28 Ιαν 2025
READING

Υβριδικές αγορές | Η μεγαλύτερη τάση του λιανεμπορίου την περίοδο των διακοπών

5 MIN READ

Υβριδικές αγορές | Η μεγαλύτερη τάση του λιανεμπορίου την περίοδο των διακοπών

Υβριδικές αγορές | Η μεγαλύτερη τάση του λιανεμπορίου την περίοδο των διακοπών

Η κύρια τάση του λιανικού εμπορίου αυτή τη σεζόν είναι οι καταναλωτές να αναζητούν σε πολλαπλές πλατφόρμες για να βρουν αυτό που χρειάζονται σε μια εποχή προσφορών. Με τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού να βρίσκονται στο προσκήνιο, η βασική τάση αυτή την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είναι η αύξηση των υβριδικών αγορών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν αποθέματα σε πολλαπλές αγορές, online αλλά και σε φυσικά καταστήματα.

Οι πελάτες αναμένεται να κάνουν κατά κύριο λόγο “υβριδικές αγορές” αυτή τη σεζόν, οι οποίες συνδυάζουν στοιχεία των ηλεκτρονικών αγορών και των αγορών στο κατάστημα για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη, άνετη εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι θα αγοράζουν σε πολλαπλά κανάλια για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να βρουν τα προϊόντα που θέλουν. Οι πελάτες έχουν πολλές δυνατότητες για τις αγορές τους και δεν περιορίζονται σε έναν τύπο εμπειρίας. Αντιθέτως, συνδυάζουν τις online και τις in-store αγοραστικές τους συνήθειες για να ανακαλύψουν νέα προϊόντα, να κάνουν την έρευνά τους, να πραγματοποιήσουν αγορές και να συνδεθούν με τις μάρκες. Έχουν την δυνατότητα να ψωνίζουν στο κινητό, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να κάνουν online προεπισκόπηση αντικειμένων σε κοντινά καταστήματα μέσω διαδικτύου ή το αντίστροφο.

Οι υβριδικές αγορές και η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού σημαίνουν ότι οι λιανοπωλητές θα πρέπει να είναι ευέλικτοι, καθώς το διακύβευμα είναι υψηλό ενόψει της φετινής εορταστικής περιόδου, η οποία βρίσκει τους πελάτες με ανεβασμένη ζήτηση και λιγότερους περιορισμούς λόγω πανδημίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αναμένεται ότι οι διαδικτυακές αγορές θα αυξηθούν τους δύο τελευταίους μήνες του έτους κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι καταναλωτές αναφέρουν ότι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα φέτος συνολικά σε online αγορές. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό οδηγούν τις αποφάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρόλος του καταστήματος αλλάζει και η συνολική περίοδος των εορταστικών αγορών έχει επεκταθεί.

Κάποτε τα καταστήματα ήταν η πρωταρχική εστίαση ενώ έπειτα η πανδημία επιτάχυνε την εστίαση στις διαδικτυακές αγορές με το κλείσιμο των καταστημάτων. Τώρα, όμως,  οι μάρκες στρέφουν την προσοχή τους στον τρόπο με τον οποίο τα καταστήματα μπορούν να υποστηρίξουν τις πωλήσεις που ξεκινούν ψηφιακά και υπάρχει δυνατότητα δια ζώσης εκπλήρωσης, θέτοντας σε πλεονεκτική θέση τις μάρκες με στρατηγικές omnichannel.

Τα καταστήματα θα υποστηρίξουν το ηλεκτρονικό εμπόριο

Φέτος, τα φυσικά καταστήματα θα διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο, τόσο για την έρευνα των πελατών όσο και για την εκπλήρωση. Προβλέπεται ότι το 60% όλων των ψηφιακών πωλήσεων παγκοσμίως θα επηρεαστεί από επισκέψεις σε φυσικά καταστήματα αυτή τη σεζόν. Τώρα, οι διαδικτυακές πωλήσεις μπορεί επίσης να εκπληρώνονται από τα αποθέματα των καταστημάτων μέσω buy-online, pick-up-in-store, store delivery και άλλα. Αυτός ο διευρυμένος ρόλος του καταστήματος στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μειώσει κατά πολύ την καθυστέρηση των πακέτων με την οποία είχε έρθει αντιμέτωπο το ηλεκτρονικό εμπόριο πέρυσι.

