Οι Αποκεντρωμένοι Αυτόνομοι Οργανισμοί (DAOs – Decentralised autonomous organisations), εταιρείες που βασίζονται σε ανοιχτό κώδικα και ελέγχονται από τις κοινότητες που τις συστήνουν, χωρίς να υπάρχει κάποια ιεραρχική δομή με την παραδοσιακή εταιρική έννοια που γνωρίζουμε, είναι η νέα τάση στον κόσμο του Blockchain.
Δεν πρόκειται βεβαίως ακριβώς για κάτι νέο: το ίδιο το Bitcoin θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο λειτουργικό DAO, αφού οι κανόνες του και ο τρόπος που λειτουργεί είναι βασισμένοι στην ανωνυμία και την ασφάλεια που παρέχει το Blockchain. Τώρα, ωστόσο, βλέπουμε να ακούγεται ως έννοια περισσότερο, καθώς γίνονται απόπειρες η χρήση του να επεκταθεί και να χρησιμοποιείται και σε κλάδους όπως η μόδα.
Μάλιστα, εδώ το πιο γνωστό DAO είναι το Red DAO, που αγόρασε ένα NFT της Dolce & Gabbana, για 1,3 εκατομμύρια Ether. Αυτός είναι και ο απλούστερος τρόπος λειτουργίας ενός DAO, η έκδοση και η πώληση NFTs. Ένας Αποκεντρωμένος Αυτόνομος Οργανισμός, λοιπόν, προσφέρει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που συμμετέχουν να μαζέψουν συγκεντρωτικά και με ασφάλεια ένα μεγάλο κεφάλαιο, μεγιστοποιώντας με αυτό το είδος «συλλογικής δράσης» τη δυνατότητα των επιμέρους κεφαλαίων τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί νέοι, ανερχόμενοι παίκτες στον χώρο της μόδας πιστεύουν ότι τα DAOs είναι το μέλλον στον κλάδο, ειδικά για τους νέους δημιουργούς. Χάρη στα DAOs μπορούν να λανσάρουν συνεργατικά ένα brand, ανεξάρτητα, και με την ασφάλεια που τους παρέχει η κωδικοποίηση της τεχνολογίας Blockchain. Μέσα από τα DAOs θεωρούν ότι μπορεί να έρθει η δραματική αλλαγή στη βιομηχανία, καθώς θα είναι πιο δύσκολο για μεγάλους οίκους να αναδιαμορφώσουν έναν παραδοσιακό, για κάποιους παρωχημένο τρόπο λειτουργίας, για να αντιμετωπίσουν την αποκεντρωμένη, δημοκρατικότερη φιλοσοφία των DAOs.
Το concept της δημοκρατικότερης οργάνωσης, σύμφωνα με τους θιασώτες των DAOs, βασίζεται στην αρχή ότι ένα brand ιδρυμένο με αυτόν τον τρόπο βρίσκεται ουσιαστικά στα χέρια των δημιουργών του, που ωφελούνται άμεσα από τη δουλειά τους, χωρίς να εμπλέκονται τρίτοι, πόσω μάλλον τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, των οποίων το περιεχόμενο ουσιαστικά βασίζεται στη δουλειά αυτών των δημιουργών.
Βέβαια, χάρη στα DAOs μπορεί να αλλάζει και το ίδιο το αντικείμενο της μόδας, καθώς τώρα πια υπάρχει η δυνατότητα για έναν δημιουργό ή ένα brand να δραστηριοποιείται στο metaverse, να δημιουργεί ή να πουλάει ψηφιακά ρούχα και αντικείμενα, να σχεδιάζει για άβαταρ. Συγκροτείται λοιπόν ένας νέος χώρος, από εκείνους που φιλοδοξούν να δημιουργούν και να πωλούν μόδα για το metaverse, αλλά με τρόπο που θυμιζει τη φυσική μόδα.
Πέρα από την ψηφιακή εξέλιξη στον χώρο της μόδας, όμως, για την οποία το κοινό έχει ήδη αρχίσει να αποκτά μια ιδέα, αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι αν όντως είναι δυνατόν να λειτουργήσει αποτελεσματικά και δημιουργικά το αποκεντρωμένο concept του DAO στον χώρο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε συμφωνούν με την απόλυτη «δημοκρατικοποίηση» που ευαγγελλίζονται οι νέοι δημιουργοί των Αποκεντρωμένων Αυτόνομων Οργανισμών, των οποίων το έργο κωδικοποιείται μέσω Blockchain. Οι επικριτές τους, λοιπόν, ισχυρίζονται ότι μοιραία, καθώς η φροντίδα όσων συμμετέχουν σε ένα DAO θα είναι να αυξηθεί η αξία των ανταλλάξιμων νομισμάτων τους, αυτό θα καταλήξει να μοιάζει με ένα σχήμα πολυεπίπεδου μάρκετινγκ, που συχνά ταυτίζεται με τις γνωστές «πυραμίδες» – ενώ, την ίδια στιγμή, είναι ασαφές το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί ένας τέτοιος οργανισμός να κινηθεί. Παράλληλα, πολλοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να λειτουργήσει και από άποψη δημιουργικότητας, καθώς συνήθως οι συλλογές, εφόσον μιλάμε για μόδα, είναι αποτέλεσμα τους σχεδιαστικού οράματος μιας ομάδας ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους και δημιουργούν μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη δημοφιλία του concept των κρυπτονομισμάτων και καθώς η τεχνολογία και οι δυνατότητες του Blockchain ξεδιπλώνονται και γίνονται προσιτές σε όλο και περισσότερο κόσμο, οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι και τα DAO θα απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον. Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να εμπλακούν και να ανταγωνιστούν τον καθιερωμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μεγάλοι παίκτες βιομηχανιών όπως η μόδα, μένει να φανεί και – ίσως – να μας εκπλήξει.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.