21 Δεκ 2024
READING

Έρευνα | Η απήχηση του αγοραστικού φαινομένου «bracketing»

4 MIN READ

Έρευνα | Η απήχηση του αγοραστικού φαινομένου «bracketing»

Έρευνα | Η απήχηση του αγοραστικού φαινομένου «bracketing»

Οι αγοραστές της online κοινότητας έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να αγοράζουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα ταυτόχρονα, αλλά όχι με κίνητρα τα οποία να ωφελούν τους retailers.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με δεδομένα της ετήσιας έκθεσης State of Returns Report, η οποία διεξήχθη από τη Narvar, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 καταναλωτές που είχαν πραγματοποιήσει κάποια ηλεκτρονική αγορά τους τελευταίους έξι μήνες, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες προβαίνουν στην απόκτηση πολλών προιόντων την ίδια στιγμή έχοντας τη πρόθεση να επιστρέψουν εκείνα που δε τους αρέσουν, μία διαδικασία γνωστή και ως «bracketing». Από το συγκεκριμένο δείγμα, περισσότεροι από επτά στους δέκα καταναλωτές (72%) του δείγματος, οδηγούνται σε αυτή τη διαδικασία περισσότερο το 2021 συγκριτικά με το 2020.

Οι δύο βασικοί λόγοι σύμφωνα με τους οποίους οι ερωτηθέντες του δείγματος, επιλέγουν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του bracketing ήταν πρώτον το γεγονός ότι αδυνατούσαν να δοκιμάσουν τα προϊόντα στα καταστήματα (36%) και δεύτερον το γεγονός ότι πολύ πιθανόν να μη γνώριζαν τη φιλοσοφία, τη ποιότητα και την αξιοπιστία του εκάστοτε brand (26%). Βάση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων έρχεται στην επιφάνεια το γεγονός ότι το καταναλωτικό κοινό προβαίνει στην αγορά προϊόντων περισσότερων από αυτά που σκοπεύουν να κρατήσουν σχεδιάζοντας μελλοντικά να τα επιστρέψουν, κάτι το οποίο πιθανότατα να προκαλέσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού περιορίζοντας παράλληλα σημαντικά τον αριθμό των αποθεμάτων του εκάστοτε retailer.

Διαβάστε επίσης: Οι επιστροφές προϊόντων στο e-commerce το επόμενο μεγάλο θέμα

Στη συνέχεια όταν ρωτήθηκαν τι είναι αυτό που πιθανότατα να τους εμπόδιζε να ακολουθήσουν τη διαδικασία του bracketing, το (83%) των ερωτηθέντων ανέφεραν τις κριτικές άλλων πελατών, ενώ το (77%) των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι πιθανότατα να επηρεαστούν αρκετά από τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Επιπλέον σχεδόν τα τρία τέταρτα, (73%) των ερωτηθέντων, ανέφεραν τις φωτογραφίες καθώς και τις κατατοπιστικές περιγραφές των προϊόντων, ενώ τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%), την ύπαρξη μοντέλων με γνώμονα το κομμάτι του diversity.

Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας εξέτασαν τόσο τις συμπεριφορές, όσο και τις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τη διαδικασία των επιστροφών. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (42%) των ερωτηθέντων του δείγματος δήλωσαν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν αντικείμενα στο πλησιέστερο convenience store ή παντοπωλείο, ενώ το (41%) των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η διαδικασία της επιστροφής καθίσταται ευκολότερη εφόσον πραγματοποιείται σε κάποιο φυσικό κατάστημα. Πράγματι μόλις το (9%) πραγματοποίησε την τελευταία του επιστροφή με αυτόν τον τρόπο.

Εξετάζοντας περαιτέρω τα αγοραστικά κανάλια που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές ώστε να πραγματοποιήσουν επιστροφές αγαθών, η έρευνα αποκάλυψε ότι το (37%) του δείγματος πραγματοποίησε κάποιου είδους επιστροφή μέσω ταχυδρομείου, ενώ το (20%) επέστρεψε τα προϊόντα σε μια εναλλακτική τοποθεσία παράδοσης. Ακόμη το (15%) προέβη στην επιστροφή αγαθών σε κάποιο από τα καθορισμένα καταστήματα λιανικής που υπάρχουν στην αγορά.

Επιπροσθέτως η έρευνα προέβη στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους τη φετινή εορταστική περίοδο του 2021. Αναλυτικότερα:

  • Το (52%) των ερωτηθέντων αναμένει να ψωνίσει περισσότερο διαδικτυακά και λιγότερο στα φυσικά καταστήματα φέτος.

  • Το (49%) αναμένει ότι η αποστολή θα διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο.

  • Το (37%) σχεδιάζει να ψωνίσει νωρίτερα φέτος δίνοντας προτεραιότητα στους retailers που προσφέρουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις παράδοσης.

  • Το (35%) δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κάποιου είδους αγορά εάν δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία παράδοσής του.

  • Το (30%) των ερωτηθέντων κάτω από 30 ετών δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν περισσότερα για δώρα σε σύγκριση με το 2020, σε αντίθεση με το (13%) των καταναλωτών άνω των 30 ετών.

  • Μόλις το (17%) των καταναλωτών ηλικίας 30 ετών και κάτω δήλωσε ότι ξοδέψει λιγότερα χρήματα στη φετινή εορταστική αγοραστική περίοδο.

  • Οι ερωτηθέντες κάτω των 30 ετών είναι πιο πιθανό να επισκεφθούν κάποιο φυσικό κατάστημα σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες, με το (22%) του δείγματος να υποστηρίζει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει τις αγορές του περισσότερο στα φυσικά καταστήματα παρά online.

Τέλος σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Research, τα ζητήματα παράδοσης και επιστροφής αγαθών βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής χριστουγεννιάτικης αγοραστικής περιόδου. Το (57%) των καταναλωτών θεωρεί ότι η γρήγορη και δωρεάν παράδοση online παραγγελιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες όταν οι καταναλωτές επιλέγουν κάποιο brand ή κάποιο φυσικό κατάστημα ώστε να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους τη συγκεκριμένη περίοδο. Αναμφισβήτητα δεύτερος παράγοντας είναι η τιμολόγηση των προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.