα αφηγήματα όπως είναι τα «Frankenstein», «Jane Eyre» και «Persuasion», τα οποία αφηγούνταν από δημοφιλής αστέρες όπως είναι ο Daniel Radcliffe, ο David Beckham και η Dakota Fanning. Μερικούς μήνες αργότερα, ανακοίνωσε μια συνεργασία με την πλατφόρμα Storytel, παρέχοντας πρόσβαση στους χρήστες του Spotify σε μία σειρά από audiobooks.

Το Spotify σχεδιάζει να προσφέρει τη δυνατότητα στη Findaway να διατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα διάφορα brands καθώς και τις υπηρεσίες της, όπως έπραξε αντίστοιχα και με την πλατφόρμα δημιουργίας podcast Anchor. Η νέα εξαγορά δεν σηματοδοτεί κάποιου είδους μετατόπιση του Spotify από τον κλάδο των podcasts προκειμένου να κατευθυνθεί προς νέου ορίζοντες, αλλά πρόκειται για μία επιπλέον επέκταση σε έναν νέο τύπο περιεχομένου που αναζητούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.