23 Απρ 2024
READING

Το «ναι μεν αλλά» της Carpo για franchise, που έγινε master franchise στο Ντουμπάι

4 MIN READ

Το «ναι μεν αλλά» της Carpo για franchise, που έγινε master franchise στο Ντουμπάι

Το «ναι μεν αλλά» της Carpo για franchise, που έγινε master franchise στο Ντουμπάι

Σε όλους τους κανόνες υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και στην περίπτωση της Carpo ο βασικός κανόνας επιχειρηματικής λειτουργίας για την οικογένεια Κοντόπουλου, η οποία ηγείται της εταιρείας ήταν και παραμένει ότι το franchise είναι εκτός στρατηγικής, για λόγους που σχετίζονται με τη διαφύλαξη της οντότητας που λέγεται Carpο, των αρχών αλλά και της ποιότητας που αυτή πρεσβεύει.

Ωστόσο, η επικείμενη δραστηριοποίηση της Carpo στο Ντουμπάι, όπου θα δημιουργήσει το πρώτο της κατάστημα στο Dubai Mall, με την έναρξη λειτουργίας να τοποθετείται για τον προσεχή Ιανουάριο, ο κανόνας απέκτησε τη δική του εξαίρεση. Κι αυτό γιατί η είσοδος στη συγκεκριμένη αγορά πραγματοποιείται με έναν ισχυρό σύμμαχο – συνεργάτη που ακούει στο όνομα Americana Group. 

Μέχρι πρότινος, το μοντέλο ανάπτυξης του δικτύου της Carpo βασιζόταν – και συνεχίζει να βασίζεται – αποκλειστικά σε ίδιες δυνάμεις τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση κρίθηκε ότι η επέκταση σε μία αραβική χώρα όπως το Ντουμπάι, απαιτούσε την ύπαρξη ενός ισχυρού συνεργάτη, η παρουσία του οποίου θα ενέπνεε αξιοπιστία για την εξέλιξη και την προβολή του brand Carpo και στη συγκεκριμένη αγορά. 

Το who is who του Americana Group

Ως προς την ταυτότητα του Americana Group δραστηριοποιείται σε 13 χώρες, με διάσημες μάρκες στο χώρο της εστίασης όπως είναι η Pizza Hut, τα KFC, η Krispy Kreme, τα Hardee’s και τα Costa Coffee, τα Baskin Robins, California Gardens, TGI Fridays, Farm Frites, Koki, Wimpy και Red Lobster. Eπί του παρόντος η παρουσία του εντοπίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Αίγυπτο, στο Μπαχρέιν, στο Καζακστάν, στο Ιράκ, στο Ομάν, στο Κατάρ, στο Μαρόκο. Στη Σαουδική Αραβία το Americana Group διατηρεί περί τα 500 καταστήματα εστίασης και στην Αίγυπτο υπερβαίνουν τα 400. 

Είσοδος σε δέυτερη αγορά του εξωτερικού μετά τη Μεγάλη Βρετανία

Με την είσοδο στο Νουμπάι, η Carpo κάνει βήμα επέκτασης στη δεύτερη αγορά του εξωτερικού μετά τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η εταιρεία διατηρεί καταστήματα στο Knightsbridge καθώς και στην οδό Piccadilly και πρόσφατα στην περιοχή που βρίσκεται το εμπορικό κέντρο Harrod’s αλλά και Carpo corner στο εμπορικό κέντρο Selfridges.

Οι αδελφοί Κοντόπουλοι πριν δημιουργήσουν το πρώτο κατάστημα λιανικής της Carpo στο Κολωνάκι το 2011, είχαν ήδη εμπλακεί με τον τομέα της λιανικής, δημιουργώντας ένα μικρό κατάστημα πώλησης ξηρών καρπών στην Κυψέλη, επί της οδού Κρίσης. Μετά τη διακοπή λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος στην Κυψέλη, μετά από πρωτοβουλία του μεγαλύτερου αδελφού, Κώστα – ακόμα φοιτητής στη Νομική τότε -, δημιούργησαν μία οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας ξηρών καρπών και κύρια δραστηριότητά της την χονδρική, με έδρα στον Ασπρόπυργο. Η μικρή αρχικά οικοτεχνία μεταμορφώθηκε σε βιοτεχνία και λίγα χρόνια αργότερα, το 1995, σε μονάδα παραγωγής, στηριζόμενη σε ίδια κεφάλαια, μία οντότητα που αποτέλεσε τον πρόδρομο της σημερινής Carpo, η οποία σε πρώτη φάση έκανε παραγωγή με κύριο προσανατολισμό τη χονδρική πώληση. 

To μοντέλο ανάπτυξης στη συνέχεια μεταλλάχθηκε, θέτοντας ως προτεραιότητα την μετατόπιση της δραστηριότητας χονδρικής – για παράδειγμα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ – προς την λιανική, με την παραγωγική μονάδα της εταιρείας στον Ασπρόπυργο να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τα δικά της σημεία πώλησης. Ωστόσο και η τροφοδοσία σε επίπεδο χονδρικής παραμένει μία από τις δραστηριότητές της.

Στο επίκεντρο η εμπειρία του πελάτη

Βασικό μέλημα της Carpo από την πρώτη στιγμή λειτουργίας των καταστημάτων της, ήταν να προσφέρει μία εμπειρία προς τον επισκέπτη τους και να φέρει στην επιφάνεια μνήμες και αρώματα με πολυεθνικό χαρακτήρα. Θυμίζοντας γεύσεις από τη Βραζιλία, το Μαρόκο αλλά και την Ελλάδα του ’50. Στις προθήκες των καταστημάτων οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα, οι σοκολάτες και ο φρεσκοκομμένος καφές δημιούργησαν ένα μείγμα τέτοιο, που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα πρωτοποριακό κατά την άφιξή του που έως και σήμερα δεν έπαψε να εξελίσσεται.

Το νέο concept του Attica, με την ονομασία «Le Cassis»

Σήμερα η Carpo διατηρεί εκτός από τα καταστήματα του Λονδίνου που προαναφέραμε, σημεία λιανικής στη Γλυφάδα, στο Κολωνάκι, στο Golden Hall, στην Κηφισιά, στο Attica.

Μάλιστα στην περίπτωση του Attica η εταιρεία εκτός από το Carpo, παρουσίασε και ένα νέο concept καταστήματος με αλκοολούχα, κοκτέιλ, αλλά και γλυκά όπως χαλβά από σιμιγδάλι ή ρυζόγαλο, με την ονομασία Le Cassis. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εγχείρημα, το οποίο η εταιρεία προσβλέπει να αναπτύξει περαιτέρω κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση τελεί ακόμα σε περίοδο δοκιμής σε ό,τι αφορά τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα της οικογένειας Κοντόπουλου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.