Μάλιστα,  όπως διαπίστωσε η Shopify, το 1/3 των αμερικανών online αγοραστών σχεδιάζει να επισκεφθεί ένα κατάστημα για να δει ένα προϊόν πριν το αγοράσει και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους αγοραστές ηλικίας κάτω των 34 ετών. Η Forrester διαπίστωσε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά να ελέγχει τα τοπικά αποθέματα στο διαδίκτυο πριν επιχειρήσει να πάει στο κατάστημα για να ολοκληρώσει την αγορά. Αυτό που αποδεικνύεται και από άλλες παρόμοιες διαπιστώσεις είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές πρόκειται να χρησιμοποιήσουν και το διαδικτυακό, αλλά και το δια ζώσης κανάλι για τις αγορές τους, με ένα μεγάλο ποσοστό να σκοπεύει να πραγματοποιεί την παραγγελία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά να παραλαμβάνει το προϊόν από το κατάστημα.

Πάντως, μετά από περισσότερους από 18 μήνες καθυστερημένων παραδόσεων και ανησυχιών για τα επίπεδα αποθεμάτων, οι άνθρωποι είναι πιθανό να ψωνίζουν online νωρίτερα. Το 37% των Αμερικανών καταναλωτών σχεδιάζει να κάνει τις αγορές του νωρίτερα, δίνοντας προτεραιότητα στους λιανοπωλητές που προσφέρουν σαφείς εκτιμήσεις παράδοσης.

Η ανάλυση της δραστηριότητας των μηχανών αναζήτησης αποδεικνύει αυτή την τάση πρώιμων αγορών και οι διαφημιστές λαμβάνουν αποφάσεις δαπανών με βάση αυτή τη δραστηριότητα. Μέρος αυτής της πρώιμης συμπεριφοράς αναζήτησης επηρεάζεται από την περσινή χρονιά, όταν το μαζικό κύμα διαδικτυακών αγορών που επηρεάστηκε από το Covid οδήγησε σε καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών.

Αναδυόμενα κανάλια

Το κοινωνικό εμπόριο, το εμπόριο μέσω βίντεο και το εμπόριο μέσω κινητών τηλεφώνων βρίσκονται σε άνοδο. Σύμφωνα με μελέτες, αναμένεται ότι τα smartphones θα αντιπροσωπεύουν το 42% των συνολικών εσόδων αυτή τη σεζόν, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ προβλέπεται επίσης 30% αύξηση της κίνησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο από κοινωνικές παραπομπές.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εμπλέκονται και προωθούν το ηλεκτρονικό εμπόριο περαιτέρω, με το Pinterest, το Instagram και το Facebook να ανακοινώνουν προγραμματισμό με δυνατότητα αγορών για τις γιορτές. Η προσφορά του Pinterest γίνεται μέσω του νέου του Pinterest TV, με μια σειρά από ζωντανά και shoppable επεισόδια με την καθοδήγηση δημιουργών σε live-shopping περιβάλλον. Το Instagram σχεδιάζει διάφορες επιλογές μεταξύ των οποίων μια σειρά εκδηλώσεων και εκπτώσεων Live Shopping στην καρτέλα Instagram Shop. Ακόμα, από τις αρχές Νοεμβρίου, το Facebook και το Instagram φιλοξενούν καθημερινά live shopping streams  από μάρκες όπως Benefit Cosmetics, Ulta Beauty και άλλες, δίνοντας κίνητρα για αγορές εντός της εφαρμογής με εκπτώσεις και δωρεάν αποστολή. Επιπλέον, το Youtube θα φιλοξενεί ένα εβδομαδιαίο live shopping event, το οποίο συνδέεται με τα δώρα των γιορτών.

Το πόσο επιτυχημένες θα είναι οι αγορές μέσω βίντεο αυτή τη σεζόν αναμένεται να φανεί, πάντως είναι λογικό ότι οι καταναλωτές θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι κοινωνικές πλατφόρμες προετοιμάζονται για αυτό εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτό, όμως, που είναι ξεκάθαρο είναι η επιτακτική ανάγκη οι λιανοπωλητές να εκσυγχρονίσουν τις τοποθεσίες τους μέσα σε ένα πλαίσιο omnichannel που αντιμετωπίζει όλα τα κανάλια ως κομμάτια ενός απρόσκοπτου συνόλου. Οι πελάτες θέλουν να είναι σε θέση να περιηγηθούν οπουδήποτε, να αγοράσουν οπουδήποτε και να εκτελέσουν την παραγγελία τους οπουδήποτε, και οι λιανοπωλητές πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν και τα τρία αυτά σε κλίμακα προκειμένου να επιβιώσουν μέσα σε αυτή τη συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.