20 Απρ 2024
READING

Θα έχει το Meta την ίδια κατάληξη με την Alphabet;

4 MIN READ

Θα έχει το Meta την ίδια κατάληξη με την Alphabet;

Θα έχει το Meta την ίδια κατάληξη με την Alphabet;

Το Meta, που μέχρι πρότινος ονομαζόταν Facebook, ποντάρει πολλά στο metaverse. Εστιάζει στην οικοδόμηση του metaverse, όχι μόνο για τα μέλη της τεχνολογικής κοινότητας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Πριν ακόμη το Facebook μετονομαστεί σε Meta, συζητούσε το ενδεχόμενο λειτουργίας νέων retail καταστημάτων.

Εάν τελικά η νέα μητρική εταιρεία του Facebook Meta, προβεί σε κάποια τέτοια ενέργεια, θα στηριχθεί κυρίως στην ιδέα δημιουργίας ενός βιωματικού καταστήματος, το οποίο θα παρέχει μια εμπειρία καινοτομίας φέρνοντας τους ανθρώπους σε επαφή με συσκευές που αναπτύχθηκαν από το τμήμα Reality Labs.Η εταιρεία άλλαξε το όνομά της για να αντικατοπτρίζει τον στόχο της να επεκταθεί σε αυτό που θα διαδεχθεί το σύγχρονο διαδίκτυο, καθώς και γιατί δεν είχε νόημα η εταιρεία, η οποία στεγάζει πολλές εφαρμογές, να χρησιμοποιεί το όνομα μιας εξ αυτών.

Με αυτόν τον τρόπο αναδιαρθρώθηκε και η Google το 2015, ώστε να επιτρέψει σε κάθε μία από τις επιχειρήσεις της να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.Όταν δημιουργήθηκε η Alphabet το 2015, η Google και οι άλλες επιχειρηματικές της μονάδες – που ήταν αφιερωμένες στη φουτουριστική τεχνολογία – χωρίστηκαν. Οι τελευταίες περιλάμβαναν την πρωτοβουλία Waymo για τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και το Loon, το οποίο έχει προγραμματιστεί να μεταμορφώσει την ευρυζωνική πρόσβαση με ηλιακά αερόστατα.

Αλλά στα έξι χρόνια που μεσολάβησαν, η Google κινήθηκε γρήγορα για να προωθήσει ορισμένα από τα πολλά υποχόμενα projects της σε mainstream χρήση αλλά ενώ ορισμένα προχώρησαν, άλλα έχουν απορροφηθεί από την Google, άλλα έχουν ξοδέψει πολλά μετρητά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, άλλα έχουν αποσχιστεί ως ξεχωριστές οντότητες και άλλα έχουν κλείσει εντελώς.

Με το Meta, η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται.

Η ταμειακή ροή μπορεί να εμποδίσει φιλόδοξα έργα από την πραγματική ανάπτυξη

Για την Google, ένα αδύναμο σημείο ήταν η δημιουργία ενός γενικότερου πλαισίου στην Alphabet. Η εταιρεία θα έπρεπε να είχε ξεχωρίσει τα φιλόδοξα έργα της αντί να τα κρατήσει κάτω από μια μητρική εταιρεία, όπου ήταν απομονωμένα από την αγορά.Για παράδειγμα, το έργο Makani της Alphabet για ηλεκτρικούς αετούς υποτίθεται ότι θα αξιοποιούσε μια πιο βιώσιμη πηγή αιολικής ενέργειας. Αλλά η εταιρεία το έκλεισε στις αρχές του 2020, καθώς “ο δρόμος προς την εμπορική βιωσιμότητα είναι πολύ μακρύτερος και πιο επικίνδυνος” από ό,τι αναμενόταν.

Το Loon έκλεισε νωρίτερα φέτος, και στη Waymo – την αδελφική εταιρεία της Google που έχει αποσχιστεί – ο διευθύνοντας σύμβουλος, ο οικονομικός διευθυντής και άλλα κορυφαία στελέχη της αποχώρησαν, εξαιτίας της αργής προόδου της εταιρείας.Άλλα projects έχουν μεταφερθεί από την Alphabet πίσω στην Google, όπου στεγάζεται η μηχανή αναζήτησης. Αυτό συνέβη με το Jigsaw – μια τεχνολογική θερμοκοιτίδα αφιερωμένη στην επίλυση της παραπληροφόρησης και άλλων διαδικτυακών ζητημάτων – στις αρχές του 2020, τη Nest, το project για το έξυπνο σπίτι, το 2018, και το Chronicle, μια προσπάθεια αφιερωμένη στην κυβερνοασφάλεια, το 2019.

Και η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά ποσα σε αυτά τα φιλόδοξα projects”. Αυτά τα projects έχουν στοιχίσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια και 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημίες από τότε που η Google μετονομάστηκε. Μόνο η Deepmind, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει στην Alphabet, ανέφερε ζημίες ύψους 649 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019, με την πλειονότητα των δαπανών να κατευθύνεται προς το προσωπικό και άλλους παράγοντες.Η χρηματιστηριακή αξία της Google έχει εκτοξευθεί μετά την αναδιοργάνωση, ξεπερνώντας τον δείκτη αναφοράς S&P 500 διπλάσια από το 2015.

Το ίδιο θα συμβεί και με την αξία του Facebook, ανεξάρτητα από το πώς θα βγει το metaverse project του, επειδή, οι βασικές επιχειρήσεις των δύο εταιρειών και οι θέσεις τους στον χώρο των ψηφιακών διαφημίσεων είναι πάρα πολύ ισχυρές.Ο Zuckerberg και άλλα στελέχη της εταιρείας έχουν αναγνωρίσει ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί το metaverse – τουλάχιστον 10 χρόνια για την ακρίβεια.

Αλλά το Facebook θα πρέπει να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει η Google: να επικεντρωθεί στις εξαιρετικά επιτυχημένες επιχειρήσεις του, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υψηλού προφίλ που σχετίζονται με αυτές και να μην σπαταλά 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το metaverse.

Η Google και το Facebook είναι και τα δύο παραδείγματα σπουδαίων επιχειρήσεων του κόσμου, αλλά και του πώς οι σπουδαιότερες επιχειρήσεις του κόσμου εισπράτουν τόσο μεγάλη ροή μετρητών που οδηγεί σε εφησυχασμό και λάθη στην κατανομή κεφαλαίων και στην οικοδόμηση νέων κερδοφόρων εταιρειών.

Ενώ το Google δεν προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το όνομά του, το Facebook έχει πολύ διαφορετικούς λόγους για την αλλαγή της μάρκας. Οι επιχειρήσεις της εταιρείας συνεχίζουν να εκτοξεύονται, αλλά το brand της έχει υποστεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια, από την παραπληροφόρηση των ρωσικών εκλογών το 2016, μέχρι τα μεγάλα λάθη στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπως το σκάνδαλο Cambridge Analytica, όπου ένας προγραμματιστής που είχε πρόσβαση στην πλατφόρμα του Facebook μπόρεσε να αντλήσει δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των περισσότερων χρηστών – μέσω μιας εφαρμογής κουίζ και τώρα τον καταιγισμό συνεχιζόμενων αποκαλύψεων από πρώην μέλος της ομάδας ακεραιότητας των πολιτών του Facebook που έγινε πληροφοριοδότης του Facebook.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.