23 Απρ 2024
READING

Η βιομηχανία της πολυτέλειας προσεγγίζει την Gen Z

4 MIN READ

Η βιομηχανία της πολυτέλειας προσεγγίζει την Gen Z

Η βιομηχανία της πολυτέλειας προσεγγίζει την Gen Z

Η πιο σημαντική ομάδα καταναλωτών για την πολυτέλεια αυτή τη δεκαετία είναι η Gen Z και είναι η πρώτη γενιά που υποστηρίζει την αειφορία με τις αγορές της.

Η πολυτέλεια είναι η ακραία δημιουργία αξίας. Δεν έχει να κάνει με τη δεξιοτεχνία ή την ποιότητα, επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αναμενόμενα στην πολυτέλεια. Πρόκειται για την έμπνευση των καταναλωτών, τη δημιουργία επιθυμίας και το να τους κάνεις να ερωτευτούν μια μάρκα. Πρόκειται για την απόκτηση της ικανότητας να επηρεάζεις και να καινοτομείς στα μάτια των καταναλωτών.

Το λάθος που κάνουν πολλές μάρκες είναι ότι ορίζουν αυτό που κάνουν από τη δική τους οπτική γωνία και όχι από την οπτική γωνία του πελάτη. Η καινοτομία και η επιρροή δεν είναι αυτό που οι μάρκες διακηρύσσουν ότι είναι εκ των έσω. Η μόνη σχετική οπτική γωνία είναι αυτή του καταναλωτή, η οποία θα πρέπει να είναι πεντακάθαρη. Αλλά στην πραγματικότητα, λίγες μάρκες είναι αρκετά συνειδητοποιημένες ώστε να εφαρμόζουν αυτή την προοπτική.

Ένας από τους πιο ακριβείς δείκτες πρόβλεψης της μελλοντικής μείωσης των εσόδων είναι όταν οι μάρκες σταματούν να καινοτομούν και κάνουν ο,τι και οι υπόλοιπες.

Η “βιωσιμότητα” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Όπως και η ψηφιοποίηση, ο κλάδος της πολυτέλειας άργησε εξαιρετικά όταν ήρθε η βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, οι κατεστημένοι ηγέτες της πολυτέλειας στα αυτοκίνητα έχασαν την ευκαιρία να καινοτομήσουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και παρέδωσαν την πρώτη θέση στην Tesla σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Αυτό το παράδειγμα δείχνει πώς οι μάρκες πολυτελείας αποτυγχάνουν όταν ακολουθούν η μία την άλλη και ξεχνούν να καινοτομήσουν. Τώρα οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να φτάσουν την Tesla.

Αυτό που έκανε πρόσφατα η βιομηχανία της πολυτέλειας στα πλαίσια της βιωσιμότητας είναι να εισέλθει στον κλάδο της μεταπώλησης και επανακυκλοφόρησης αποθεμάτων. Η Gucci για παράδειγμα, λάνσαρε πρόσφατα το concept λιανικής πώλησης “Vault”, ένα διαδικτυακό κατάστημα που λειτουργεί προσφέροντας στους λάτρεις της Gucci την ευκαιρία να αποκτήσουν παλαιότερα προϊόντα, καθώς και νέα αντικείμενα από αναδυόμενους σχεδιαστές.Το Vault μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τις μάρκες που ελπίζουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Το να θεωρηθεί κανείς follower είναι απαγορευτικό για την πολυτέλεια, και το να ισχυρίζεται κανείς ότι είναι “προοδευτικός” ή “καινοτόμος” δεν σημαίνει τίποτα αν οι καταναλωτές δεν το αντιλαμβάνονται.

Αλλά το να είναι μια επιχείρηση πραγματικά βιώσιμη είναι κάτι βαθύτερο από το να κερδίζει απλώς τους καταναλωτές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις πολυτελείας είναι απροετοίμαστες για την προστασία των δραστηριοτήτων τους και δεν έχουν πρόσβαση σε προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που να τις προετοιμάζουν για γεγονότα που ενέχουν κλιματικούς κινδύνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, είναι σημαντικό οι εταιρείες να μετρούν τα δεδομένα ESG σε όλη την αλυσίδα αξίας, καταρρίπτοντας τα εμπόδια για την επίτευξη πλήρους διαφάνειας.

Το να παίξεις για να κερδίσεις στη βιώσιμη πολυτέλεια είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις και να διατηρήσεις ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οπότε οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να δράσουν – και γρήγορα.

Παράλληλα φαίνεται ότι οι συνεργασίες μεταξύ brand πολυτελείας τραβούν το ενδιαφέρον της Gen Z. Το hashtag GucciAria άγγιξε σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο views στο Weibo, ενώ το Fendace έφτασε συνολικά τον εντυπωσιακό αριθμό των 80 εκατομμυρίων χρηστών. Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη Lyst, ο οποίος μετρά τη διαδικτυακή δημοτικότητα του εκάστοτε brand, αποκάλυψε ότι η συνεργασία έκπληξη «Fendace» μεταξύ Fendi και Versace, που έγινε πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, συνέβαλε ιδιαίτερα θετικά στο γεγονός ότι και οι δύο μάρκες κατάφεραν να ανέβουν δύο θέσεις στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την όγδοη και ένατη θέση αντίστοιχα. Μελλοντικά πολύ πιθανόν κι άλλα δημοφιλή brands να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Το marketing trick, «συνεργασία του αιώνα», έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα τόσο η ιδέα της αγοράς ενός προϊόντος, όσο και της απόκτησης δύο ξεχωριστών luxury brands ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική, ειδικά για τη Gen Z.Οι συνεργασίες έχουν γίνει μια αγαπημένη τακτική marketing, η οποία στοχεύει στη προσέγγιση ενός ευρύτερου καταναλωτικού κοινού, τη δοκιμή νέων αγορών ή κατηγοριών προϊόντων, αλλά και ενδεχομένως την ενίσχυση των εσόδων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.