26 Απρ 2024
READING

Η Disney εξισορροπεί το κομμάτι της ψυχαγωγίας και της πώλησης διαφημίσεων

4 MIN READ

Η Disney εξισορροπεί το κομμάτι της ψυχαγωγίας και της πώλησης διαφημίσεων

Η Disney εξισορροπεί το κομμάτι της ψυχαγωγίας και της πώλησης διαφημίσεων

Καθώς τα νέα trends της αγοράς ανθίζουν και ενσωματώνονται δυναμικά στον επιχειρηματικό κόσμο, το καταναλωτικό κοινό αρχίζει και αυτό με τη σειρά του να αλλάζει τη συμπεριφορά του και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Πράγματι η νέα δυνατότητα του streaming καθώς και γενικότερα του digital advertising διανύει τη καλύτερη περίοδο στην αγορά.

Συγκεκριμένα για την Disney, έναν όμιλο πολυμέσων που είναι ταυτόχρονα σημαντικός advertiser και διαχειριστής διαφημιστικών καναλιών για άλλους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, η αλλαγή των απαιτήσεων των καταναλωτών σχετικά με το κομμάτι του streaming κατάφερε να επηρεάσει βασικούς τομείς. Από τον τρόπο εμπορίας και διανομής ταινιών αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έως τις συνεργασίες με τα διάφορα brands.

Η Disney κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των εσόδων της για το περασμένο τρίμηνο, καθώς τόσο οι υπηρεσίες όσο και τα προϊόντα της επέστρεψαν σε ιδιαίτερα κερδοφόρα επίπεδα για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν μέσω της προβολής των διαφημίσεων σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και συνδρομητικά κανάλια, με το Disney+ να συγκεντρώνει 116 εκατομμύρια συνδρομητές. Ωστόσο τα αποτελέσματα της εταιρείας αποδεικνύουν ότι η αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών αρχίζουν να επηρεάζουν την εταιρεία, καθώς υφίσταται η ανησυχία ότι ο στόχος του Disney+  σχετικά με την μακροπρόθεσμη άνοδο των συνδρομητών του, μπορεί να μην είναι και τόσο ρεαλιστικός.

Τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητες των διάφορων ομίλων μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Hollywood μετατοπίζονται αρχίζοντας να εφαρμόζουν το μοντέλο DTC (direct to consumer), κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες στους εμπόρους. Εκτός από αυτό, οι συγκεκριμένες εταιρείες εφαρμόζουν το μοντέλο DTC για μόλις περίπου 18 μήνες, κάτι το οποίο μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα.

Διαβάστε επίσης: Streaming ή κινηματογράφος; | Ο James Bond έχει την απάντηση

Ένας από τους βασικότερους στόχους της Disney είναι να προωθήσει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά της έργα, είτε μέσω της προβολής τους στους κινηματογράφους, είτε μέσω του Disney+, είτε ακόμη και με κάποιο συνδυασμό και των δύο. Έτσι αυτό που έκανε είναι να αγκαλιάσει τις συνεργασίες με διάφορα brands, επιτρέποντας σε άλλους marketers να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δύναμη του μεγάλου πλούτου της πνευματικής ιδιοκτησίας του franchise. Καθώς η Disney καταργεί το δικό της αποτύπωμα στην αγορά των φυσικών καταστημάτων, η εταιρεία προβαίνει στην ανάπτυξη περισσότερων συνεργασιών με διάφορους third-party πωλητές.

Για παράδειγμα η Hyundai το καλοκαίρι πρόβαλε μία σειρά διαφημίσεων με πρωταγωνιστές χαρακτήρες της Marvel από τις σειρές του Disney+, συμπεριλαμβανομένων των “The Falcon and The Winter Soldier” και “WandaVision”. Τα δημοφιλή σποτ προβλήθηκαν τηλεοπτικά, streaming καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλοντας στη προώθηση τόσο του μοντέλου Tucson 2022 όσο και της σειράς “Loki” που μόλις είχε τεθεί σε κυκλοφορία. Αντίστοιχα και η Lexus τον Οκτώβριο έκανε το ντεμπούτο της, μέσω μίας καμπάνιας μάρκετινγκ συνδέοντας το μοντέλο sedan με την ταινία της Marvel “Eternals”. Και οι δύο προωθητικές συνεργασίας αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες σημειώνοντας υψηλά νούμερα πωλήσεων.

Μεγάλο το εύρος των διαφημιστικών πλατφορμών

Μαζί με το διαφημιστικό μέρος της εταιρείας, η Disney διαχειρίζεται μια ποικιλία καναλιών που υποστηρίζουν διάφορες υπηρεσίες όπως είναι το broadcast, οι διαφημίσεις σε εκπομπές, τα συνδρομητικά κανάλια,  το streaming καθώς και οι ψηφιακές δυνατότητες. Έτσι νωρίτερα φέτος η εταιρεία κυκλοφόρησε την πλατφόρμα Disney Real-Time Ad Exchange (DRAX), κάτι που αποτέλεσε μέρος των προσπαθειών της να ενοποιήσει τις διαφημιστικές της πωλήσεις μεταξύ ψηφιακών και τηλεοπτικών καναλιών.

Η Disney κυκλοφόρησε και τη πλατφόρμα Disney Select. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας η Disney συγκεντρώνει τα first-party δεδομένα των καταναλωτών, επιτρέποντας στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να επιλέγουν και να κατηγοριοποιούν το καταναλωτικό κοινό λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αγοραστική του συμπεριφορά όσο και τα ψυχογραφικά του χαρακτηριστικά.

Πλατφόρμες όπως είναι η Disney Select που βασίζονται στη συλλογή δεδομένων κατηγορίας first-party είναι έτοιμες να γίνουν ακόμη πιο απαραίτητες καθώς το τοπίο της διαφύλαξης απορρήτου των προσωπικών δεδομένων γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό. Η Disney, μεταξύ των ετερογενών εταιρειών πολυμέσων της Νότιας Καλιφόρνια, είναι η καλύτερη στην καταγραφή δεδομένων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.