Μετά την τεράστια επένδυση του Facebook στο metaverse, η Tencent μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα ακολουθεί στοχεύοντας και αυτή να εμπλακεί σε αυτή την τάση, προσεγγίζοντας το metaverse μέσω των επιχειρήσεων βιντεοπαιχνιδιών και κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό το στάδιο, η προσέγγιση της Tencent φαίνεται πιο μετρημένη αλλά κάθε πρώιμη κίνηση του κινεζικού γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των παιχνιδιών δίνει αρκετή τροφή για τις εικασίες στους επενδυτές.
Πρόσφατα, η Tencent αποκάλυψε για πρώτη φορά τις σκέψεις για το metaverse λέγοντας το ρητό πως “οτιδήποτε κάνει τον εικονικό κόσμο πιο πραγματικό και τον πραγματικό κόσμο πιο πλούσιο με εικονικές εμπειρίες μπορεί να γίνει μέρος του metaverse”.
Εν μέσω του ενθουσιασμού για το metaverse, έχουν εγερθεί ερωτήματα μεταξύ των επενδυτών τεχνολογίας σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί στην Κίνα, όπου το διαδίκτυο λογοκρίνεται αυστηρά και οι αρχές έχουν εξαπολύσει εκτεταμένη καταστολή κατά των κάποτε ελεύθερων γιγάντων της, συμπεριλαμβανομένης της Tencent από πέρυσι.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, έχουν αυστηροποιήσει την εποπτεία της βιομηχανίας παιχνιδιών και έχουν επίσης προειδοποιήσει κατά των “τυφλών” επενδύσεων σε μετοχές που συνδέονται με το metaverse. Η Tencent, όμως, πιστεύει ότι το Πεκίνο δεν είναι κάθετα αντίθετο στην ανάπτυξη του metaverse, αρκεί η εμπειρία του χρήστη να παρέχεται υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο. Βέβαια είναι δύσκολο να προβλεφθούν αυτοί οι κανονισμοί τη στιγμή που το metaverse της χώρας είναι ακόμα σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, αλλά πιθανώς θα υπάρχουν διαφορετικά σύνολα κανόνων σχετικά με το metaverse για την Κίνα και τον κόσμο
Ο δρόμος προς το metaverse
Η Tencent περιγράφει τρεις γενικές “διαδρομές” για να φτάσει κανείς στο metaverse. Το πιο προφανές μονοπάτι είναι τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία είναι και ο μεγαλύτερος παράγοντας εσόδων της εταιρείας.Ο δεύτερος δρόμος θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που μοιάζει με παιχνίδι και υποστηρίζει πολύ πιο εμπλουτισμένες εμπειρίες. Μια άλλη εκδοχή της διαδρομής θα μπορούσε να είναι η εμπειρία του πραγματικού κόσμου, αλλά ενισχυμένη από την επαυξημένη πραγματικότητα και την εικονική πραγματικότητα.
Πάντως, τον Σεπτέμβριο, η Tencent έκανε μια ακόμα κίνηση προς την κατεύθυνση του metaverse, καταθέτοντας αίτηση για την καταχώριση σχεδόν 100 εμπορικών σημάτων που σχετίζονται με το metaverse, συμπεριλαμβανομένων των “QQ Metaverse”, “QQ Music Metaverse” και “Kings Metaverse” – που αντιστοιχούν στα ονόματα της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων της εταιρείας, της πλατφόρμας ροής μουσικής και του κορυφαίου κινητού παιχνιδιού Honour of Kings.
Επιπλέον, η εταιρεία, στις επιχειρήσεις της οποίας περιλαμβάνεται η κυρίαρχη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat της Κίνας, έχει επίσης κατοχυρώσει πάνω από 20 εμπορικά σήματα που σχετίζονται με metaverse για τις εφαρμογές της στην Κίνα και εργάζεται πάνω σε παιχνίδια πολλαπλών παικτών.Η Tencent υποστηρίζει ότι είναι εξοπλισμένη με το κατάλληλο ταλέντο και τις κατάλληλες τεχνολογίες για την υλοποίηση αυτών των τριών σχεδίων, ενώ τονίζει ότι η κινητήριος δύναμη του metaverse είναι το λογισμικό και η τεχνολογία που βοηθά στην παροχή της εμπειρίας του χρήστη.
Επιπλέον, η Tencent είχε εμπειρία στη διαχείριση οικονομιών ψηφιακού περιεχομένου καθώς και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της πραγματικής ζωής, γεγονός που θα τη βοηθήσει να κινηθεί προς το metaverse. Η εταιρεία δεν μοιράστηκε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα υλοποιηθεί το metaverse της, αλλά πιθανώς θα πάρει αρκετό χρόνο και θα χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.