22 Δεκ 2024
READING

Γιατί η πληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του Facebook

4 MIN READ

Γιατί η πληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του Facebook

Γιατί η πληροφόρηση για την κλιματική αλλαγή είναι το επόμενο μεγάλο πρόβλημα του Facebook

Οι αποκαλύψεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η πλατφόρμα του Facebook, αλλά και τον βαθμό στον οποίο επηρεάζει τους χρήστες και ενισχύει την παραπληροφόρηση, μέσα από τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η Frances Haugen, αφορούν, μεταξύ άλλων και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η πλατφόρμα και η μητρική της εταιρεία, που πλέον ονομάζεται Meta, τις πληροφορίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή. 

Τα σχετικά έγγραφα δείχνουν ότι για χρόνια υπάλληλοι του Facebook γνώριζαν ότι ήταν προβληματικός ο τρόπος με τον οποίο διοχετεύονταν οι πληροφορίες που αφορούν την κλιματική κρίση, έχοντας εντοπίσει διάφορα ανησυχητικά στοιχεία, που αποδείκνυαν πόσο εύκολο ήταν να εξαπλωθούν πληροφορίες αρνητών της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το CNN Business – ένα από τα ειδησεογραφικά μέσα που είχαν πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, όπως τα παρέλαβε και το Κογκρέσο για τη σχετική ακρόαση – οι υπάλληλοι του Facebook είχαν αντιληφθεί ήδη από το 2019 ότι ήταν ανησυχητικός ο τρόπος που λειτουργούσε η αναζήτηση και η εύρεση πληροφοριών που αφορούν το περιβάλλον.

Εν ολίγοις, εκτός από πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με την κλιματική κρίση, στον χρήστη αυτόματα προτείνονται και links που οδηγούν σε hoaxes και συνωμοσιολογικού περιεχομένου αναρτήσεις, που προσπαθούν να «αποδομήσουν» την κλιματική αλλαγή. Διάφορα σχετικά παραδείγματα αποδείκνυαν πόσο μεγάλη ήταν η διασπορά τέτοιων ειδήσεων στο πλαίσιο της πλατφόρμας και μάλιστα σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, επρόκειτο για περιπτώσεις που είχαν ανησυχήσει τους εργαζομένους που τα ανακάλυψαν, κάποιοι από τους οποίους καλούσαν την εταιρεία να πάρει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση.

Το θέμα απασχολεί σήμερα με αφορμή τη Σύνοδο COP26 για το Κλίμα, και την ανακοίνωση της Meta αυτήν την εβδομάδα ότι πρόκειται να κινητοποιηθεί πιο δραστικά σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο ο ίδιος ο Mark Zuckerberg είχε παραδεχτεί τον Μάρτιο ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Παρόλ’ αυτά, οι μέχρι τώρα κινήσεις της εταιρείας δε φαίνεται να πείθουν για τις προθέσεις της. Γιατί μπορεί να έχει δημιουργήσει εδώ και μήνες, στο πλαίσιο της πλατφόρμας του Faceboοk, το Climate Science Center, απ’ όπου οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται αξιόπιστα για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μπορεί να υπογραμμίζεται ότι η εταιρεία θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προώθηση των έγκυρων πηγών και ότι θα ελέγχει και θα επισημαίνει τις εσφαλμένες πληροφορίες, οι επικριτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτά δεν αρκούν και ότι θα έπρεπε οτιδήποτε αποτελεί παραπληροφόρηση απλώς να αφαιρείται από την πλατφόρμα.

Το γεγονός ότι η στρατηγική που ήδη ακολουθεί η Meta δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε υποδεικνύεται μάλιστα από τα ίδια τα έγγραφά της, όπου εντοπίζεται ότι το Climate Science Center δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ότι οι περισσότεροι δε γνωρίζουν καν την ύπαρξή του, ενώ πολλοί, και ιδιαίτερα οι Αμερικανοί χρήστες, δεν το εμπιστεύονται. Από την άλλη, φαίνεται ότι η απλή αντιπαράθεση των γεγονότων και των στοιχείων στις θεωρίες που προσπαθούν να διαψεύσουν την κλιματική κρίση δεν αρκούν για να αλλάξουν τη γνώμη των χρηστών. 

Γι’ αυτό οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι κρίσιμης σημασίας να απομακρυνθεί εντελώς αυτό το περιεχόμενο, όπως γίνεται με τα θέματα που αφορούν τον κορονοϊό, ή όπως είχε γίνει πέρυσι με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς για πολύ κόσμο το Facebook αποτελεί τη μοναδική πηγή πληροφόρησης.Το περασμένο Μάρτιο, ο Zuckerberg είχε εξηγήσει τη λογική πάνω στην οποία βασίζονται οι αποφάσεις σχετικά με το είδος του περιεχομένου που απομακρύνεται. Είχε πει λοιπόν τότε ότι εξετάζουν ποια κομμάτια της παραπληροφόρησης μπορούν να προκαλέσουν φυσική βλάβη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Covid-19. Όταν έχουν να κάνουν με πληροφορίες που είναι μεν εσφλαμένες αλλά δεν οδηγούν σε επαπειλούμενη φυσική βλάβη, τότε απλώς το επισημαίνουν και προσπαθούν να μειώσουν τη διασπορά τους. 

Ωστόσο, η  ίδια η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον μια υπαρξιακή απειλή, λένε οι ειδικοί, που υπογραμμίζουν τη δύναμη που έχει το Facebook και καλούν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από τη Meta με αντίστοιχη σοβαρότητα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται πλέον για μια παρούσα πραγματικότητα και όχι για ένα επαπειλούμενο δυστοπικό μέλλον. Μένει να φανεί προς πια κατεύθυνση θα κινηθεί πλέον η εταιρεία-κολοσσός.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.