Ισχύουν οι κανόνες επιτυχίας της παραδοσιακής επιχειρηματικότητας στο franchise;

Αν και η παραδοσιακή επιχειρηματικότητα και το franchising ανήκουν ουσιαστικά στο ίδιο «είδος» επαγγελματικής δραστηριοποίησης, αφου αφορούν την ανάπτυξη συγκεκριμένων επιχειρηματικών μοντέλων που προσφέρουν υπηρεσίες ή προϊόντα, και ασφαλώς απαιτούν δουλειά για την επιτυχία τους, διακρίνονται από αρκετά διαφορετικά στοιχεία, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Η κύρια διαφορά τους έγκειται στο εξής βασικό: στο μεν franchising «ανεβαίνει» κανείς σε μια μηχανή που ήδη δουλεύει, γίνεται μέλος μιας ήδη συγκροτημένης ομάδας και υιοθετεί ένα συγκεκριμένο business model· στην ανάπτυξη μιας επιχείρησησης από το μηδέν, πρέπει ο ίδιος ο επιχειρηματίας να καθορίσει και να θέσει σε λειτουργία την επιχείρηση και το μοντέλο της. 

Από αυτή τη βασική διαφοροποίηση προκύπτουν και οι επιμέρους διαφορές, που επηρεάζουν εν πολλοίς τον τρόπο λειτουργίας, τη φιλοσοφία και την καθημερινότητα αλλά και την επιτυχία μιας επιχείρησης:

Το ρίσκο

Αφαλώς δεν είναι το ίδιο να ιδρύει κανείς ένα κατάστημα με το brand μιας ήδη ειτυχημένης εταιρείας, με το να ιδρύει μια επιχείρηση έως τώρα ανύπαρκτη, που πρέπει να λειτουργήσει και να γίνει γνωστή από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει ένα πολύ μεγαλύτερο ρίσκο από τον franchisee, που παίρνει έτοιμο το επιτυχημένο και δοκιμασμένο μοντέλο λειτουργίας μιας μεγαλύτερης, εδραιωμένης εταιρείας. Για τoν τελευταίο, συχνά η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σωστά και κατά γράμμα ακολουθεί τις οδηγίες του franchisor, ο οποίος επίσης ενδιαφέρεται να τον δει να πετυχαίνει. O νέος επιχειρηματίας, όμως, έχει κυρίως τις δικές του εκτιμήσεις και γνώσεις για να βασιστεί.

Η ομάδα

Ο franchisee εντάσσεται άμεσα στο ευρύτερο πλαίσιο μιας ομάδας συνδέλφων franchisees, γίνεται μέλος μιας κοινότητας που μπορεί να λειτουργήσει υποστηριστικά με διάφορους τρόπους, ενώ παράλληλα, μπορεί να διατηρήσει έναν σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας, καθώς ουσιαστικά, έστω και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρησή του τού ανήκει. Μπορεί να προσλάβει το προσωπικό που ο ίδιος θέλει, να προσαρμόσει τις αποφάσεις του, να κάνει το franchise κατάστημά του το προσωπικό του project. 

Η εκπαίδευση και η γνώση

Το υποστηρικτικό σύστημα του franchisor συνήθως μπορεί να περιλαμβάνει και την ανάλογη εκπαίδευση για τον franchisee. Πρόκειται για ένα «μοίρασμα» της γνώσης για όσα απαιτεί μια επιχείρηση ώστε να λειτουργήσει επιτυχημένα, από το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις μέχρι τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο νέος επιχειρηματίας πρέπει να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις και γνώσεις, να ερευνήσει και να γνωρίσει σε βάθος τον κλάδο του, να κάνει δοκιμές, να προχωρήσει στα επόμενα βήματά του μέσα από τυχόν λάθη και αβέβαιες αποφάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα αναγκαστικά θα βλέπει οργανικά.

Η δημιουργικότητα

Ο franchisee συνήθως δεν έχει μεγάλα περιθώρια για να επιδείξει τη δημιουργικότητά του, να εφαρμόσει νέες ιδέες ή να σχεδιάσει καινούρια προϊόντα ή υπηρεσίες, παρά μόνο στο βαθμό που του το επιτρέπει η συνεργασία του με τον franchisor. Τα πάντα, από το λογότυπο της επιχείρησής του μέχρι το design του χώρου και τις προωθητικές μεθόδους, υποδεικνύονται από τον franchisor. Αντίθετα, ο νέος επιχειρηματίας έχει τον απόλυτο έλεγχο σε όλα, μπορεί να γίνει δημιουργικός και να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή σε καινοτομίες και λιγότερο ή περισσότερο τολμηρά βήματα, που μπορούν να τον οδηγήσουν σε μονοπάτια αλλά και επιτυχία διαφορετικά από όσα είχε φανταστεί.

Δείτε ακόμα: Πόσο δύσκολο είναι να βρει ένα καλό όνομα μια επιχείρηση;

Η χρηματοδότηση

Τα πράγματα όσον αφορά τα οικονομικά, τουλάχιστον στην αρχή της πορείας, είναι σίγουρα πιο σαφή και ξεκάθαρα όταν πρόκειται για franchising, αφού το πλάνο του franchisor λειτουργεί καθοδηγητικά και, επιπλέον, με δεδομένο ότι από την πρώτη μέρα στην αγορά εισέρχεται ένα ήδη γνωστό brand, τα κέρδη το πιθανότερο είναι ότι θα έρθουν γρηγορότερα. Για έναν νέο επιχειρηματία που προσπαθεί να εδριαωθεί με το νέο του προϊόν και τις υπηρεσίες του, αυτό δεν ισχύει, ενώ ακόμα και η χορήγηση δανείων μπορεί να ειναι δυσκολότερη.

To brand

H σημασία ενός καλού brand είναι το ίδιο σημαντική τόσο για έναν νέο επιχειρηματία όσο και για έναν franchisee. Ωστόσο, το χτίσιμο ενός δυνατού brand identity είναι κάτι που δεν απασχολεί τον τελευταίο: βασίζεται στη δύναμη ενός ήδη εδραιωμένου brand και το κοινό στο οποίο απευθύνεται γνωρίζει καλά αυτά που έχει να του προσφέρει. Ο επιχειρηματίας πρέπει να το δημουργήσει από την αρχή και στην πορεία να εδραιώσει τη σχέση του με το κοινό του.

Ακόμα και αν φαίνεται, βέβαια, ότι για έναν franchisee τα πράγματα, στην αρχή τουλάχιστον, μπορεί να είναι πιο εύκολα, τίπιτε δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, λένε οι ειδικοί. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, στους οποίους περιλαμβάνεται φυσικά η σχέση με τον franchisor, ο βαθμός που ο τελευταίος υποστηρίζει τον νέο συνεργάτη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ένας franchisee αξιοποιεί ή αγνοεί την τεχνογνωσία στην οποία έχει πρόσβαση. Και τα δύο μοντέλα επιχειρηματικής ανάπτυξης μπορούν να έχουν εξαιρετικές προοπτικές επιτυχίας, με διαφορετικό τρόπο το καθένα, και βέβαια ανάλογα με το τι ταιριάζει στην προσωπικότητα του καθενός.