27 Απρ 2024
READING

Τα future branches της Eurobank και γιατί άλλαξε εταιρική ταυτότητα

5 MIN READ

Τα future branches της Eurobank και γιατί άλλαξε εταιρική ταυτότητα

Τα future branches της Eurobank και γιατί άλλαξε εταιρική ταυτότητα

Εάν κοιτάζαμε τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα προ πανδημίας, θα βλέπαμε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις σήμερα ισχύουσες, σχεδόν δύο χρόνια μετά την είσοδο της  Covid-19 στη ζωή μας. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος διήλθε αρκετών διαφορετικών διακυμάνσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων, κινήσεων αποτίναξης των κόκκινων δανείων από την κρίση έως και σήμερα, για να φτάσουμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στη στιγμή που συζητάμε τώρα.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις και εκ των τεσσάρων λεγόμενων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, είναι και η Eurobank. Η τράπεζα, προσφάτως ξεκίνησε την ολική αναθεώρηση της εταιρικής της ταυτότητας, αλλάζοντας λογότυπο, την όψη των καταστημάτων της και την ευρύτερη εταιρική της επικοινωνία. Ταυτόχρονα όμως έκανε μία σειρά άλλων κινήσεων που φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ψηφιακής τραπεζικής αλλά και το εκ νέου άνοιγμα των δανειακών χορηγήσεων σε επιχειρήσεις. 

Δρώντας ψηφιακά προχώρησε σε συνδυασμό φυσικού και ψηφιακού κόσμου, δημιουργώντας ένα phygital πρότυπο λειτουργίας για την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων ταυτόχρονα με το προσωπικό της, προκειμένου να είναι προετοιμασμένη να παράσχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις. 

Στο κάδρο εκταμιεύσεις 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας

Ταυτόχρονα η Eurobank έθεσε στο επίκεντρο της στρατηγικής της να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει εν μέρει την αλλαγή πλεύσης, που έρχεται σε αντίθεση με τις κλειστές χρηματοδοτικές κάνουλες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπο και συνεχίζει να έρχεται έως και αυτή τη στιγμή, το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα. Εφόσον υλοποιηθεί αυτό το μοντέλο δέσμευσης για την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού, από τα βασικά κριτήρια για την την χορήγησή του και την έγκριση χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, θα είναι το πολυακουσμένο ESG (Environmental, Social, Governance). 

Τα future branchs που κομίζουν την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας και στρατηγικής της τράπεζας

Eξετάζοντας το θέμα της αλλαγής εταιρικής ταυτότητας που προαναφέραμε, έχει κυρίως σημειολογικό – και όχι μόνο – χαρακτήρα, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι προοιωνίζει τις κινήσεις και τα βήματα που κάνει η τράπεζα, σηματοδοτώντας μία μορφή αλλαγής σε σύγκριση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από την όψη των καταστημάτων και το λογότυπο, περιλαμβάνεται στο πλάνο η επανασχεδίαση των καταστημάτων του δικτύου λιανικής της Eurobank. Ήδη στην Αττική οι αλλαγές έχουν γίνει αισθητά εμφανείς, καθώς το σύνολο ή σχεδόν το σύνολο του δικτύου έχει αποκτήσει τα στοιχεία αυτής της εταιρικής ταυτότητας. Στο νέο αυτό μοντέλο καταστημάτων – που πλέον ονομάζονται future branchs -, καταργούνται τα παραδοσιακά γκισέ και παρουσιάζονται διαδραστικά service bars που διευκολύνουν τις απλές συναλλαγές, ενώ στο χώρο υποδοχής οι πελάτες μπορούν να πλοηγηθούν μέσα οθόνες και να ενημερωθούν για προϊόντα της τράπεζας. Συν τοις άλλοις σε όλα τα καταστήματα εντάσσεται η ηλεκτρονική υπογραφή και η ψηφιακή αποστολή των εγγράφων συναλλαγών, τα οποία παύουν να είναι έντυπα.

Το τι προηγήθηκε ίσως είναι λίγο ή και περισσότερο γνωστό. Ουσιαστικά η Eurobank όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες προχώρησαν σε κινήσεις εξυγίανσης των ισολογισμών τους, αποτινάσσοντας μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Έτσι, με βάση τα στοιχεία της τράπεζας σήμερα, οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs) βρίσκονται στο τρίμηνο που διανύουμε για πρώτη φορά κάτω από διψήφιο ποσοστό – στο 7,5% – από την εποχή της κρίσης. Θυμίζουμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό του περσινού Νοεμβρίου ήταν στα επίπεδα του 14,9%, ενώ παρά την επίδραση της πανδημίας όπου οι εκτιμήσεις έλεγαν κατά τους πρώτους μήνες εκδήλωσής της ότι θα εκτοξευθούν τα κόκκινα δάνεια, τα μέτρα στήριξης ήταν τέτοια που συγκράτησαν σημαντικά την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Δραστικές κινήσεις μεταξύ άλλων στο πλαίσιο αυτής της εξυγίανσης των οικονομικών για τη Eurobank υπήρξαν για παράδειγμα τόσο η συμφωνία πώλησης της Eurobank Financial Planning Services στη doValue, εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων, ως μέτρο εξυπηρέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το 2019, όσο και η απορρόφηση της πρώην εισηγμένης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, Grivalia, συμφερόντων της τράπεζας με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της κεφαλαιακής της θέσης. 

Ο ρόλος και η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο ρόλο που θα παίξουν προσεχώς οι τράπεζες βέβαια συμβάλλει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι μέσω της μόχλευσης από τραπεζικά δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια, η ρευστότητα που θα έρθει στην ελληνική οικονομία στα επόμενα έξι χρόνια θα ανέλθει στα 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Eurobank εκτιμάται ότι θα έχει ενισχυθεί πιστωτικά κατά 20% στον corporate τομέα, κάτι που αντιστοιχεί σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις συνολικές εκταμιεύσεις των 5,5 δισ. που προαναφέραμε, ενώ οι μισές περίπου από αυτές θα πρέπει να εντάσσουν στα κριτήριά τους τον παράγοντα ESG.

O ρόλος της τράπεζας εντοπίζεται επίσης σε σημαντικά έργα υποδομών με ορίζοντα υλοποίησης κατά την επόμενη δεκαετία, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κρήτης – Αττικής, το καινούργιο εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, η επέκταση της Ολυμπίας οδού και της Εγνατίας. 

Τα τεχνολογικά εργαλεία

Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία η Eurobank έβαλε στο παιχνίδι το Smart POS, εφαρμογή που μετατρέπει το κινητό μίας επιχείρησης σε POS, το payment initiation, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε πελάτες e-banking να στείλουν εμβάσματα με χρέωση λογαριασμών που διατηρούν σε άλλες τράπεζες, καθώς και Marketplace, το οποίο δημιουργείται και θα φιλοξενείται στη σελίδα της Eurobank από το 2022. Συν τοις άλλοις ενέταξε στο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της το V-banking, μέσω του οποίου μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας με χρηματοοικονομικό σύμβουλο της τράπεζας μέσω βίντεο κλήσης. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.