24 Απρ 2024
READING

Webhelp: Πώς μια εταιρεία έφτασε τους 2.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, όταν όλοι δούλευαν από το σπίτι

5 MIN READ

Webhelp: Πώς μια εταιρεία έφτασε τους 2.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, όταν όλοι δούλευαν από το σπίτι

Webhelp: Πώς μια εταιρεία έφτασε τους 2.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, όταν όλοι δούλευαν από το σπίτι

Το 2016 η Webhelp, μία εταιρεία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών BPO (business process outsourcing)  που σήμερα τζιράρει περί τα 2,7 δισ. ευρώ διεθνώς, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.000 διαφορετικούς πελάτες, με προσωπικό που αγγίζει αριθμητικά τα 100.000 άτομα και δραστηριότητα σε περισσότερες από 90 αγορές, αποφάσιζε να πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα.

Ιδρυτές της ήταν το 2000 οι Oliver Duha και Frédéric Jousset, με την επιχείρηση να διαγράφει ταχεία βήματα ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στην ελβετική εταιρεία επενδύσεων Groupe Bruxelles Lambert – που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο επενδύοντας 2,4 δισ. ευρώ το 2019 – και η μειοψηφία στους δύο Γάλλους ιδρυτές της. 

Η επένδυση που έγινε όταν όλοι εργάζονταν από το σπίτι

Η χώρα μας αποτέλεσε εξαρχής μία αγορά που θα αποτελούσε βασικό κρίκο μίας αλυσίδας στην εξυπηρέτηση πελατών με πολυεθνικό εκτόπισμα. Η αρχή στην Ελλάδα έγινε με 60 άτομα προσωπικό το 2016 και πρώτο πελάτη τη Helwett Packard, με την Webhelp να μισθώνει τα πρώτα της γραφεία στα Ιλίσια. Σήμερα απασχολεί 2.000 άτομα προσωπικό. 

Μάλιστα όταν αποφάσισε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά, η Webhelp βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: έχοντας αποφασίσει στην προ Covid-19 να διαθέσει χρήματα για νέο κτίριο γραφείων 15.000 τετραγωνικών, ανακαινίζοντας τα παλιά γραφεία της Ελευθεροτυπίας και προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό προσωπικού, έπρεπε να βεβαιωθεί εάν να προχωρούσε ή θα ανέστειλε την κίνηση αυτή για αργότερα. Τον Ιούνιο του 2020 ο γενικός διευθυντής της Webhelp στην Ελλάδα, Γιάννης Μπούζιος, κλήθηκε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, που θα καθόριζε την επόμενη μέρα της εταιρείας στη χώρα μας, τη στιγμή που όλος ο κόσμος εγκατέλειπε τα γραφεία του για να εργαστεί από το σπίτι. Για την υλοποίησή της εκτός από αποφασιστικότητα, χρειάστηκαν μόλις 10 μήνες κατασκευαστικών εργασιών, μέσα στους οποίους το ιστορικό κτίριο της οδού Ηλία Ηλιού, θα άλλαζε όψη. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, οι πρώτοι εργαζόμενοι μπήκαν στο ακίνητο το καλοκαίρι του 2021.

Το προφίλ των πελατών της

Eταιρείες – κολοσσοί από όλο τον κόσμο που διατηρούν δραστηριότητα και στην Ευρώπη, στρέφονται στη Webhelp Hellas, με κύριο αίτημα να έχουν ένα γραφείο, που θα απευθύνεται σε όλες τις αγορές δραστηριοποίησης στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι.  Αφενός με αυτόν τον τρόπο το σύνολο του προσωπικού που τελεί υπό την ευθύνη της Webhelp είναι συγκεντρωμένο σε μία χώρα, αφετέρου διότι με κινήσεις αυτού του χαρακτήρα οι επιχειρήσεις – πελάτες έχουν την δυνατότητα αντί να καταβάλουν μισθούς και ενοίκια στη Γερμανία, το κάνουν με πολύ μικρότερο κόστος στην Αθήνα. 

