22 Δεκ 2024
READING

Τι να περιμένουν οι δυτικές επιχειρήσεις από την Κίνα το 2022

4 MIN READ

Τι να περιμένουν οι δυτικές επιχειρήσεις από την Κίνα το 2022

Τι να περιμένουν οι δυτικές επιχειρήσεις από την Κίνα το 2022

Τα δυτικά εμπορικά brands που ενδιαφέρονται για την Κίνα θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια πιο ισχυρή και λιγότερο επιεική εποχή, την εποχή του Xi Jinping. Η επιχειρηματική κοινότητα συγκρατείται από τολμηρές προβλέψεις, προσπαθώντας να κατανοήσει τον μελλοντικό ρόλο των βορειοαμερικανικών και δυτικοευρωπαϊκών εταιρειών σε ένα νέο πλαίσιο αυστηρότερων κανονισμών. Τι πρέπει λοιπόν να περιμένουν οι δυτικές μάρκες από το 20ό Συνέδριο του Κόμματος της Κίνας το 2022;

Ο Xi Jinping είναι ο πρόεδρος της Κίνας από το 2012, ενώ κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2017 και έφτασε στην υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης το 2021. Συνεπώς, αναμένεται στην Κίνα και στο εξωτερικό ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας, όμως το 2018 η Κίνα κατάργησε τα όρια στην προεδρική θητεία τον Μάρτιο του 2018, αφήνοντας την απόφαση για τη συνταξιοδότηση στον Xi Jinping. Πάντως, μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, ο Xi Jinping δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Αντιθέτως, βγήκε ισχυρότερος από την παγκόσμια πανδημία, επεκτείνοντας την επιρροή της Κίνας στη Λατινική Αμερική μέσω της διπλωματίας των εμβολίων και τοποθετώντας τη χώρα ως έμπιστο σύμμαχο πολλών αφρικανικών χωρών.

Εκτός από την προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που παρέμειναν στην Κίνα είχαν να αντιμετωπίσουν ένα όλο και πιο εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, πράγμα που προβλέπεται να συνεχιστεί. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στις κινεζικές μεταρρυθμίσεις, οι ξένες μάρκες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην κινεζική οικονομία.

Καταστολή δυτικών εταιριών                 

Παρά τις αλλαγές πολιτικής και την προσέγγιση από τους ξένους επενδυτές, η Κίνα προτιμά μόνο τις διεθνείς εταιρείες που μπορούν να της προσφέρουν τεχνολογική δύναμη. H Κίνα πιθανότατα θα αναγκάσει ορισμένες δυτικές εταιρείες να αποχαιρετήσουν την πλούσια αγορά της.

Οι δυτικές εταιρείες που δεν μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη επιρροή θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα μέλλον στο οποίο η Κίνα θα τους μετατρέψει σε παρασκηνιακούς παράγοντες που θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Κίνας στη Δύση. Οι ξένες επιχειρήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την Washington ή να βοηθήσουν την Κίνα να καινοτομήσει θα ανταμειφθούν με αυξημένη πρόσβαση στην αγορά, κρατικά κονδύλια και εμπορικές ευκαιρίες.

Αναμένεται ότι ο πρόεδρος θα επαναπροσδιορίζει μια ολόκληρη βιομηχανία, επαναδιατυπώνοντας τους κανόνες. Όσον αφορά τις τεχνολογικές επιχειρήσεις, καθώς η κινεζική κυβέρνηση ενέτεινε τη σφοδρή επίθεσή της κατά των τεχνολογικών εταιρειών της χώρας την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, η καταστολή των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας από τον Xi Jinping πιθανότατα θα συνεχιστεί. Πάνω από 1 τρις δολάρια σβήστηκαν από τη συλλογική κεφαλαιοποίηση ορισμένων από τους μεγαλύτερους ομίλους του διαδικτύου στον κόσμο, όπως η Tencent, γίγαντας παιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και η Alibaba, η μεγάλη δύναμη του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας. Φέτος το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε ένα πενταετές σχέδιο με στόχο την αναμόρφωση της τεχνολογικής βιομηχανίας της Κίνας, επιβεβαιώνοντας ότι οι αλλαγές θα συνεχιστούν και το 2022.

Αυστηρότερα όρια στον ιδιωτικό τομέα

Αυξημένη κομμουνιστική κυριαρχία σημαίνει αυστηρότερα όρια στον ιδιωτικό τομέα. Τους τελευταίους μήνες έγινε σαφές ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εξαλείψει οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον έλεγχο του κομμουνιστικού κόμματος. Αυτό περιλαμβάνει ακόμη και εξαιρετικά επιτυχημένες εγχώριες εταιρείες όπως η Alibaba και η DiDi.

Η προτεραιότητα της πολιτικής σταθερότητας έναντι της οικονομικής ανάπτυξης στη Δύση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επικίνδυνη κίνηση . Όμως στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί πολίτες καλωσορίζουν την κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομία και πιστεύουν ότι η διατήρηση του ελέγχου μιας τόσο πολυπληθής χώρας απαιτεί μια ισχυρή και συγκεντρωτική κυβέρνηση που είναι έτοιμη να δρομολογήσει σκληρές πολιτικές.

Εγχώριες προτεραιότητες

Το 20ό Συνέδριο του Κόμματος της Κίνας θα δώσει πιθανότατα προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές που θα δημιουργήσουν μια πιο ισότιμη κοινωνία, όπου περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να επωφεληθούν από την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Φυσικά, αυτές οι προσπάθειες θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής πολλών πολιτών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.