25 Απρ 2024
READING

Η Nike θα φτάσει σε έσοδα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

7 MIN READ

Η Nike θα φτάσει σε έσοδα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

Η Nike θα φτάσει σε έσοδα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021

Σε διάστημα 10 ετών, τα έσοδα της Nike υπερδιπλασιάστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η αθλητική μάρκα που είχε πωλήσεις ήδη 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2011 αύξησε τα έσοδά της κατά περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, και έφτασε περίπου τα 44,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σίγουρα, η Nike είναι ένας γίγαντας στον δικό της χώρο των αθλητικών ειδών, επισκιάζοντας τον ανταγωνιστή της, την Adidas, κατά πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ξεπερνά κατά πολύ επίσης σε έσοδα σε σύγκριση με τον χώρο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στο σύνολό του. 

Οι ψηφιακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έκαναν άλμα 147% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Οι πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά της Nike, υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν στο ρεκόρ των 5,38 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29% σε διετή βάση. Μάλιστα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιβράδυνσης, με την εταιρεία να προβλέπει ότι οι καθαρές πωλήσεις θα φτάσουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. 

Παλιότερα, στη δεκαετία του ’80, η Adidas και η Reebok ήταν οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της Nike, και η Reebok είχε μεγαλύτερες πωλήσεις ακόμη και από τη Nike για ένα διάστημα, αλλά η εταιρεία έχει έκτοτε προπορευτεί σημαντικά, εκμεταλλευόμενη τη διασημότητα του Michael Jordan και την κυριαρχία της στις ΗΠΑ για να παραμείνει μπροστά από τους αντιπάλους της.

Η επίτευξη εσόδων άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι κάτι το τόσο ασυνήθιστο στο λιανεμπόριο με εταιρίες όπως το Amazon και άλλες να το έχουν πετύχει από καιρό. Ωστόσο, αυτές πωλούν πολλά διαφορετικά είδη και άλλες μάρκες, ενώ η Nike είναι επικεντρωμένη μόνο στη δική της μάρκα. Έτσι, από αυτή την άποψη, η Nike είναι αρκετά μοναδική και είναι το κορυφαίο παγκόσμιο εμπορικό σήμα σε είδη ένδυσης και υπόδησης με μεγάλη διαφορά, ακολουθούμενη από την Adidas και στη συνέχεια από το Zara και τα H&M. Βέβαια, υπάρχει μια άλλη μάρκα της οποίας τα έσοδα επισκιάζουν τη Nike και δεν είναι άλλη από την Αpple, η οποία, μόνο το πρώτο τρίμηνο φέτος, είχε έσοδα πάνω από 111 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ πάνω από τις ετήσιες πωλήσεις της Nike. 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία της Nike. Για παράδειγμα, έχουν επισημανθεί οι δυνατότητες διανομής της Nike, η παγκόσμια εμβέλεια και η καινοτομία ως κλειδιά για την ανάπτυξή της όλα αυτά τα χρόνια. Σημαντική, επίσης, είναι η χρήση των δεδομένων και η εστίαση της μάρκας σε μια online εμπειρία του πελάτη, ενώ στο επίκεντρο της επιτυχίας της Nike βρίσκεται η ύπαρξη ενός εξαιρετικά σαφούς οράματος και η επικοινωνίας αυτού με έναν πολύ ελκυστικό και συναρπαστικό τρόπο μέσω του marketing.

Οι καινοτομίες της Nike

Η Nike απέδωσε την κατά 16% αύξηση των εσόδων της στην αυξημένη δυναμική της ψηφιακής της επιχείρησης και δήλωσε ότι αναμένει πως η ψηφιακή αγορά θα είναι το κύριο κανάλι ανάπτυξης φέτος. Το τελευταίο έτος η εταιρία  επενδύει σε ένα μοντέλο πωλήσεων που βασίζεται περισσότερο σε απευθείας πωλήσεις-Direct-to-consumer μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, εκμεταλλευόμενη την τεράστια άνοδο των πωλήσεων μέσω internet. Όντως, η εταιρεία σημείωσε πρωτοφανή αύξηση 82% στις διαδικτυακές πωλήσεις της για το έτος.

Η ψηφιακή επιτυχία της εταιρείας αποτελεί απόδειξη της καινοτομίας των προϊόντων, της δύναμης της μάρκας και της σύνδεσης που οδηγεί στις ουσιαστικές σχέσεις της με τους καταναλωτές, καθώς συνεχίζει να δείχνει δυναμική στις μεγαλύτερες αναπτυξιακές της προτεραιότητες. Μερικές επιπλέον καινοτόμες ιδέες τις οποίες εφαρμόζει η εταιρία αφορούν την ενίσχυση της βιωσιμότητας μέσω κινήσεων μεταπώλησης. Η Nike αποτελεί τη πρώτη μάρκα που θα αποφέρει τα περισσότερα κέρδη από τη μεταπώληση. Επίσης, η εταιρία σχεδιάζει δυναμικά την είσοδο της στο metaverse, το οποίο φαίνεται πως η εταιρία θεωρεί πως εντάσσεται στο μέλλον της βιομηχανίας της μόδας.

