19 Απρ 2024
READING

Το Clubhouse και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν

4 MIN READ

Το Clubhouse και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν

Το Clubhouse και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν

Καθώς οι εφαρμογές ήχου όπως το Clubhouse – του οποίου η ανάπτυξη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook, το LinkedIn και το Twitter-, Beams, Pludo, Racket και Quest έχουν αποκτήσει δημοτικότητα τον τελευταίο χρόνο, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να διερευνούν τις στρατηγικές που δημιουργούν και καταστρέφουν την εμπειρία του χρήστη σε αυτόν τον χώρο. 

Η αγορά του Locker Room από το Spotify, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για το πώς αναπτύσσονται οι τάσεις γύρω από το social audio και τους τρόπους με τους οποίους τα brands αναζητούν νέα κανάλια διαφημίσεων.Από τη μία πλευρά, αυτές οι πλατφόρμες ήταν αρκετά απλές όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά, επειδή οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούσαν απλώς να εγγραφούν, να δημιουργήσουν δωμάτια ήχου ή podcasts και στη συνέχεια να ορίσουν μια ώρα για μια εκπομπή. Καθώς όμως όλο και περισσότερα αρνητικά σχόλια των χρηστών ανεβαίνουν στην κορυφή των φόρουμ του διαδικτύου, είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν κάποιες αλλαγές. 

Αυτές οι πλατφόρμες δεν στοχεύουν στο να μιμηθούν το YouTube, το Twitter ή το Facebook, στα οποία οι εμπειρίες των χρηστών είναι σε μεγάλο βαθμό χτισμένες γύρω από τη μονόδρομη επικοινωνία. Αυτές οι νέες πλατφόρμες ήχου βρίσκονται στα αρχικά στάδια της υιοθέτησης των καταναλωτών, ωστόσο όπως οι πλατφόρμες podcasting και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν πριν από αυτά, οι νέες πλατφόρμες ήχου μπορούν να παρέχουν στις εταιρείες την δυνατότητα να εξερευνήσουν σε ποιες εφαρμογές περνούν οι καταναλωτές τον χρόνο τους.Το social audio είναι κάτι καινούριο γι’ αυτό και τα brands δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τον τρόπο συμμετοχής τους στην μορφή των νέων εφαρμογών.

Θεωρητικά, ο ήχος μπορεί να αξιοποιήσει τις ίδιες στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί.Αυτό μπορούν να το κάνουν με απλούς τρόπους. 

Οργάνωση για inclusion 

Σπάνια σκέφτεται κανείς είναι το πώς ο σχεδιασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ή δεν υποστηρίζει τους χρήστες με αναπηρία. Μια αξιοσημείωτη – και εύλογη – ανησυχία που προέκυψε πέρυσι καθώς ο κοινωνικός ήχος απογειώθηκε ήταν η έλλειψη χαρακτηριστικών προσβασιμότητας για άτομα με βλάβη στην όραση ή την ακοή.Τα μικρά κείμενα δυσκολεύουν τα άτομα με βλάβες στην όραση να πλοηγηθούν στις εφαρμογές, ενώ η έλλειψη περιγραφών δυσκολεύει τους κωφούς να απολαύσουν τις συνομιλίες.Οι πλατφόρμες ήχου και οι σχεδιαστές θα πρέπει να συμπεριλάβουν σημεία ελέγχου προσβασιμότητας για τις αντίστοιχες ομάδες χρηστών. 

Αξιοποίηση των δημοσιογράφων και των hosts κατά τον πρώτο χρόνο

Η εμπορική προώθηση εφαρμογών κοινωνικού ήχου σε δημιουργούς περιεχομένου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσει κανείς πρώιμους υποστηρικτές, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο να προσελκύονται έμπειροι hosts και δημοσιογράφοι που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την επωνυμία και στο στάδιο της beta δοκιμής. Αυτό είναι σημαντικό επειδή όταν κάποιος δημιουργεί μια εφαρμογή που θα καταλάβει τελικά ένα μέρος της αγοράς των μέσων ενημέρωσης, η αξιοπιστία είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό. 

Η δημιουργία περιεχομένου και η αξιοπιστία δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Και ο έλεγχος από έμπειρους δημοσιογράφους και hosts που έχουν εμπειρία στην παραγωγή ζωντανών εκπομπών και στον συντονισμό της ανατροφοδότησης του κοινού μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του κοινού.

Μίμηση των μεγάλων μέσων ενημέρωσης 

Τι κοινό έχουν το Spotify, το Netflix, το Hulu, το Amazon Prime, το ABC, το NBC, το CBS και το BBC; Τον προγραμματισμό.Είναι σημαντικό για τις εφαρμογές ήχου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να έχουν ένα αντίστοιχο προγραμματισμό.Μπορεί ορισμένοι δημιουργοί περιεχομένου είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να ενημερώνουν το κοινό τους για το πότε θα επιστρέψουν, αλλά δεν έχουν όλοι την υποστήριξη ενός παραγωγού ή μιας έμπειρης ομάδας για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να διατηρήσουν την παρουσία τους. 

Περιεχόμενο

Τη στιγμή που μια εταιρεία μπαίνει σε δοκιμαστική έκδοση, θα ήταν συνετό να δημιουργείται μια στρατηγική περιεχομένου για την αντιμετώπιση τυχόν ευαίσθητων τομέων που μπορεί να προκύψουν στην πλατφόρμα. 

Με τον ίδιο τρόπο που οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν στρατηγική ανάπτυξης, θα ήταν καίριας σημασίας η δημιουργία μιας στρατηγικής περιεχομένου με ειδικούς σε θέματα diversity, ισότητας και inclusion, αναπηρίας, παγκόσμιων υποθέσεων, πολιτικής, υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙΑ, φυλής, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτοί οι ειδικοί θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι εάν η πλατφόρμα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διαμάχη γύρω από τέτοια θέματα. 

Καθώς οι πλατφόρμες συνεχίζουν να επεκτείνονται, το ίδιο θα κάνουν και οι τρόποι με τους οποίους οι δημιουργοί και τα ακροατήρια εμπλέκονται με τις πλατφόρμες. Αλλά όσο αυτή η ανάπτυξη συνεχίσει να κορυφώνεται ένα πράγμα είναι σίγουρο, ο χώρος του social-audio μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.