Η Webhelp Hellas απασχολεί περί τους 2.000 εργαζόμενους – 60 διαφορετικών εθνικοτήτων – όλοι με έδρα την Αθήνα. Μιλούν 25 διαφορετικές γλώσσες, όλες σχεδόν τις ζώσες ομιλούμενες γλώσσες της Ευρώπης. Στην πράξη Welphelp Hellas έχει την ευθύνη για την εξυπηρέτηση πελατών της Adidas σε όλη την Ευρώπη. Από την Αθήνα εξυπηρετούνται επίσης εταιρείες όπως η Amazon και η Hewlett Packard. Μεταξύ των εταιρειών που εξυπηρετεί είναι και επιχειρήσεις με ελληνικό αποτύπωμα όπως η Viva Wallet και η Skroutz. Επίσης εξυπηρετεί την εγχώρια πελατειακή βάση της Zara και της Unilever. Αυτή τη στιγμή ο μεικτός μισθός ενός υπαλλήλου της Webhelp, ξεκινάει από τα 1.000 ευρώ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στον οποίο προστίθεται το μπόνους παραγωγικότητας.

Ο ρόλος του social distancing στην επόμενη μέρα της επιχείρησης

Παράγοντας που καθορίζει την δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση. Η πανδημία δημιούργησε τέτοια δεδομένα που επί της ουσίας η Webhelp προχώρησε σε μία επένδυση, συμβάλλοντας στην ανακαίνιση του παλαιού ακινήτου της Ελευθεροτυπίας στην Ηλία Ηλιού. Ωστόσο είναι υποχρεωμένη να φιλοξενεί σε αυτό λιγότερους από τους μισούς υπαλλήλους σε σχέση με τη δυναμικότητα του κτιρίου, λόγω των μέτρων προστασίας που ισχύουν νομοθετικά αυτή τη στιγμή. Το καίριο ζήτημα που καλείται μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει η Webhelp, είναι ότι εξυπηρετώντας και επιχειρήσεις όπως ψηφιακές τράπεζες με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της N26, οφείλει να εγγυάται για την ύψιστη ασφάλεια των συναλλαγών της εν λόγω οντότητας καθώς και αρκετών ακόμη με ανάλογο χαρακτήρα. Κι αυτό διότι η εξυπηρέτηση μίας ψηφιακής τράπεζας μέσα από το ενιαίο δίκτυο και τα συστήματα της Webhelp στις κεντρικές εγκαταστάσεις και όχι εξ αποστάσεως, είναι προτιμητέα κατά την διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών.

Σε αυτό το πλαίσιο πολλές επιχειρήσεις ζητούν η εξυπηρέτησή τους να υλοποιείται από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη παράμετρο, η Webhelp προχώρησε πρόσφατα σε κεντρική συμφωνία με την εταιρεία τεχνολογίας, Citrix, η οποία παρέχει λύσεις ασφάλειας πληροφοριών, με σκοπό να εισάγει στη λειτουργία της την τεχνολογία VDI (Virtual Desktop Infrastracture), μέσω της οποίας δεν θα απαιτείται η χρήση desktop υπολογιστή από όσους εργάζονται στο σπίτι, παρά μόνο η ύπαρξη σύνδεσης ίντερνετ και μίας οθόνης, στην οποία θα προβάλλεται από τα κεντρικά της εταιρείας η επιφάνεια εργασίας, διασφαλίζοντας το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας πληροφοριών. 

Οι κύριοι ανταγωνιστές στην Ελλάδα

Επί του παρόντος στην εγχώρια αγορά, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο και ταυτόχρονα αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές της Webhelp, είναι μεταξύ άλλων η Teleperformance, η Sitel, η TTEC. Συνολικά αγορά του κλάδου ανάθεσης υπηρεσιών (business process outsourcing) στην Ελλάδα απασχολεί αυτή τη στιγμή περί τους 18.000 εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά τη Webhelp εκτιμάται ότι θα κλείσει με τζίρο που θα υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ το 2021 στην Ελλάδα, καταγράφοντας ανάπτυξη άνω του 50% σε σύγκριση με το 2020. 

Ο γενικός διευθυντής της Webhelp Hellas, Γιάννης Μπούζιος
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.