Είναι και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, καθώς η Κίνα υλοποιεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός στον κόσμο, τη Double 11. Οι προπωλήσεις ξεκίνησαν στις 20 Οκτωβρίου με 900 εκατομμύρια αγοραστές να λαμβάνουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πολυτελείς μάρκες όπως Gucci, Burberry, Chopard και Coach είναι μεταξύ των 290.000 brands που προσεγγίζουν τα 900 εκατομμύρια καταναλωτές της Κίνας.
Η Singles Day αποτελεί την «κινεζική Black Friday», με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να δελεάζουν τους καταναλωτές με προσφορές και εκπτώσεις, ενώ ο τζίρος σκαρφαλώνει σε δυσθεώρητα ύψη, ειδικότερα φέτος που η πανδημία έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2020.Κάθε χρόνο από το 2009 κι έκτοτε, όταν η Alibaba πρωτολάνσαρε την «Ημέρα των Εργένηδων», στις 11 Νοεμβρίου εκατομμύρια καταναλωτές πραγματοποιούν τις αγορές τους είτε διαδικτυακά είτε επισκεπτόμενοι τα φυσικά καταστήματα, ακολουθώντας μία μόδα που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την δεκαετία του ’90, κυρίως μεταξύ των αντρών σπουδαστών στα κινεζικά πανεπιστήμια.
Η Singles’ Day (Ημέρα των Ελεύθερων ή Εργένηδων) ή αλλιώς Double 11 (Διπλό 11), είναι μια κινεζική ανεπίσημη γιορτή που ξεκίνησε από κάποιο πανεπιστήμιο της Κίνας το 1993, στην οποία γιορτάζουν άτομα που είναι μόνα, εργένηδες ή δεν βρίσκονται σε κάποια σχέση. Η ημερομηνία, 11 Νοεμβρίου (11/11), επιλέχθηκε επειδή, κατά τους κινέζους, ο αριθμός 1 μοιάζει με “ξερό κούτσουρο” που είναι η κινεζική αργκό του Διαδικτύου για έναν άγαμο άνδρα που δεν προσθέτει “κλαδιά” στο οικογενειακό δέντρο. Τα τέσσερα “1” αναφέρονται επίσης αφηρημένα στη δημογραφική ομάδα των ανύπαντρων. Η εξάπλωση του εορτασμού των Singles μεγάλωσε με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η εκδήλωση έγινε ολοένα και πιο δημοφιλής στη σύγχρονη κινεζική κουλτούρα και κοινωνία.
Η γιορτή της “Singles’ Day” έχει αποκτήσει όμως με τα χρόνια μια πολύ μεγαλύτερη αξία, αφού έχει γίνει η ημέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο σε αγορές λιανικής και διαδικτυακών αγορών στον κόσμο. Ο πυρετός για κατανάλωση τη συγκεκριμένη μέρα ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, Alibaba, με λιγότερους από τριάντα συμμετέχοντες, αλλά κάθε χρόνο οι αγορές αυξάνονταν. Αυτή η μέρα πια, αποτελεί κυρίως μια ευκαιρία για απεριόριστη κατανάλωση αγαθών. Οι Κινέζοι ψωνίζουν σαν μεθυσμένοι και οι ευκαιρίες ξεπετάγονται μπροστά στην οθόνη του κινητού τους ή του υπολογιστή με το ανοιγοκλείσιμο του ενός βλεφάρου.
Όμως το μέλλον της ραγδαίας ανάπτυξης της αγοράς πολυτελών ειδών στην Κίνα μπορεί να φαίνεται επισφαλές και αυτό υπαγορεύεται από γεγονότα όπως η υποχώρηση της κουλτούρας των influencers, η πρόσφατη ανάπτυξη των KOL, όρος που υιοθετήθηκε στην Κίνα και περιγράφει άτομα που χρησιμοποιούνται για την τεράστια επιρροή τους ώστε να εξυπηρετήσουν σκοπούς marketing, καθώς και άλλες εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα αβέβαιο τοπίο.
