25 Απρ 2024
READING

Γιατί το Airbnb πιστεύει ότι έρχεται μια επανάσταση στα ταξίδια – και πώς ετοιμάζεται για αυτήν

4 MIN READ

Γιατί το Airbnb πιστεύει ότι έρχεται μια επανάσταση στα ταξίδια – και πώς ετοιμάζεται για αυτήν

Γιατί το Airbnb πιστεύει ότι έρχεται μια επανάσταση στα ταξίδια – και πώς ετοιμάζεται για αυτήν

Περισσότερες από 50 αναβαθμίσεις στις υπηρεσίες του ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα το Airbnb, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες της «επανάστασης στα ταξίδια» που συμβαίνει κυριολεκτικά τώρα, όπως εξηγεί ο CEO της εταιρείας, Brian Chesky.

Μετά από μια χρονιά κατά την οποία πολλοί προέβλεπαν το τέλος του Airbnb, η μεγάλη πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων μοιάζει όχι απλώς να κάνει ένα δυναμικό comeback, αλλά να αναγεννιέται, σε έναν νέο κόσμο, που υιοθετεί πλέον νέες συνήθειες και μετακινείται διαφορετικά από τόπο σε τόπο, μεταβάλλοντας αποφασιστικά την ίδια την έννοια του ταξιδιού.

Η κρίση μπροστά στην οποία βρέθηκε η επιτυχημένη εταιρεία, εξαιτίας του Covid-19, ήταν βαθιά: Μέσα σε οκτώ εβδομάδες περίπου από την έναρξη της πανδημίας, με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν, το Airbnb είδε μία πτώση 80%, που οδήγησε στην απόλυση 1900 υπαλλήλων του, ένας αριθμός που αντιπροσώπευε το 25% του εργατικού του δυναμικού. 

Σήμερα, είναι πια μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και έχει μόλις ανακοινώσει μια πλειάδα αλλαγών και προσθηκών στην πλατφόρμα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, με στόχο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ταξιδιωτών, που αλλάζουν, αλλά και να διευκολυνθούν μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο κλίμα οι οικοδεσπότες.

Δείτε ακόμα: Η νέα εποχή του Airbnb στην Ελλάδα και τον κόσμο

Σε μια εκτενή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, παρουσιάζονται συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις κρατήσεις στον ιστότοπο της εταιρείας και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, τα οποία, σύμφωνα με τον CEO, Brian Chesky, δικαιολογούν την άποψή του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάσταση.

Τα πιο σημαντικά δεδομένα συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Η διάρκεια της διαμονής στις ιδιοκτησίες που είναι καταχωρημένες στην πλατφόρμα έχει αυξηθεί δραματικά – μάλιστα, από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 20% των κρατήσεων αφορούσε διαμονή μεγαλύτερη του ενός μήνα.

  • Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, περισσότεροι από 100.000 πελάτες έμειναν σε μία ιδιοκτησία για πάνω από τρεις συνεχόμενους μήνες, ενώ οι μισοί από αυτούς μετακινήθηκαν έπειτα σε άλλο κατάλυμα της πλατφόρμας.

  • Οι ταξιδιώτες αναζητούν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα (οι σχετικές αναζητήσεις αυξήθηκαν κατά 95%) καλό Wi-Fi και πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, αλλά, κυρίως, θέλουν να μπορούν να έχουν μαζί τους το κατοικίδιό τους.

  • Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 7500 άτομα από πέντε χώρες έδειξε ότι το 38% των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως ή με υβριδικά μοντέλα εργασίας, δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να παραιτηθούν από το αναγκαστούν να επιστρέψουν μόνιμα στο γραφείο.

«Πιστεύουμε ότι τα όρια ανάμεσα στο ταξίδι και τη ζωή θολώνουν, και η παγκόσμια πανδημία επιτάχυνε τη δυνατότητα να ζει κανείς οπουδήποτε», σημειωνόταν στην ίδια την αίτηση της εταιρείας για την εισαγωγή της το χρηματιστήριο.

Σε αυτήν ακριβώς την παραδοχή θεμελιώνεται αυτή η νέα ταξιδιωτική επανάσταση: ότι, καθώς η πανδημία οδήγησε σε μια «αποσύνδεση» από τον τόπο εργασίας, αποδεικνύοντας ότι κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά, εμφανίστηκε μπροστά στους εργαζόμενους μια νέα επιλογή: ότι μπορούν να συνδυάσουν τη διαφορετική, καλύτερη ποιότητα ζωής ενός ταξιδιού με την επαγγελματική τους καθημερινότητα. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι διατυπώνουν σθεναρά την προτίμησή τους να δουλεύουν από απόσταση αλλά, κυρίως, το ότι μεγάλες εταιρείες είναι διατεθειμένες να τους ακούσουν, δημιουργώντας ευέλικτα, υβριδικά μοντέλα εργασίας, αποδεικνύει ότι αυτός ο νέος τρόπος ζωής είναι εφικτός. Και το Airbnb έρχεται να το επιβεβαιώσει, αγκαλιάζοντας αυτήν την καινούρια, εμπλουτισμένη έννοια του ταξιδιού. Οι ταξιδιώτες πλέον δε θέλουν να κάνουν απλώς ένα ταξίδι, αλλά να επιλέξουν έναν προορισμό και να ζήσουν προσωρινά σε αυτόν, παίρνοντας τη δουλειά τους μαζί τους. 

Η δυνατότη αυτή που προσφέρει το Airbnb, σε συνδυασμό με τη δίψα για ταξίδια που είναι, κατά τα αναμενόμενα, υψηλή, μετά από τόσους μήνες αναγκαστικής «ακινησίας», δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για την εταιρεία. Τα στοιχεία και τις προβλέψεις αυτές του Chesky ακούν και οι επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου ανά τον κόσμο, που προετοιμάζονται επίσης για μεγάλη αύξηση των ταξιδιών, όσο οι περιορισμοί αίρονται. Μάλιστα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άνοδος θα έρθει κατά κύματα, καθώς αρχικά θα πραγματοποιούνται πολλά ταξίδια «επανένωσης» οικογενειών που εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορούσαν να βρεθούν. Στη λογική του Airbnb, οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες δείχνουν τάση ανανέωσης, θέλουν να προσφέρουν πιο πλούσιες εμπειρίες, ποντάρουν στη δημιουγία αναμνήσεων και όχι απλά στην οργάνωση των μεταφορικών ενός ταξιδιού, προσπαθούν να προσφέρουν δελεαστικά πακέτα για αποδράσεις μεγαλύτερης διάρκειας.

Από την πλευρά του, το Airbnb, ακολουθώντας τις απαιτήσεις των πελατών του, δημιουργεί ένα εργαλείο για την επιβεβαίωση της ταχύτητας του Wi-Fi στα καταλύματά της πλταφόρμας του, λανσάρει την άμεση online μετάφραση των πληροφοριών σε 60 γλώσσες, βελτιώνει τις ασφαλιστικές του παροχές, και την κάλυψη για ζημιές από κατοικίδια – αυτές είναι μερικές από τις καινοτομίες που ανακοινώθηκαν. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή, λέει με ενθουσιαμό ο Brian Chesky.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.