27 Απρ 2024
READING

9 πράγματα που κάνουν λάθος οι franchisors δυσκολεύοντας τη ζωή των franchisees

4 MIN READ

9 πράγματα που κάνουν λάθος οι franchisors δυσκολεύοντας τη ζωή των franchisees

9 πράγματα που κάνουν λάθος οι franchisors δυσκολεύοντας τη ζωή των franchisees

Μπορεί το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση έχοντας την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες ενός καθιερωμένου brand στη διάθεσή του να ακούγεται ως ο εύκολος δρόμος προς την επιτυχία, ωστόσο και στην περίπτωση του franchising όλα τα επιχειρηματικά ρίσκα που έχει μπροστά της μια νεοσύστατη επιχείρηση παραμένουν, και δεν είναι τα πράγματα πάντα ρόδινα, όσον αφορά τη λειτουργία της.

Σε αντίθεση με έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται μόνος του στην αγορά, το πεδίο δράσης ενός franchisee εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον franchisor, και από τη σχέση του με αυτόν. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο οι franchisees να νιώθουν αδικημένοι ή «ριγμένοι» από τη μητρική τους εταιρεία. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν συχνά να αντιμετωπίσουν, όσον αφορά τις πολιτικές των franchisors και τη σχέση τους μαζί τους.

1. Όχι σπάνια, ο franchisor δεν υπολογίζει το γεγονός ότι για την επιβίωσή τους οι franchisees βασίζονται στα κέρδη από τις πωλήσεις τους – τη στιγμή που ο ίδιος επωφελείται από τα δικαιώματα χρήσης του ονόματός του. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, η μητρική εταιρεία να αποφασίζει προωθητικές ενέργειες ή εκπτώσεις που οι κατά τόπους συνεργάτες να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ή ακόμα να τους επιβάλλει τη συνεργασία με συγκεκριμένους προμηθευτές, επειδή έχει κάνει συγκεκριμένες συμφωνίες μαζί τους.

2. Πολλές φορές ο franchisor μπορεί να επιβάλλει ενέργειες που δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς και σε μεγάλη γκάμα τοπικών αγορών, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ζημιογόνο για συγκεκριμένους franchisees.

3. Συμβαίνει ακόμα ένας franchisor να προχωρά σε κινήσεις που ωφελούν τον ίδιο άμεσα, αλλά βλάπτουν μακροπρόθεσμα τους franchisees τους. Για παράδειγμα, μπορεί να πουλήσει άδειες franchising για το άνοιγμα καταστημάτων κοντά σε προϋπάρχοντες franchisees, επιβαρύνοντας τις πωλήσεις τους και δημιουργώντας ανταγωνισμό ανάμεσα σε συνεργάτες του ίδιου brand.

4. Οι franchisees διαμαρτύρονται ακομα συχνά για το γεγονός ότι για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη λειρουργία των καταστημάτων τους αφήνονται στο σκοτάδι, και απλά τους ανακοινώνονται σε ένα επόμενο meeting ή συνέδριο.

Δείτε ακόμα: Τι γνωρίζετε για την τάση των συνδρομών στα fast food και τα καφέ;

5. Δυσφορία στους franchisees μπορεί να προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι δεν επωφελούνται από τις προνομιακές τιμές και συμφωνίες που μπορεί να απολαμβάνει η μητρική εταιρεία, χάρη στην ισχυρή αγοραστική της δύναμη, η οποία ωστόσο αρκείται να τους εξηγεί ότι ήδη αυτό που πληρώνουν είναι μια ανταγωνιστική τιμή. 

6. Αφορμή για προστριβές και διαμαρτυρίες μπορεί ακόμα να δοθεί από το γεγονός ότι οι franchisors απλώς αλλάζουν τους κανόνες λειτουργίας, για οποιονδήποτε λόγο και οποιαδήποτε στιγμή, με αποφάσεις οι οποίες δεν εξηγούνται και στις οποίες είναι δύσκολο ή κοστοβόρο να προσαρμοστεί ένας franchisee.

7. Τα εσφαλμένα ή παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία που διατίθενται στους franchisees είναι ένα ακόμα πρόβλημα που κάποιες φορές καλούνται να διαχειριστούν. Οι προβλέψεις για τα κέρδη, τα στοιχεία για την επιτυχία των καταστημάτων μπορεί να «μαγειρευτούν», απλώς για να δοθεί η εντύπωση της επιτυχίας.

8. Το να αντιμετωπίζουν τους franchisees σαν υπαλλήλους και όχι ως ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης που προσπαθεί να πετύχει αποτελεί επίσης μια προβληματική στάση από την πλευρά των franchisors. Από αυτήν πηγάζει, εξάλλου και η ελλιπής ενημέρωση, η ξαφνική αλλαγή των κανόνων, οτιδήποτε επιβάλλεται χωρίς εξήγηση και ερμηνεία – και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του franchisee που τρέχει την επιχείρηση.

9. Το πώς διοχετεύνται τα κονδύλια του που αφορούν το μάρκετινγκ και τις προωθητικές ενέργειες μπορεί να είναι άλλο ένα σημείο προστριβής, καθώς τα χρήματα αυτά προέχρονται από τα έσοδα των franchisees. Έχουν γίνει γνωστές περιπτώσεις, για παράδειγμα, που μέρος του προϋπολογισμού για την προώθηση χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν έξοδα ταξιδιών, ή σε ενέργειες από τις οποίες μπορούν να ωφεληθούν franchisees συγκεκριμένων μόνο αγορών.

Με δεδομένο ότι το franchising δείχνει ότι θα αποτελέσει μία σημαντική διέξοδο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μετά από μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία πολλοί έμειναν χωρίς δουλειά ή αναγκάστηκαν να κλείσουν την επιχείρησή τους, η δημιουργία ισορροπημένων σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα σε franchisors και franchisees αποτελεί προϋπόθεση για ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.