22 Δεκ 2024
READING

Η επικοινωνία για την κλιματική αλλαγή

5 MIN READ

Η επικοινωνία για την κλιματική αλλαγή

Η επικοινωνία για την κλιματική αλλαγή

Στη σύγχρονη εποχή, οι νέοι δίνουν μεγάλη βάση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Έρευνα έχει δείξει ότι το 82,9% των ανθρώπων ζητούν αυστηρότερους νόμους επί του θέματος. Το 81,9% πιστεύει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος αξίζουν το όποιο πιθανό κόστος γιατί τελικά είναι προς όφελός μας, ενώ το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την συμπεριφορά τους για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή και πως δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το θέμα μόνο στο χέρι των κυβερνήσεων.

Αντίθετα, το 18,5% να πιστεύει ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αφού είναι θέμα των κυβερνήσεων. Επίσης, το 73% υποστήριξε ότι η μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο πλανήτη για τις επόμενες γενιές ακόμα και αν πρέπει να μείνουν πίσω άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Επίσης, από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες έχει προκύψει ότι η συντριπτική πλειονότητα (90%) των παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών δηλώνουν ότι ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, αναφέροντας την ανησυχία, το φόβο και τη θλίψη ως τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα. Εξετάζοντας συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε ότι το 77% των παιδιών δηλώνει πως θέλει να μάθει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή, ενώ το 84% θέλει να κάνει περισσότερα ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του προβλήματος και το 68% θέλει να αναζητήσει ενεργά ευκαιρίες για να εμπλακεί.

Τα παιδιά λένε ότι η μαμά τους (47%) τα εμπνέει να θέλουν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς και οι δάσκαλοι (42%) και ο μπαμπάς τους (40%). Περισσότερα από τα μισά (56%) θέλουν το Cartoon Network να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.Μια άλλη, πρόσφατη έρευνα ρώτησε 10.000 νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών σε 10 χώρες για τη στάση τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι “η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη”- τα τρία τέταρτα είπαν ότι το μέλλον είναι τρομακτικό- το 55% είπαν ότι θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τους γονείς τους- το 52% είπαν ότι η οικογενειακή ασφάλεια θα απειληθεί- και το 39% διστάζουν να κάνουν παιδιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Οι στάσεις αυτές ήταν ίδιες σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές, μεγάλες και μικρές: από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, την Ινδία και τη Νιγηρία.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Συνοδεύεται από πολλούς κινδύνους και δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα. Φαίνεται όμως ότι  δεν είναι πάντα κατάλληλη η επικοινωνία σχετικά με το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.Ένα από τα πιο πρόσφατα και ανησυχητικά παραδείγματα αυτής της νοοτροπίας της καταστροφής αφορά μια ομάδα νεαρών ακτιβιστών. Η ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται Τελευταία Γενιά, έκανε απεργία πείνας για σχεδόν ένα μήνα.Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους αυτό το “σενάριο της καταστροφής” έχει γίνει κάτι κοινό. Πρώτον, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μεγάλες πλατφόρμες που προωθούν αυτά τα μηνύματα. Το κακό με τα μηνύματα που περνούν στους ανθρώπους είναι ότι, αντί να εμπνέουν δράση, δίνουν την εντύπωση ότι πλέον είναι πολύ αργά για να καταφέρουμε κάτι. Αυτό, όμως, δεν συνάδει με την επιστήμη, και οι επιστήμονες θα πρέπει να το επισημαίνουν πιο έντονα.

Δεύτερον, η εσφαλμένη επικοινωνία των στόχων και των ορίων. Ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου εγγράφηκε στη Συμφωνία του Παρισιού αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα έθετε σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης ορισμένων κοινοτήτων, ιδίως των νησιωτικών κρατών με χαμηλό υψόμετρο. Αλλά η πιθανότητα να πετύχουμε αυτόν τον στόχο ήταν ανέκαθεν μικρή.Τρίτον, ο ρυθμός των ενημερώσεων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σημαίνει ότι βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις για την τελευταία καταστροφή. Αυτές οι ειδήσεις είναι σημαντικές, αλλά μας δίνουν μια λανθασμένη εικόνα για το πώς αλλάζουν συνολικά η συχνότητα και οι συνέπειες των καταστροφών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων από καταστροφές έχουν μειωθεί πολύ τον τελευταίο αιώνα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η κλιματική αλλαγή δεν έχει αντίκτυπο στη σοβαρότητα των καταστροφών. Απλώς είμαστε πολύ πιο ανθεκτικοί σε αυτές, λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας και των βελτιωμένων υποδομών.

Αυτή η απαισιοδοξία αποτελεί πρόβλημα για διάφορους λόγους. Πρώτον, επιβαρύνει την ψυχική υγεία των ανθρώπων.Δεύτερον, αυτοί που είναι σκεπτικοί απέναντι στην αλλαγή του κλίματος παρουσιάζουν τα σενάρια καταστροφής όπως θέλουν. Όταν ο κόσμος δεν τελειώσει σε 10 χρόνια, ολόκληρος ο τομέας της κλιματικής επιστήμης θα δεχτεί πλήγμα. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι αυτό το μήνυμα προέρχεται από επιστήμονες -που δεν προέρχεται- και η φήμη τους αμαυρώνεται. Το κοινό μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτούς.Τέλος, αυτή η νοοτροπία ίσως δεν κάνει καλό στην προώθηση της αλλαγής, επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε ότι κάθε προσπάθεια είναι μάταιη.

Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Οι πολιτικοί μπορεί να είναι αργοί και οι κυβερνήσεις να μην κάνουν πολλά για την κλιματική αλλαγή, πράγμα που έχει αντίκτυπο στη σχέση τους με τους πολίτες.Αλλά η τεχνολογική αλλαγή δεν είναι καθόλου αργή. Ο άνθρακας είναι ουσιαστικά μηδενικός σε πολλές χώρες. Οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνονται ραγδαία. Η τιμή της ηλιακής ενέργειας μειώθηκε κατά 89% την τελευταία δεκαετία. Η χερσαία αιολική ενέργεια μειώθηκε κατά 70%. Τώρα είναι φθηνότερες από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση θα χρειαστούμε πολλή αποθήκευση ενέργειας. Ακόμα και όσοι δεν ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή θα κάνουν αυτές τις αλλαγές, επειδή αυτό έχει οικονομικό νόημα.

Ένα νέο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή είναι αναγκαίο. Ένα μήνυμα που να οδηγεί στη δράση μέσω της αισιοδοξίας ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Ή, με βάση τις ενδείξεις ότι τα πράγματα βελτιώνονται, θα μπορούσαμε να μετονομάσουμε αυτή την αισιοδοξία σε ρεαλισμό. Αυτό θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για την προώθηση πραγματικών αλλαγών και θα γλίτωνε πολλές διαμάχες στη διαδικασία. Είναι καιρός να σταματήσουμε να λέμε στα παιδιά μας ότι θα πεθάνουν από την κλιματική αλλαγή. Δεν είναι μόνο σκληρό, αλλά μπορεί να κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο να γίνει πραγματικότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.