22 Ιαν 2025
READING

Η μόδα στην κυκλική οικονομία

4 MIN READ

Η μόδα στην κυκλική οικονομία

Η μόδα στην κυκλική οικονομία

Ενώ όλο και περισσότερα brands χρησιμοποιούν τον λεγόμενο ανακυκλωμένο πολυεστέρα και νάιλον, αυτά τα υλικά δεν ανήκουν σε μια κυκλική οικονομία. Και αυτό γιατί κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από πλαστικά απόβλητα και όχι από χρησιμοποιημένο πολυεστέρα και νάιλον, και, αφού απορριφθούν, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν σε νέο πολυεστέρα ή νάιλον. 

Η Evrnu, μια υψηλής καινοτομίας εταιρεία υπόσχεται ότι μπορεί να ανακυκλώσει τα χρησιμοποιημένα ρούχα σε ίνες αρκετά υψηλής ποιότητας για να χρησιμοποιηθούν σε νέα ρούχα – λέει επίσης ότι μπορεί να πάρει τα ρούχα αυτά πίσω και να τα μετατρέψει σε νέα ρούχα, ξανά και ξανά. Εάν επιτύχει, το επιχειρηματικό μοντέλο της Evrnu μπορεί να βοηθήσει τη μόδα να εξαλείψει τα απόβλητα και να μειώσει την πίεση στους φυσικούς πόρους – σηματοδοτώντας πραγματική πρόοδο προς την κυκλικότητα. 

Η κυκλικότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αυτό πηγάζει από την μεγάλη προσοχή που δίνουν πλέον οι καταναλωτές στο περιβάλλον και τον πλανήτη, πράγμα που έχει οδηγήσει στην προτίμηση εταιρειών με βιώσιμα προϊόντα και πρακτικές.Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις εταιρείες μπορεί να είναι πολλά. Η μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο έχει οφέλη μέχρι και στον τομέα του εργατικού δυναμικού, αφού σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα του 2019 της Glassdoor ανέφερε ότι θα εξετάσει σοβαρά την αποστολή μιας επιχείρησης για να καταλήξει στο αν τελικά θα υποβάλει αίτηση για δουλειά.

Όσον αφορά την Evrnu, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα 24 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε συνολικά από χρηματοδότηση, για να προωθήσει την τεχνολογία ανακύκλωσης σε μια εμπορική πραγματικότητα. Θα χρησιμοποιήσει επίσης τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για να αυξήσει την ομάδα της.Το τοπίο της ανακύκλωσης υφασμάτων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα παρακολουθείται στενά από τη μόδα. Ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις αναπτύσσουν τεχνολογία για τη μετατροπή παλαιών ινών σε νέες. 

Εν των μεταξύ, η H&M, σε συνεργασία με την Ikea, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μεγάλης κλίμακας τράπεζα δεδομένων για την κατανόηση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων των ανακυκλωμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την άποψη της χημικής μόλυνσης. Οι δύο εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τώρα αυτά τα ευρήματα για να αυξήσουν τη γνώση γύρω από το χημικό περιεχόμενο των ανακυκλωμένων υφασμάτων και να επηρεάσουν τη νομοθεσία γύρω από την κυκλική οικονομία.

Το έργο της Evrnu ξεχωρίζει στην αγορά των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων λόγω της ικανότητάς της να ανακυκλώνει τα υπάρχοντα ρούχα χωρίς να βασίζεται στο πλαστικό.Οι προκλήσεις στον χώρο αυτό είναι πολλές και πολύπλοκες. Τα ρούχα που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν σχεδιάστηκαν για ανακύκλωση. Πολλά από αυτά είναι κατασκευασμένα από μεικτά υλικά που είναι πιο δύσκολο να ανακυκλωθούν, ενώ συχνά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να περιπλέξουν την ίδια τη διαδικασία ανακύκλωσης και να μολύνουν τα λύματα του εργοστασίου καθώς και τα μελλοντικά ρούχα- και μπορεί να είναι δύσκολο να αποσυναρμολογηθούν. 

Από την αρχή, η στρατηγική της Evrnu ήταν να αποδείξει ότι η διαδικασία της μπορεί να λειτουργήσει, τόσο όσον αφορά τις τεχνολογικές προκλήσεις όσο και στο πρακτικό πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας της μόδας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να συνεργαστεί με μάρκες και σχεδιαστές από νωρίς. Οι πρώτες συνεργασίες με τη Levi’s, την Adidas και τη Stella McCartney είχαν ως στόχο να αποδείξουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όλες τις αγορές denim, αθλητικών, μαζικών και πολυτελών ειδών – και να κινητοποιήσουν τους προμηθευτές.

Η Levi’s, για παράδειγμα, είναι μια εταιρεία που προσπαθεί να κάνει τα jeans βιώσιμα. Έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί κάναββη για τη δημιουργία των jeans της, σε συνεργασία με την μάρκα Outerknown, η οποία περιλαμβάνει ένα ζευγάρι jeans και ένα τζάκετ από ένα μείγμα 69% βαμβάκι / 31% κάνναβης που έχει αίσθηση καθαρού βαμβακιού. Αυτό είναι μια καλή εναλλακτική, αφού η κάνναβη είναι ένα εξαιρετικά βιώσιμο ύφασμα, καθώς απαιτεί λιγότερο νερό και λιγότερα φυτοφάρμακα για την καλλιέργειά της από το παραδοσιακό βαμβάκι.

Η κυκλικότητα και ο,τι αυτή συνεπάγεται είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες μπορούν να κερδίσουν τον ψηφιακό καταναλωτή της νέας εποχής. Συνεπώς, είναι σημαντικό για όλα τα brands που θέλουν να επιβιώσουν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, να τη λάβουν υπόψην τους.Οι εταιρείες οφείλουν να σχεδιάζουν και να παράγουν ρούχα ανθεκτικά, που αντέχουν τόσο ως προς το υλικό τους όσο και ως προς τη λειτουργικότητά τους, ώστε να αποτελέσουν το προϊόν ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου, που έχει έσοδα όχι πια αποκλειστικά πουλώντας νέα κομμάτια, αλλά μέσα από ήδη υπάρχοντα προϊόντα, μέσω πρακτικών όπως η επανάχρηση και το resale. Στη δημιουργία και την εδραίωση αυτού του μοντέλου, οι μεγάλοι λιανοπωλητές μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.