Η Knorr της Unilever σχεδιάζει 50 έργα αναγεννητικής γεωργίας στην επόμενη πενταετία

Η μάρκα ρυζιού και καρυκευμάτων Knorr της Unilever ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει 50 έργα για την εφαρμογή της αναγεννητικής γεωργίας σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της, τα οποία θα αφορούν το 80% των βασικών συστατικών της, μέχρι το 2026. 

Τα τελευταία χρόνια, η Unilever έχει τοποθετηθεί μπροστά από άλλες εταιρείες τροφίμων  όσον αφορά τη βιωσιμότητα, ανακοινώνοντας φιλόδοξους στόχους και προγράμματα. Μέχρι το 2025, ο γίγαντας των τροφίμων έχει δεσμευτεί να μειώσει τα απόβλητα τροφίμων στο μισό σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Επίσης, στοχεύει να μειώσει τις πλαστικές συσκευασίες κατά 50% έως το 2025, ενώ εργάζεται για να έχει μια αλυσίδα εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών μέχρι το 2023. Η Unilever ανακοίνωσε επίσης ότι στοχεύει να έχει μηδενικές εκπομπές στις δραστηριότητές της μέχρι το 2030 και να είναι πλήρως μηδενική σε όλη την αλυσίδα της μέχρι το 2039. 

Η εταιρεία θεωρεί ότι αυτός ο στόχος είναι πιο φιλόδοξος από άλλες μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών προιόντων, πολλές από τις οποίες έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, όπως η Nestlé . Σε αυτό το σημείο η αναγεννητική γεωργία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων. Σύμφωνα με την U.S. Environmental Protection Agency, το 10% των αμερικανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προήλθε από τον γεωργικό τομέα το 2019. Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων ευθύνεται για το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η αναγεννητική γεωργία είναι μια προσέγγιση διατήρησης και αποκατάστασης των συστημάτων διατροφής και γεωργίας. Επικεντρώνεται στην αναγέννηση του επιφανειακού εδάφους, στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση του κύκλου του νερού, στην ενίσχυση του οικοσυστήματος, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση της υγείας και της ζωτικότητας του εδάφους των γεωργικών καλλιεργειών μέσω της μείωσης του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος. Καθώς βελτιώνεται η υγεία του εδάφους, οι απαιτήσεις μπορεί να μειωθούν και οι αποδόσεις των καλλιεργειών μπορεί να αυξηθούν, καθώς τα εδάφη είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε ακραίες καιρικές συνθήκες και φιλοξενούν λιγότερα παράσιτα και παθογόνα. Η αναγεννητική γεωργία είναι σχεδόν η μόνη διαθέσιμη τεχνολογία που λειτουργεί σήμερα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που βρίσκονται ήδη στην ατμόσφαιρα, κυρίως μέσω της καλλιέργειας και της φροντίδας των δασών και των μόνιμων πολυετών βοσκοτόπων και λιβαδιών. 

Η αναγεννητική γεωργία μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και οι μάρκες καταναλωτικών προϊόντων βρίσκονται σε προνομιακή θέση για να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Χτίζοντας αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν τις ρίζες τους σε αυτές τις ολιστικές πρακτικές διαχείρισης της γης, οι μάρκες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της υγείας του πλανήτη μας.

Η προσπάθεια της εταιρίας ξεκινά φέτος με τρία έργα, μεταξύ των οποίων ένα που εισάγει τεχνικές καλλιέργειας για τη διατήρηση του νερού και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον μεγαλύτερο προμηθευτή ρυζιού της Knorr, σε μια πολιτεία των ΗΠΑ. Άλλα έργα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγείας του εδάφους με έναν προμηθευτή ντομάτας της Knorr στην Ισπανία και την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας με έναν προμηθευτή λαχανικών στη Γαλλία. 

Η Unilever γνωρίζει, ωστόσο, κάποιες πιθανές προκλήσεις σχετικά με την εφαρμογή της αναγεννητικής γεωργίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της. Βάση του γεγονότος ότι υπάρχουν πολύ διαφορετικοί τύποι εδαφών, αλλά και διαφορετικές πρακτικές μεταξύ των αγροτών, πρέπει τα προγράμματα να διακρίνονται από ευελιξία. Είναι απαραίτητη, δηλαδή, μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στις διαφορετικές συνθήκες των τοπικών περιοχών όπου καλλιεργούνται συγκεκριμένα σιτηρά ή λαχανικά.

Άλλες κορυφαίες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων έχουν αγκαλιάσει την αναγεννητική γεωργία ως τρόπο μείωσης των εκπομπών τους, όπως η PepsiCo, η οποία σχεδιάζει να επεκτείνει τις πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας σε 7 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης μέχρι το 2030, που ισοδυναμεί περίπου με όλη τη γη που χρησιμοποιεί για την καλλιέργεια διαφόρων ειδών για τα προϊόντα της. Η Nestlé, ομοίως, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1,29 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να υποστηρίξει και να επιταχύνει τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία σε ολόκληρη την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της.