19 Δεκ 2024
READING

Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το franchising μετά την πανδημία;

4 MIN READ

Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το franchising μετά την πανδημία;

Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το franchising μετά την πανδημία;

Η επιπτώσεις της πανδημίας στον επιχειρηματικό κόσμο, όπως παντού, άλλωστε, άλλαξαν άρδην το τοπίο και εξακολοθούν να το αναδιαμορφώνουν, με αποτέλεσμα να μην είναι ακριβώς σαφές πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο άμεσο μέλλον. Ο τομέας του franchising δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά, όπως φαίνεται, το γεγονός ότι σε έναν πολύ σημαντικό κλάδο του, αυτόν της εστίασης – που εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να μπει για περίπου 18 μήνες στον πάγο -, οι συνέπειες φάνηκαν άμεσα και οι αλλαγές ήρθαν απότομα, επιτρέπει στους ειδικούς να προχωρήσουν σε κάπως πιο ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το μέλλον.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το κλίμα δείχνει θετικό σχετικά με την ανάπτυξη του franchising, ειδικά ακριβώς στον χώρο της εστίασης, καθώς αυτός ο τρόπος δραστηριοποίησης επιτρέπει σε νέους επιχειρηματίες να προσαρμοστούν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά στις συνθήκες που διαμόρφωσε ο Covid-19.

Κατ’αρχάς, είναι ακόμα νωρίς, σημειώνουν οι ειδικοί, να βγει ένα οριστικό συμπέρασμα για τον βαθμό στον οποίο επηρέασε η πανδημία τη λειτουργία των καταστημάτων και των εστιατορίων, εταιρικών ή franchisees. Είναι γεγονός ότι πολλά έκλεισαν, αλλά, προκειμένου για τα καταστήματα franchise, η πτώση δεν είχε σημαντική απόκλιση από τον μέσο όρο του κλάδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι αναγκάστηκαν να κλείσουν πάνω από 110.000 εστιατόρια την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συνδέσμου Εστιατορίων, αλλά, την ίδια στιγμή, το 2020 αποδείχθηκε μία από τις καλύτερες χρονιές για το franchising εστιατορίων, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Statista, άνοιξαν σχεδόν 200.000 νέα εστιατόρια μέσω αυτού του μοντέλου. 

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια νέα «έκρηξη» franchise επιχειρηματικότητας;

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε αν όχι για έκρηξη, τουλάχιστον για μια σημαντική ανάπτυξη, αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι αυτό συμβαίνει (ή θα συμβεί) υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αν οι άνθρωποι του χώρου αντιληφθούν και εκμεταλλευτούν τις νέες ανάγκες που δημιούργησε η περίοδος της πανδημίας. Η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε δηλαδή, και που μάλλον θα συνεχίσει να υφίσταται, καθώς συνoδεύεται και από μια συνολική αλλαγή στις συνήθειες του κοινού, αφορά κυρίως εστιατόρια-ταχυφαγεία, που δραστηριοποιούνται στο street food και το λεγόμενο fast casual, που συνδυάζει το concept του fast food με πιο φιλόξενους χώρους αλλά χωρίς το πλήρες σέρβις του fine dining. Aν και είναι ίσως υπερβολή να πει κανείς ότι η παραδοσιακή εστίαση έχει φθίνει – αφού το κοινό δείχνει νοσταλγικά να επιστρέφει στα αγαπημένα του εστιατόρια τώρα που επιτέλους μπορεί ξανά -, οι νέες συνήθειες του «φαγητού έξω» που επέβαλε ο κορονοϊός φαίνεται ότι δε θα εγκαταλειφθούν τόσο εύκολα.

Δείτε ακόμα: Το «τυρί και η φάκα»: τι συμβαίνει με το franchise στην Ελλάδα;

Ωστόσο, αν και λόγω της πανδημίας μια επιχείρηση ήταν σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει χωρίς να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι νέες τάσεις είχαν ήδη διαφανεί στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης, και απλώς τώρα εκ των πραγμάτων εδραιώθηκαν πιο άμεσα, προς όφελος των παικτών που κατάφεραν ευκολότερα να προσαρμοστούν. Μάλιστα, αυτοί που επιβίωσαν και εκείνοι που θα αναπτυχθούν περαιτέρω με νέους franchisees είναι εκείνοι που τα πήγαιναν καλά ούτως ή άλλως, που είχαν την ετοιμότητα ως ποιοτικά brands να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τη διαχείριση της πανδημίας. Εν ολίγοις, εκείνοι που μπορούν να πουν ότι τα κατάφεραν, είναι και εκείνοι που θα συνεχίσουν να επεκτείνονται και να προσελκύουν νέους συνεργάτες και επενδυτές, δεδομένου μάλιστα ότι, στον χώρο του franchising, ένα δημοφιλές, υψηλού κύρους brand identity μπορεί να προσελκύσει περισσότερους franchisees, ακόμα και από τα ίδια τα νούμερα.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι στο αισιόδοξο μέλλον του franchising θα υπάρχουν και αρκετοί χαμένοι, εκείνοι που δεν κατάφεραν να επιδείξουν την ανάλογη αντοχή. Από την άλλη, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ακόμα οδεύουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα, είναι λογικό οι επενδυτές και οι franchisees να είναι κάπως συγκρατημένοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεδιπλωθούν πλήρως οι δυνατότητες επιτυχίας στον χώρο. 

Δείτε ακόμα: Τα megatrends του franchise-licensing για το 2022 και το μέλλον

Παρόλ’ αυτά, και παρά τη νευρικότητα που ίσως έχουν επίδοξοι franchisees με μηδαμινή εμπειρία, οι ειδικοί τείνουν να πιστεύουν ότι ακριβώς λόγω αυτών των ιδιόρρυθmων συνθηκών, υπάρχει μπροστά τους μια ευκαιρία: φαίνεται πως τώρα κοστίζει μάλλον λιγότερο να ανοίξει κάποιος το πρώτο του franchise κατάστημα, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, μπορεί ίσως να διαπραγματευτεί καλύτερα το ενοίκιό του, να βρει πιο εύκολα υπαλλήλους, να προωθήσει καλύτερα τη νέα του επιχείρηση, αφού τα νέα επιχειρηματικά βήματα και οι καινούριες αφίξεις της αγοράς σε τέτοιους καιρούς ακούγονται και εντυπωσιάζουν περυσσότερο – και όλα αυτά έχοντας την τεχνογνωσία και ένα κατά πάσα πιθανότητα ήδη κατοχυρωμένο brand να του δίνει ένα πρώτο boost. 

Εν ολίγοις, με τον σωστό συνδυασμό ικανότητας, ποιότητας και έξυπνης διαχείρισης των δεδομένων, το μέλλον δείχνει αισιόδοξο για αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο. Το μέλλον θα δείξει αν οι νέοι παίκτες που αναμένεται να μπουν στον χώρο θα ωφεληθούν όπως πιστεύεται οτι είναι δυνατόν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.