20 Απρ 2024
READING

Το υψηλό κόστος των δωρεάν επιστροφών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

4 MIN READ

Το υψηλό κόστος των δωρεάν επιστροφών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Το υψηλό κόστος των δωρεάν επιστροφών στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ορισμένοι third-party πωλητές του Amazon καλούνται πλέον να προσφέρουν δωρεάν επιστροφές, ακόμη και όταν τις πραγματοποιούν με δικά τους μέσα και κόστη. Με άλλα λόγια από τις 26 Οκτωβρίου, όλοι οι πωλητές του Amazon που πωλούν fashion προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, παπουτσιών και κοσμημάτων, είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν επιστροφής στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους των συγκεκριμένων επιστροφών.

Για τους πωλητές που είναι εγγεγραμμένοι στο in-house πρόγραμμα εκπλήρωσης του Amazon, το λεγόμενο Fulfillment by Amazon, η δυνατότητα των δωρεάν επιστροφών υπήρξε ως προεπιλογή εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο για τους πωλητές που πραγματοποιούν τη δική τους εκπλήρωση, οι δωρεάν επιστροφές αποτελούσαν προαιρετική επιλογή.

Πλέον η κατηγορία ειδών μόδας του Amazon αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την  γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα του διάσημου retailer. Η παρουσία του Amazon έρχεται σε μια στιγμή που οι τιμές επιστροφής και τα έξοδα αποστολής εκτινάσσονται στα ύψη, κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο τρόπο με τον οποίο το Amazon συνεχίζει να διατηρεί το κόστος των πολιτικών του, στη δεδομένη περίπτωση είναι τα έξοδα αποστολής και επιστροφής, φιλικές τόσο προς τους πελάτες όσο και προς τους third-party πωλητές.

Οι πωλητές στο Amazon πρέπει πλέον να προσφέρουν δωρεάν επιστροφές ως πολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος των συγκεκριμένων επιστροφών θα είναι πιθανώς υψηλότερο. Αναλυτικότερα το Amazon χρεώνει τους πωλητές FBA(Fulfillment by Amazon) με μία σειρά από μικρές επιβαρύνσεις, αλλά όχι για το πλήρες κόστος της αποστολής. Αντιθέτως οι πωλητές του προγράμματος FBM( Fulfilled by Merchant) χρεώνονται το πλήρες κόστος της αποστολής κάτι που αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα εκπλήρωσης FBA είναι πιθανώς πολύ οικονομικότερο.

Σαφέστατα η πολιτική που παρέχει δωρεάν επιστροφές σε είδη μόδας μπορεί να ωθήσει πολλούς από τους συγκεκριμένους πωλητές να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στο πρόγραμμα FBA ώστε να καταφέρουν να εξοικονομήσουν χρήματα, κάτι που μπορεί τελικά να είναι και ο πρωταρχικός στόχος του Amazon. Πιθανότατα να συνεχίζουν να αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερες πολιτικές, με σκοπό να ενθαρρύνουν περισσότερες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα εκπλήρωσης FBA.

Ωστόσο η προσέγγιση του Amazon είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη διότι ακόμη και όταν ωθεί περισσότερα από τα προϊόντα του στην κατηγορία των δωρεάν επιστροφών, ορισμένοι retailers αρχίζουν σιγά-σιγά να απομακρύνονται από την λεγόμενη πολιτική των δωρεάν επιστροφών, καθώς είναι μία διαδικασία που απαιτεί μία συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση. Στην ευρύτερη αγορά δεν είναι απόλυτο να παρέχεται δωρεάν η επιστροφή προιόντων.

Διαβάστε επίσης: Η ανάπτυξη του Amazon το 2021 στηρίζεται στις υπηρεσίες

Αναμφισβήτητα ένα μέρος της μετατόπισης από τις δωρεάν επιστροφές μπορεί να εξισωθεί με το κόστος. Το 2020 τα ποσοστά επιστροφών αυξήθηκαν κατά (70%) σε σύγκριση με το 2019. Η συγκεκριμένη τάση ονομάζεται bracketing, όπου οι πελάτες παραγγέλνουν δύο παρόμοια προϊόντα με την προσδοκία ότι θα επιστρέψουν το ένα και θα κρατήσουν το άλλο. Το 2021, το (58%) των καταναλωτών ανέφεραν ότι είχαν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη ενέργεια τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους έξι μήνες, συγκριτικά με το (40%) πριν από την πανδημία.

Ενώ το κόστος των επιστροφών ποικίλλει δραματικά τόσο ανά κατηγορία όσο και ανά εταιρεία, εκτιμάται ότι οι περισσότερες εταιρείες πιθανότατα ξοδεύουν μεταξύ 6$ και 8$ μόνο στα ταχυδρομικά τέλη και με τους δύο τρόπους, ένα ποσό που όμως δεν περιλαμβάνει το κόστος διαλογής στις αποθήκες. Για πολλές επιχειρήσεις γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η προσφορά (100%) δωρεάν επιστροφών σε όλους τους καταναλωτές πιθανότατα να μην είναι βιώσιμη.

Παρόλο που αρκετοί retailers αποδέχονται ότι οι δωρεάν επιστροφές μπορεί να έχουν ένα αρκετά υψηλός κόστος, το Amazon κλίνει προς αυτή τη κατεύθυνση. Προς το παρόν η συγκεκριμένη πολιτική αναφέρεται μόνο σε fashion προϊόντα, είναι θέμα χρόνου για το Amazon να αρχίζει να οδηγεί και άλλες εταιρείες να προσφέρουν την συγκεκριμένη επιλογή. Πλέον διανύουμε μία εποχή λιανικών υπηρεσιών, όπου οι ιδιαίτερα επιτυχημένες εταιρείες στρέφονται προς διάφορες κατευθύνσεις, δημιουργώντας έσοδα μέσω της τεχνογνωσίας, του λογισμικού και των υπηρεσιών τους. Το Amazon είναι μία από αυτές τις εταιρείες.Οι υπόλοιπες πρέπει να ακολουθήσουν με κάποιο τρόπο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.