25 Απρ 2024
READING

Ο κόσμος των Serviced Apartments κάνει πρεμιέρα και στην Ελλάδα

3 MIN READ

Ο κόσμος των Serviced Apartments κάνει πρεμιέρα και στην Ελλάδα

Ο κόσμος των Serviced Apartments κάνει πρεμιέρα και στην Ελλάδα

Mία νέα και εν πολλοίς άγνωστη κατηγορία αξιοποίησης ακινήτων μπαίνει στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για τα Services Apartments, μία μορφή ακινήτων που είναι πλήρως εξοπλισμένα και συνηθίζεται η εκμετάλλευσή τους στο εξωτερικό. Μάλιστα τα ακίνητα αυτά διατίθενται είτε για βραχυχρόνιες, είτε για μακροχρόνιες μισθώσεις. Στην ελληνική αγορά η αγορά των Serviced Apartments έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να αναπτύσσεται εντονότερα, καθώς εταιρείες με πολυεθνικό εκτόπισμα όπως είναι η SilverDoor, δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν και στην Ελλάδα.

Η SilverDoor Apartments εξυπηρετεί περισσότερους από 1.600 διαχειριστές διαμερισμάτων παγκοσμίως και ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2000. Με την πλατφόρμα – Orbi – δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να κάνουν online κράτηση ακινήτων και να διαχειρίζονται τις κρατήσεις τους. Στο πλαίσιο των συνεργασιών που αναπτύσσει είναι και με πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες αρκετά συχνά φιλοξενούν στην Ελλάδα προσωπικό από άλλες χώρες του κόσμου, προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Στο χαρτοφυλάκιό της εντάσσονται ακίνητα σε όλο το εύρος της Αττικής και σε περιοχές από την Κηφισιά και τον Νέο Κόσμο έως την Πλατεία Κολιάτσου και τη Γλυφάδα. 

Η επένδυση της Premia Properties και η συμφωνία με την Teleperformance στον Πειραιά

Χαρακτηριστική είναι πάντως η πρόσφατη επενδυτική κίνηση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, Premia Properties, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας, Ηλίας Γεωργιάδης. Στο πλαίσιο των κινήσεων που υλοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, προέβη στην απόκτηση ενιαίου ακινήτου 58 διαμερισμάτων πλήρως εξοπλισμένων και επιπλωμένων, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Πρόκειται ουσιαστικά για το σημείο, στο οποίο υλοποιήθηκε πλήρης ανάπλαση της περιοχής με την ανακατασκευή τριών οικοδομικών τετραγώνων με τις ονομασίες Piraeus Port Plaza I, II και ΙΙΙ και την δημιουργία εγκαταστάσεων που σήμερα στεγάζουν μεταξύ άλλων γραφεία της Alpha Bank, αλλά και της πολυεθνικής Teleperformance. H ανάπτυξη του συγκεκριμένου ακινήτου για λογαριασμό της Premia έγινε από τη Dimand.

Πρόκειται για ακίνητο συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.600 τ.μ. Από την πλευρά της η Premia προέβη σε συμφωνία με την Teleperformance, προκειμένου να μισθώσει στην πολυεθνική εταιρεία το ακίνητο εν τω συνόλω του και να διαμένει το προσωπικό της σε αυτό. Η σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου έχει μακροχρόνια ισχύ έως και το 2034, ενώ έρχεται να εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδημα για την Premia. Για την απόκτηση του ακινήτου η εταιρεία ακινήτων επένδυσε 10,2 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, στον σχεδιασμό της Premia είναι να μεγαλώσει την παρουσία της σε αυτόν τον τομέα, δημιουργώντας ακίνητα με συνολική δυναμικότητα που θα αγγίζει τα 1.000 διαμερίσματα έως το 2026. 

Από την πλευρά της η Teleperformance έχει την δυνατότητα να προσφέρει διαμονή σε μέλη του προσωπικού της, δεδομένου ότι λόγω της δραστηριότητάς της στον κλάδο ανάθεσης υπηρεσιών (business process outsourcing) που απαιτεί την ύπαρξη μητρικών ομιλητών για την εξυπηρέτηση πελατών μεγάλων εταιρειών εκτός Ελλάδας, επιλέγει εργαζόμενους από αρκετά μέρη του κόσμου, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκαταλείπουν τη χώρα προέλευσής τους για να έρθουν στη δική μας. 

Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από τη SilverDoor, η οποία διαθέτει serviced apartments και για εταιρική χρήση, δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο και άλλες εταιρείες όπως η Situ, η οποία επίσης παρέχει μέσα από την πλατφόρμα της ακίνητα τόσο για βραχυχρόνια διαμονή, όσο και για μακροχρόνια, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτησιών που φιλοξενούνται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, και θέτουν επί παραδείγματι ως ελάχιστο χρόνο μίσθωσης τις 31 ημέρες. 

Η Great World Serviced Apartments στη Σιγκαπούρη

Mία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση με διεθνές αποτύπωμα είναι η Great World Serviced Apartments με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε οικογένειες εργαζομένων που βρίσκονται μακριά από τη χώρα καταγωγής τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει 304 διαμερίσματα πλήρως επιπλωμένα, που ουσιαστικά έρχονται να παρέχουν τις ανέσεις και την αίσθηση ενός πραγματικού σπιτιού και όχι απλά ενός χώρου φιλοξενίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.