20 Απρ 2024
READING

Η ανάπτυξη του streaming έχει σταματήσει

4 MIN READ

Η ανάπτυξη του streaming έχει σταματήσει

Η ανάπτυξη του streaming έχει σταματήσει

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ποσοστό των αμερικανικών νοικοκυριών που έχουν συνδρομή streaming έχει πέσει στο 85% πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον 109 εκατομμύρια νοικοκυριά με συνδρομή, τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Το video streaming χάνει συνδρομητές/χρήστες υπηρεσιών: Το 85% των απωλειών διείσδυσης στο γ’ τρίμηνο του 2021 αφορά εκείνους που είχαν πρόσβαση σε μία μόνο υπηρεσία video streaming το προηγούμενο τρίμηνο.Συνολικά, 4,5 εκατομμύρια καταναλωτές ακύρωσαν τις συνδρομές τους το τρίτο τρίμηνο του 2021 (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν πολλαπλές συνδρομές και παραμένουν στην κατηγορία streaming). Αλλά από αυτούς που ακύρωσαν, το 85%, ή 3,8 εκατομμύρια, ήταν μεταξύ των καταναλωτών που είχαν μόνο μία συνδρομή το 2ο τρίμηνο του 2021 (και τώρα δεν έχουν καμία).

Το Amazon Prime Video είναι ο #1 προορισμός για νέους συνδρομητές για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά η απομάκρυνση συνδρομητών είναι υψηλότερη από την απόκτηση, με αποτέλεσμα τη συνολική απώλεια διείσδυσης κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες σε τριμηνιαία βάση.Η συνδρομητική βάση του Netflix εξακολουθεί να βρίσκεται στα δύο τρίτα του συνόλου των συνδρομητών στις ΗΠΑ, αλλά η διείσδυση συνεχίζει να μειώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι πιο ώριμες πλατφόρμες, όπως το Netflix, το Amazon Prime Video και το Hulu, συνεχίζουν να έχουν συνδρομητές που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν και συνδρομές σε άλλες πλατφόρμες.Οι νεότερες πλατφόρμες είναι αυτές που διαθέτουν υψηλά ποσοστά χρηστών με συνδρομές σε περισσότερους από έναν παρόχους .Πλατφόρμες όπως η Apple TV+, η HBO Max, η Discovery+ και η Paramount+ έχουν υψηλά ποσοστά. Για τους συνδρομητές με πολλές συνδρομές δε δαφορετικές πλατφόρμες σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τον τηλεοπτικό χρόνο και μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας χρηστών για τις πλατφόρμες.

Αν και οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν τις ρίζες τους στην αμερικανική αγορά, οι μεγαλύτερες αναμεσά τους έχουν προ πολλού επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να μπορούμε να πούμε πλέον με σιγουριά ότι ο πόλεμος του streaming είναι παγκόσμιος.

Από την επόμενη χρονιά ο «πόλεμος» εξαπλώνεται και στον ελληνικό χώρο, καθώς ανακοινώθηκε η άφιξη και των υπηρεσιών των HBO Max και Disney+. Σήμερα, και με το Netflix να έχει την πρωτοκαθεδρία, με περισσότερους από 400.000 συνδρομητές, το ελληνικό κοινό μπορεί να ψυχαγωγηθεί από τις πλατφόρμες Cinobo, Apple TV και Amazon Prime Video. Μερίδιο στην προτίμηση του κοινού διεκδικούν και το Cosmote TV, η Vodafone TV,  το Wind Vision και φυσικά η Nova.

Με την άφιξη των νέων μεγάλων πλατφορμών το τοπίο αλλάζει άρδην, ως προς το διαθέσιμο περιεχόμενο, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνότητα να έχουν πρόσβαση σε πολύ πλουσιότερες κινηματογραφικές παραγωγές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το Disney+ έρχεται με τις ταινίες Disney, φυσικά, αλλά και τους υπερήρωες της Marvel, ενώ από το HBO Max στριμάρονται οι ταινίες της Warner Bros.

Φαίνεται όμως ότι το μεγάλο παιχνίδι στην Ελλάδα θα γίνει ανάμεσα σε Cosmote και Nova αφού σε λίγο θα ανταγωνίζονται με τους ίδιους όρους με την εξαγορά της Wind από την Nova.Πλέον και οι εταιρείες θα παρέχουν τηλεφωνία, Ίντερνετ και τηλεόραση και αυτό κάνει τον ανταγωνισμό ακόμη δυσκολότερο.Και οι δύο δείχνουν πρόθεση για επένδυση στο περιεχόμενο αλλά ακόμη δεν είναι σαφές σε ποιο επίπεδο και ποιότητα υπηρεσίας θα καταλήξουν οι δύο προσφορές.

Οι υπηρεσίες streaming, το «Netflix and chill» γύρω από τα οποία κινούνταν αναγκαστικά η διασκέδαση κατά τους μήνες του lockdown, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ και οι πρεμιέρες που αναβλήθηκαν για μήνες, το λανσάρισμα ταινιών σε αίθουσες και πλατφόρμες streaming σχεδόν ταυτόχρονα, έχουν πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τον «θάνατο του κινηματογράφου» ή τη «δολοφονία των κινηματογραφικων αιθουσών» από το streaming.

Ο Covid-19, που αποδεδειγμένα έχει δημιουργήσει έναν δισταγμό για την προσέλευση σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, αλλά και το γεγονός ότι τους μήνες της πανδημίας, το να παρακολουθούμε τα πάντα μέσα από την άνεση του σπιτιού μας, μεταξύ των οποίων και πολύ καλό κινηματογράφο, έχει γίνει κάτι σαν δεύτερη φύση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.