Πολλά ακούμε για τα κρυπτονομίσματα και την Blockchain τεχνολογία το τελευταίο διάστημα: οι γνώστες του χώρου μιλούν ενθουσιαμένα για τις δυνατότητες που προσφέρουν, οι μη γνώστες προσπαθούν να καταλάβουν, οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τις συνθήκες και τα tweets του Elon Musk, ο Matt Damon ενισχύει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, μεγάλες επιχειρήσεις, από εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών μέχρι τη Visa επενδύουν σε NFTs.
Και η Ουκρανία φιλοδοξεί να γίνει η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων, φιλοξενώντας μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, που λειτουργεί με βάση τους ιδιαίτερους κανόνες της ουκρανικής οικονομίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, μετά από δεκαετίες σκανδάλων, με κάκιστη φήμη για διαφθορά και υψηλό πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί είναι από τους πιο φανατικούς χρήστες κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπαινοβγαίνουν στη χώρα κάθε χρόνο, ενώ οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε καθημερινή βάση ξεπερνούν τις συνολικές τραπεζικές συναλλαγές με παραστατικό χρήμα. Και, εκτός από τους Ουκρανούς, που οι ειδικοί λένε ότι δείχνουν αυτήν την προτίμηση επιεδή δεν έχουν άλλη επιλογή, εξαιτίας ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος από τη μία και του πληθωρισμού από την άλλη, είναι και πολλοί ξένοι που ανακαλύπτουν εδώ έναν παράδεισο για δραστηριότητες γύρω από τα κρυπτονομίσματα.
Η διαφθορά δε φαίνεται να ενοχλεί την ανάπτυξη στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Οι μεν Ουκρανοί επιχειρηματίες γνωρίζουν τι χρειάζεται για να επιβιώσουν μέσα σε ένα σύστημα που έχει μάθει να λειτουργεί με τη διαφθορά, οι δε ξένοι νιώθουν ισχυροί και ότι μπορούν απλά να κάνουν ό,τι θέλουν.
Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι βέβαια κάτι που η ουκρανική κυβέρνηση επιδεικνύει. Αντίθετα, προσπαθεί να προσελκύσει τους επενδυτές κατ’ αρχάς νομιμοποιώντας το Bitcoin, κάτι που έγινε τον Σεπτέμβριο που πέρασε. Απώτερος στόχος είναι ουσιαστικά ένα rebranding της ίδιας της χώρας, η οποία φιλοδοξεί να γίνει πρότυπο για τον κόσμο των κρυπτο-εταιρειών, ένας παράδεισος για τη νέα οικονομία που είναι, όπως λένε, το μέλλον. Η προσπάθεια περιλαμβάνει μέχρι και διαφημιστικά σποτ, που παρουσιάζουν τις προοπτικές που προσφέρει η Ουκρανία ως η «πιο βολική χώρα στον κόσμο, για ανθρώπους και επιχειρήσεις». Αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διπλασιαστεί η συνεισφορά της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων στο ΑΕΠ της χώρας, από το 5% στο 10%.
Με έναν συνδυασμό χαμηλών φόρων και ικανών τεχνικών, δεν είναι λοιπόν τυχαίο που προσπαθεί να παρουστεί ως ο απόλυτος προορισμός για νέους επιχειρηματίες. Μάλιστα, ο Alexander Bornyakov, υφυπουργός Ψηφιακής Μεταμόρφωσης, το καλοκαίρι επισκέφτηκε τη Σίλικον Βάλεϊ, ενώ ο Volodymyr Zelensky, ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, συναντήθηκε με τον CEO της Apple, Tim Cook, στο πλαίσιο της προώθησης της χώρας ως κρυπτο-παραδείσου. Φυσικά, πρόκειται για μία κούρσα, στην οποία συμμετέχουν καί άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, η Μάλτα.
Όσο και αν οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, οι νέοι επενδυτές και επιχειρηματίες συρρέουν στον χώρο, οδηγώντας αυτές τις κυβερνήσεις στην απόφαση να προσφέρουν δελεαστικά κίνητρα για να κερδίσουν την προτίμησή τους ως πεδίο δράσης τους. Το ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, ότι οι ξένοι επιχειρηματίες φαίνεται να απολαμβάνουν και να εκμεταλλεύονται αυτό το σύστημα, που προσπαθεί να κινηθεί νόμιμα και εκσυγχρονισμένα, αλλά, όντας θεμελιωμένο πάνω σε μια διεφθαρμένη οικονομία, κουβαλάει εκ γενετής παθογένειες του παρελθόντος. Όπως παρατηρούν οι New York Times, στην καρδιά της επίδοξης ουκρανικής αναγέννησης μέσω των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται ένα παράδοξο: η χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα φέρει στη νομιμότητα μια ομάδα επιχειρηματιών και στελεχών που προτιμούν τα όρια του νόμου ασαφή.
Αυτός είναι και ο λόγος που αρχίζουν να φτάνουν στην Ουκρανία Αμερικανοί και Βρετανοί, για να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς η ουκρανική κυβέρνηση να γνωρίζει ακριβώς τις δραστηριότητες ή τα έσοδά τους.
Πάντως, οι ειδικοί της Δύσης ανησυχούν σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς πιστεύουν ότι η αβεβαιότητα του κρυπτονομίσματος – που μελέτες δείχνουν ότι σε μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιείται για παράνομες συναλλαγές – σε συνδυασμό με τη διαφθορά της Ουκρανίας, θα μπορούσε να δημιουργήσουν μια μεγάλη φούσκα. Παράλληλα, και με τη Ρωσία να απειλεί από τα ανατολικά, δεν μπορεί να είναι σίγουρο ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα αφήσουν τις νέες αναπτυσσόμενες εταιρείες κρυπτο-νομισμάτων να δρουν ανενόχλητες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.