Σύγκριση της Nike με άλλες μεγάλες αθλητικές μάρκες

Σε σύγκριση με τα άλλα μεγάλα ονόματα στον χώρο του αθλητισμού, η Nike φαίνεται να είναι μακράν η νικήτρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η σχετική ηλικία ορισμένων από αυτές τις εταιρίες. Συσκεκριμένα, η Nike είναι σχεδόν 60 ετών ενώ, για παράδειγμα, η Lululemon ιδρύθηκε το 1998 και η Under Armour το 1996. Η Nike, λοιπόν, έχει έσοδα περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Under Armour και τη Lululemon. Όμως, το μεγαλύτερο διαφοροποιητικό στοιχείο είναι η κυριαρχία της Nike στην αγορά των ΗΠΑ, το οποίο φάνηκε από την επικράτηση της έναντι της Adidas, η οποία ιδρύθηκε πολύ πριν από τη Nike, το 1949.

Από την άλλη, η Lululemon είναι 23 ετών και κατά τη διάρκεια της ύπαρξης της έχει γίνει από το 0 σε μια επιχείρηση με έσοδα 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πρώτα 23 χρόνια της η Nike από το 0 έφτασε σε μια επιχείρηση με έσοδα 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η Luluelmon αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι η Nike στην αρχή της.

Η Under Armour και η Lululemon θεωρείται ότι είναι πιο εξειδικευμένες από τη Nike. Η Nike ανταγωνίζεται ευρύτερα στο χώρο των υποδημάτων, ενώ η Lululemon επικεντρώνεται περισσότερο γύρω από τη γιόγκα και την ευεξία. Η Nike διαθέτει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια διανομή από τις δύο νεότερες μάρκες, οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στη Βόρεια Αμερική. 

Πάντως, η Nike έχει γίνει γνωστή για τις ισχυρές, και τολμηρές, εκστρατείες marketing και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αντέξει τις προκλήσεις για την εικόνα της όλα αυτά τα χρόνια, παραμένοντας μία από τις κορυφαίες μάρκες ένδυσης για εφήβους, ακόμη και όταν άλλες παραπαίουν. Η Nike έχει δαπανήσει πολλά στο marketing και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους αθλητές, ενώ έχει παραμείνει πολιτισμικά σχετική, καθιστώντας την μάρκα κορυφαία στο μυαλό των καταναλωτών.

Σύγκριση της Nike με άλλες αγαπημένες εταιρείες λιανικής πώλησης

Στο λιανεμπόριο υπάρχουν πάντα αγαπημένες εταιρίες, οι οποίες έχουν εντυπωσιάσει για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Η Nike είναι σίγουρα ένα από τα φαβορί στον δικό της χώρο, ενώ επικρατεί και σε σύγκριση με μεγάλα ονόματα εταιριών στο σύνολο.

Σε σχέση με τους λιανοπωλητές των ΗΠΑ, μια μεγάλη διαφορά είναι η παγκόσμια κλίμακα της Nike, με το 40% των εσόδων από τη Βόρεια Αμερική και το υπόλοιπο από το εξωτερικό, ενώ πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω πολλαπλών καναλιών. Η Nike έχει επίσης υψηλό μερίδιο αγοράς, με το 39% των παγκόσμιων αθλητικών υποδημάτων και 13% των παγκόσμιων αθλητικών ενδυμάτων, ενώ πολλοί άλλοι έχουν μικρό μερίδιο των αντίστοιχων αγορών. Τέλος, είναι επίσης μια εταιρεία που έχει τις ρίζες της στην καινοτομία των προϊόντων, γεγονός που της δίνει δύναμη ελέγχου και τιμολόγησης με τους πελάτες και τους λιανοπωλητές.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής πώλησης ξεπερνούν την Nike

Παρόλο που η παγκόσμια κλίμακα της Nike τη βοηθά να ξεπεράσει πολλούς μεγάλους λιανοπωλητές όσον αφορά τα έσοδα, η εξέταση ορισμένων από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στις ΗΠΑ βοηθά να τοποθετηθούν οι πωλήσεις της εταιρείας σε μια προοπτική. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε τη Walmart, της οποίας η κλίμακα είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί, η Target και η Costco έχουν υπερδιπλάσια και τριπλάσια, αντίστοιχα, έσοδα από τη Nike. Συνεπώς, οι μεγαλύτερες εταιρίες του λιανεμπορίου εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ τη Nike.

Τα μεγάλα καταστήματα λιανικής διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων από τη Nike, εξ ου και οι μεγαλύτερες πωλήσεις τους. Η Walmart, η Target και η Costco, εκτός από την ένδυση, ανταγωνίζονται σε κατηγορίες όπως τα τρόφιμα, τα αναλώσιμα, τα ηλεκτρονικά και τα παιχνίδια, . Μόνο τα τρόφιμα στις ΗΠΑ είναι μια βιομηχανία αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και πολλές από αυτές τις κατηγορίες είναι βασικά προϊόντα που οι καταναλωτές αγοράζουν σε εβδομαδιαία/ μηνιαία βάση.

Είναι δύσκολο να συγκριθούν πολλές από αυτές τις εταιρείες λιανικής πώλησης επί ίσοις όροις, καθώς διαφέρουν σε παγκόσμια κλίμακα και ποικιλία προϊόντων, αλλά αυτό που είναι συγκρίσιμο είναι η γενική εικόνα των εσόδων των μεγαλύτερων ονομάτων του λιανικού εμπορίου. Αδιαμφισβήτητα η Nike έχει ισχυρότατη παρουσία και το μέλλον της φαντάζει λαμπρό και προσοδοφόρο, ειδικά στον χώρο της άθλησης, ο οποίος αποτελεί το περιβάλλον που έχει ούτως ή άλλως το περισσότερο νόημα να εξεταστεί για την Nike.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.