H μεσαία τάξη στην Κίνα αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040, προσθέτοντας σημαντικό αριθμό πελατών πολυτελών προϊόντων στην αγορά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών της Γενιάς Ζ προτιμούν να ψωνίζουν από βιώσιμες μάρκες και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν 10% περισσότερα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν βιώσιμα προϊόντα. Τα secondhand προϊόντα είναι πολύ διαδεδομένα στους νέους και αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 10% του συνόλου των πωλήσεων ενδυμάτων. Επιπλέον, έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία οι δεσμεύσεις των εταιριών, οι αξίες που πρεσβεύουν και η ενσωμάτωση τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες (ESG) στις επιχειρήσεις τους.
Μέχρι το 2025, η Κίνα πιθανότατα θα γίνει η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά πολυτελείας στον κόσμο – ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Η συχνά τεταμένη σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι ζωτικής σημασίας για ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά την παγκόσμια δράση για το κλίμα στη σύνοδο κορυφής COP26.Βέβαια, οι εορτασμοί του νέου Κινέζικου έτους θα δυσκολέψουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, όπως και κάθε χρόνο που διατάραζαν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε παγκόσμια βάση, καθώς χιλιάδες εργοστάσια στη Κίνα έκλειναν για ένα μεγάλο διάστημα μεταξύ μιας και τεσσάρων εβδομάδων για να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με σκοπό να γιορτάσουν όλοι μαζί.
Ωστόσο, κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους αυτή η περίοδος φαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερη σημασία.Αυτό συμβαίνει καθώς μετά την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, η οποία ξεκίνησε να παρατηρείται όταν τα εργοστάσια στην Κίνα έκλεισαν και το παγκόσμιο εμπόριο αναγκάστηκε να κάνει παύση, καθόσον η πανδημία εξαπλωνόταν.Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα εξέδωσε μια λευκή βίβλο που περιγράφει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά σε αυτήν η Κίνα δήλωσε ότι θα προτείνει τη δική της εθνικά καθορισμένη συνεισφορά (NDC), συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτομερούς οδικού χάρτη και σχεδίων για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Αλλά, η Κίνα δεν είναι απλώς μια χώρα. Είναι ό,τι θέλουν τα ισχυρά συμφέροντα να είναι. Μπορεί εύκολα να κατηγορηθεί για την κλιματική αλλαγή ή ότι δεν κάνει αρκετά για να την αντιμετωπίσει.Όμως, οι συμπεριφορές στην Κίνα αλλάζουν και μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από τις νεότερες γενιές. Για παράδειγμα, η πλειονότητα των αγοραστών πολυτελών μεταπωλήσεων στην Κίνα είναι κάτω των 30 ετών. Και παρόλο που το Double 11 επεκτείνεται, ο μεγαλύτερος όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας Alibaba διαφήμιζε αυτή την 11.11 ως την πιο πράσινη γιορτή του μέχρι σήμερα.Το φεστιβάλ διαθέτει “κουπόνια πράσινων αγορών” αξίας 15,7 εκατομμυρίων δολαρίων, για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ψωνίζουν με βιώσιμο τρόπο και μέσω των παιχνιδιών επιδιώκει να δώσει κίνητρα για αποφάσεις αγορών που συμβάλλουν σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Ο όμιλος σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με τις παραγγελίες κατά 30% φέτος και κάθε χρόνο στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών των προπωλήσεων της 11.11 στις 20 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 20.000 αγοραστές πήραν πράσινες οικιακές συσκευές βοηθώντας στην εξοικονόμηση 300 τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που διαφορετικά θα προέρχονταν από την κατασκευή και τη χρήση μη αποδοτικών συσκευών.
Παρόλα αυτά, ο καταναλωτισμός είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή. Η ατελείωτη ανάπτυξη είναι ασυμβίβαστη με έναν πλανήτη που έχει πεπερασμένους πόρους. Μόνο όταν θα έχουμε αυτή τη συστημική αλλαγή στον παγκόσμιο καπιταλισμό και όταν γεγονότα όπως η Double 11 και το Black Friday θα λάβουν υπόψη τους την βιωσιμότητα ο κόσμος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κλιματική αλλαγή.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.