14 Νοέ 2024
READING

To διακύβευμα για την αγορά ενός iPhone 13 στην Ελλάδα

4 MIN READ

To διακύβευμα για την αγορά ενός iPhone 13 στην Ελλάδα

To διακύβευμα για την αγορά ενός iPhone 13 στην Ελλάδα

Τη στιγμή που αρκετές επιχειρήσεις λιανικής στην Ελλάδα έχουν επενδύσει σε διαφημιστικό μπάτζετ προκειμένου να προωθήσουν τις πωλήσεις του νέου iPhone 13, το ζήτημα της διαθεσιμότητας καθίσταται αυτή τη στιγμή κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την πώληση του προϊόντος. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής επιλέξει να προβεί σε προπαραγγελία, το χρονικό διάστημα που αναφέρεται από τα σημεία πώλησης ως προς την παράδοση, κυμαίνεται από 15 ημέρες έως και ένα μήνα.

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος που απαιτείται για παραδόσεις συσκευών σε πελάτες καταστημάτων που δεν επιλέγουν να προπαραγγείλλουν, αλλά επιδιώκουν να εντοπίσουν ως ετοιμοπαράδοτο το προϊόν, είναι αυτή τη στιγμή απροσδιόριστος. Γι’ αυτό και όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τη συσκευή στη χώρα μας, προτείνουν ως αντίδοτο τη μέθοδο της προπαραγγελίας χωρίς χρέωση για τον καταναλωτή, ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι έστω και με καθυστέρηση θα έχει το προϊόν στα χέρια του. 

Αναμένεται η εισροή ποσοτήτων έως το τέλος Νοεμβρίου

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, αναμένεται έως το τέλος του μήνα να εισρεύσουν ορισμένες ικανοποιητικές ποσότητες συσκευών που θα ικανοποιήσουν τη ζήτηση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η κατανομή των παραγγελιών, καθώς και ο ακριβής αριθμός των συσκευών που εισάγονται στη χώρα μας από χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες διατηρεί logistics η Apple, παραμένει άγνωστος. 

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Quest, ο οποίος διακινεί τα προϊόντα της Apple στην Ελλάδα μέσω των εταιρειών iSquare και iStorm, περίπου το 65% των πωλήσεων προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών συσκευών προέρχεται αποκλειστικά από τις συσκευές iPhone. 

Τα αίτια των ελλείψεων

Εάν αναζητήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους παρουσιάζονται αυτές οι ελλείψεις, η πραγματικότητα δεν εντοπίζεται στον εν Ελλάδι διανομέα. Το ζήτημα έχει λάβει κεντρική διάσταση και επί της ουσίας παγκόσμιο εκτόπισμα, δεδομένης της ευρύτατης έλλειψης chip, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο στην βιομηχανία αυτοκινήτου, όσο και στη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. 

Χαρακτηριστικότατη του αποτυπώματος που αφήνει στην Apple η συγκεκριμένη κατάσταση, είναι η απώλεια περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης που διανύουμε, ποσό που αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, εάν κανείς λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αρκετοί είναι εκείνοι που υπολόγιζαν στην αγορά ενός κινητού τηλεφώνου iPhone 13, με την ίδια την εταιρεία να προσδοκά ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που όπως όλα δείχνουν τελικά δεν θα συμβεί. 

Λανσάρισμα από τον Οκτώβριο στην Ελλάδα αλλά χωρίς αποθέματα

Θα θυμίσουμε ότι το διεθνές λανσάρισμα των iPhones έγινε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτες διαφημιστικές προβολές ξεκίνησαν περί τα μέσα Οκτωβρίου, όταν δηλαδή λανσαρίστηκαν οι συσκευές στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τα απαιτούμενα αποθέματα για να καλύψουν την καταναλωτική ζήτηση. 

Για να ικανοποιήσει τις παραγωγικές απαιτήσεις του iPhone, η Apple μείωσε επίσης την παραγωγή του iPad και διοχέτευσε τα chip στην κατασκευή των τηλεφώνων της. Να σημειωθεί ωστόσο, πως δεδομένου ότι η Apple παράγει τα chip με ίδιες δυνάμεις, η εταιρεία έχει επηρεαστεί λιγότερο σε σύγκριση με μεγάλους ανταγωνιστές της. Η έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζεται από την αρχή του έτους, δεδομένης της πανδημίας και της αυξανόμενης ζήτησης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και η έλλειψη δεν θα περιοριστέι πριν από το 2023, όπως εκτίμησε πρόσφατα ο CEO της Intel, Pat Gelsinger.

Το στοίχημα για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον όμιλο Quest είναι να μπορέσει να κερδίσει την παρτίδα έστω και την τελευταία στιγμή, εισάγοντας τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών στην ελληνική αγορά. Εξάλλου και πέρυσι η άφιξη του iPhone στην Ελλάδα έγινε με καθυστέρηση, τον Νοέμβριο 2020 και έτσι παρά τις αρχικές καθυστερήσεις ο όμιλος κατάφερε να βγει σημαντικά ισχυροποιημένος, καλύπτοντας στη συνέχεια τη ζήτηση για το προηγούμενο κινητό τηλέφωνο iPhone 12. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στις οικονομικές επιδόσεις τόσο της iSquare, όσο και της iStorm για το 2020, με την πρώτη να τζιράρει συνολικά 173,78 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη να καταγράφει πωλήσεις 34,7 εκατ. ευρώ, με αύξηση τζίρου κατά 23,9% και 17,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019. 

Στελέχη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρονικών συσκευών με γνώση της παρούσας κατάστασης σημείωναν πάντως ότι οι ελλείψεις δεν εντοπίζονται μόνο στα iPhone, αλλά και στα νέα iMac λάπτοπ, τα οποία αποτελούν επίσης από τα νέα λανσαρίσματα της εταιρείας και παρουσιάζουν σημαντική εξάρτηση από την παραγωγή των επίμαχων chip. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.