Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να μας κάνει πιο ευτυχισμένους; Οι επιστήμονες που την αναπτύσσουν και βλέπουν τη χρησιμότητα των εφαρμογών της, πιστεύουν ότι αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα, θεωρούν ότι, πέρα από τις ευκολίες που μπορούν τα κάθε είδους ρομπότ να προσφέρουν στην καθημερινότητά μας, μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να έχουν πιο ευτυχισμένους υπαλλήλους, που για τις ίδιες φυσικά αυτό σημαίνει πιο παραγωγικούς, καλύτερους συνολικά συμεργάτες. Έτσι, πολλοί πλέον, όταν αναφέρονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις τέτοιου είδους εφαρμογές της, φτάνουν να μιλούν για μια «Τεχνολογία της Ευτυχίας».
Ασφαλώς ως όρος ακούγεται εντυπωσιακός – πού βασίζουν όμως αυτήν τους την πεποίθηση οι επτιστήμονες, ότι δηλαδή η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας κάνει στ’ αλήθεια ευτυχισμένους;
Η ευτυχία περνάει από τα ρομπότ;
Η αλήθεια είναι ότι οι AI τεχνολογίες χρησιμοποιούνται ήδη σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών στην καθημερινότητά μας, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν σε δραστηριότητες που φαίνονται απλές. Τα bots που απαντούν στις ερωτήσεις μας σε διάφορες ιστοσελίδες και ιντενρετικές πλατφόρμες, η Alexa και κάθε «ψηφιακός βοηθός», είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Η πανδημία και ο βαθμός στον οποίο αναδείχθηκε μέσα στην περίοδο αυτή η ανάγκη της τεχνολογίας έφερε ίσως περισσότερο στην επιφάνεια τη συζήτηση σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα οφέλη της. Ωστόσο, η εξέλιξη είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δρ Yano, που μαζί με τη Hitachi δημιούργησε μια τεχνολογία για τη μέτρηση των επιπέδων ευτυχίας των ατόμων, με τη χρήση προσωπικών trackers δραστηριότητας, που συγκέντρωναν δεδομένα σχετικά με τις δράσεις του ατόμου, τη συμμετοχή του σε events και τη συναναστροφή του με άλλους, ώστε να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, δημιουργήθηκε μάλιστα μια εφαρμογή με προσωποποιημένες «προτάσεις ευτυχίας».
Ίσως ακούγεται υπερβολικό, έως και δυστοπικό, θα μπορούσε να πει κάποιος, αναφερόμενος στην έλλειψη αυθεντικότητας και αυθορμητισμού της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και στην αίσθηση ελέγχου με την οποία θα μπορούσε να συνδεθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι για τις εταιρείες είναι σημαντικό να χαρτογραφηθεί το «ψυχολογικό κεφάλαιο» του ανθρώπινου δυναμικού τους, αλλά, κυρίως, να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να νιώσουν αισθητά πιο ευτυχισμένοι.
Δείτε ακόμα: Πόσο σημαντική είναι για τις εταιρείες η ευτυχία των εργαζομένων;
Και αν μια εφαρμογή που μετράει τον βαθμό της ανθρώπινης ευτυχίας φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οι ειδικοί εξηγούν ότι στον όρο «Τεχνολογία της Ευτυχίας» περιλαμβάνονται όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα και μας κρατούν ψυχικά υγιείς: από τα video chats και τα ιντερνετικά meetings, που επέτρεψαν να διατηρηθεί η επαφή με τους ανθρώπους γύρω μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μέχρι τα chatbots και τα interactive ρομπότ, που μάλιστα μαθαίνουν και εξελίσσονται μέσα από την επαφή με τον άνθρωπο, για τα οποία υπάρχει η φιλοδοξία ότι θα αποτελέσουν μια πηγή πραγματικής συντροφιάς για τους μοναχικούς ανθρώπους.
Έτσι, συνεχίζοντας τον συλλογισμό σχετικά με τη χρησιμότητα της Τεχνολογίας της Ευτυχίας στον χώρο εργασίας, το πιθανότερο είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες δε θα αργήσουν να εκμεταλλευτούν περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη έμφαση σε αυτοματισμούς και χρήση AI για την πραγματοποίηση ενεργειών που είναι βαρετές ή χρονοβόρες ή επαναλαμβανόμενες για τους ανθρώπους, ώστε να τους δοθεί περισσότερος χώρος για προσωπική ανάπτυξη και δημιουργικότητα. Παράλληλα, οι εταιρείες ενδιαφέρονται να βρούν έξυπνους τρόπους να μετρούν ή να αναλύουν τις καθημερινές δραστηριότητες των υπαλλήλων τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να μπορούν να ενισχύουν την αποδοτικότητα και την αφοσίωσή τους. Γιατί οι ειδικοί του ανθρώπινου δυναμικού γνωρίζουν καλά πόσο σημαντική είναι η αίσθηση ευημερίας για έναν εργαζόμενο και το έργο που παράγει.
Το ότι πρόκειται για ένα trend που φαίνεται ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα στο μέλλον δείχνουν οι εκτιμήσεις ότι μέχρι το 2023, αυτές οι τεχνολογικές τάσεις θα γνωρίσουν ανάπτυξη κατά περίπου 400%.
Ασφαλώς υπάρχουν οι αντιρρήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τη διάδρασή τους με άλλους: θα μπορούσε να χαθεί η ικανότητα για γνήσια ανθρώπινη επαφή, φοβούνται κάποιοι. Όσον αφορά το επιχειρηματικό πεδίο, όμως, εκεί τα πράγματα φαίνεται ότι ίσως αναπτυχθούν πιο γρήγορα, αλλά και ότι θα εισχωρήσουν ευκολότερα στην εργασιακή καθημερινότητα.
Γιατί όσο η Τεχνολογία της Ευτυχίας γίνεται πιο αποτελεσματική και μπορεί να προσφέρει από τη μία καλύτερες υπηρεσίες στην εργασιακή ρουτίνα, και από την άλλη πιο αξιόπιστα, μετρήσιμα αποτελέσματα σχετικά με τον βαθμό ευτυχίας των εργαζομένων, τόσο χρησιμότερη θα φαίνεται στις εταιρείες, οι οποίες πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να δημιουργήσουν, επιπλέον, ένα πιο δελεαστικό περιβάλλον, ώστε να συνεργάζονται με τους καλύτερους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.