22 Ιαν 2025
READING

Καινοτομίες στην αγορά των super market

6 MIN READ

Καινοτομίες στην αγορά των super market

Καινοτομίες στην αγορά των super market

Ο τομέας του λιανικού εμπορίου που έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη καινοτομία τα τελευταία χρόνια είναι τα super market παντοπωλείου. Το γεγονός αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον δεδομένου ότι πριν από την πανδημία Covid-19 τα ποσοστά υιοθέτησης του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν χαμηλά στον τομέα.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό υποδηλώνει ότι όταν δοκιμάζονται νέα μοντέλα και τεχνολογίες, τα σούπερ μάρκετ είναι το πεδίο δοκιμών του λιανεμπορίου. Με αυτό κατά νου, φαίνεται πως οι ενδείξεις για το μέλλον του λιανικού εμπορίου βρίσκονται στα μοντέλα παντοπωλείου που αναδύονται τώρα.Μερικές από τις καινοτομίες, οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε τέτοια καταστήματα και έχουν φανεί πολλά υποσχόμενες είναι οι ακόλουθες:

1. Αυτοματοποιημένα καταστήματα

Τα αυτοματοποιημένα καταστήματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αλλάξουν την εμπειρία της πληρωμής στο ταμείο. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους πελάτες να φεύγουν από το κατάστημα με τις αγορές τους, οι οποίες χρεώνονται αυτόματα στην κάρτα τους και αποδεσμεύουν τους πελάτες από τις ουρά και τις χειροκίνητες πληρωμές στο ταμείο.

Το Amazon Go είναι το πιο διάσημο παράδειγμα αυτού του μοντέλου σε δράση, ενώ το Amazon σχεδιάζει να εισαγάγει την τεχνολογία Go σε διάφορα καταστήματα Whole Foods στις ΗΠΑ. Παράλληλα, καθώς το Amazon προσφέρει την τεχνολογία Just Walk Out, το πρόγραμμα που επιτρέπει στους αγοραστές να εισέρχονται σε ένα κατάστημα σκανάροντας μια εφαρμογή ενώ κάμερες και αισθητήρες καταγράφουν τα είδη που επιλέγουν και τους χρεώνουν,σε άλλους λιανοπωλητές, μπορεί να δούμε την αυτοματοποιημένη λιανική να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες κατηγορίες λιανικής πώλησης. Βέβαια, ήδη υπάρχουν πολυάριθμοι άλλοι αυτοματοποιημένοι και χωρίς επαφή χώροι παντοπωλείου σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα, το βρετανικός σούπερ μάρκετ Tesco παρουσίασε το πρώτο αυτοματοποιημένο κατάστημά του στο Λονδίνο.

Από την άλλη, η αυτοματοποιημένη τεχνολογία δεν είναι τόσο εύκολο να λειτουργήσει σε ορισμένους τομείς λιανικής, όπως οι μάρκες ηλεκτρονικών ειδών ή τα καταστήματα με ογκώδη προϊόντα, όπως καταστήματα με έπιπλα, όπου οι πελάτες δεν μπορούν φεύγοντας να πάρουν μαζί τους τα προϊόντα. Μπορεί ενδεχομένως αυτή η τεχνολογία να είναι χρήσιμη σε ένα βαθμό και σε αυτά τα καταστήματα, αλλά δεν φαντάζει εφικτό να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το εύρος της προσφοράς τους. Ενδεχομένως, αυτή η τεχνολογία να είναι ιδανική σε μικρού μεγέθους, ειδικά καταστήματα με επιμελημένες σειρές προϊόντων που εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη ανάγκη των πελατών.

2. Γρήγορη παράδοση

Οι δυνατότητες ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και σε καταστήματα σούπερ μάρκετ εισήγαγε έναν νέο τύπο διευκόλυνσης στους αγοραστές φέρνοντας τις αγορές τους στην πόρτα τους. Ωστόσο, αυτό είχε μέχρι πρότινος και τα ελαττώματα του. Το  βασικότερο είναι ότι υπήρχε μεγάλος χρόνος αναμονής μεταξύ της παραγγελίας και της παραλαβής. Ακόμη και οι ταχύτερες δυνατότητες παράδοσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορούσαν να προσφέρουν παράδοση την ίδια ημέρα ή ενδεχομένως την επόμενη ημέρα.

Ένα μοντέλο λιανικής πώλησης που έχει γνωρίσει τεράστια διάδοση τους τελευταίους 12-18 μήνες είναι οι υπηρεσίες υπερταχείας παράδοσης που με την οποία μπορούν τα προϊόντα να φτάσουν στην πόρτα του καταναλωτή σε μόλις 10 λεπτά πλέον από την παραγγελία. Ομοίως, κατά κύριο λόγο αυτές οι υπηρεσίες επικεντρώνονται σε είδη παντοπωλείου και φαγητού και οι περισσότερες λειτουργούν από μια σειρά νέων νεοσύστατων επιχειρήσεων παράδοσης ειδών παντοπωλείου, οι οποίες βλέπουν την ευκαιρία να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τα παραδοσιακά καταστήματα  και χρησιμοποιούν τα δικά τους σημεία εκπλήρωσης και τους διανομείς παράδοσης για να λειτουργήσει το μοντέλο.

Άλλοι τομείς του λιανικού εμπορίου, παρόλο που μπορεί να μην φτάνουν ακόμα αυτές τις ταχύτητες, εμφανίζουν επίσης ταχύτερες παραδόσεις, από την παράδοση ρούχων την ίδια μέρα στο Λονδίνο μέχρι την παράδοση καλλυντικών σε μία ώρα στην Κίνα.

Ενώ η υπερταχεία παράδοση βρίσκεται ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, οι εταιρίες λιανικής δεν μπορούν να αγνοήσουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προσδοκίες των καταναλωτών και, κατ’ επέκταση για τις δικές τους επιχειρήσεις. Στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν  πλατφόρμες διανομής, όπως το efood, το BOX και άλλα, τα οποία βελτίωσαν το επίπεδο εξυπηρέτησης του κλάδου σημαντικά. Η συνεργασία τους με τους παραδοσιακούς retailers φαίνεται να τους εδραίωσε σε ικανοποιητικό βαθμό. Μερικά από τα μεγαλύτερα καταστήματα σουπερ μάρκετ της Ελλάδας που έχουν μπει στο παιχνίδι με σημαντική επιτυχία είναι ο Σκλαβενίτης και ο ΑΒ Βασιλόπουλος.

3. Πανκαναλικά “dark” καταστήματα

Η έννοια των χώρων που δεν είναι προσβάσιμοι από το κοινό αλλά χρησιμοποιούνται από τους λιανοπωλητές για την αποθήκευση και την εκτέλεση παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου έχει γίνει γνωστή στον κλάδο του λιανικού εμπορίου. Αυτά τα καταστήματα ονομάζοντας “dark stores”.

Τώρα βλέπουμε μια μετάβαση αυτού του μοντέλου στο παντοπωλείο για τη δημιουργία καταστημάτων που λειτουργούν κυρίως με αυτόν τον τρόπο, αλλά έχουν επιτρέπουν επίσης την επίσκεψη. Αυτοί οι υβριδικοί χώροι, ή “γκρίζα” καταστήματα, προσφέρουν λειτουργικά οφέλη πανκαναλικής εξυπηρέτησης, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές να επωφεληθούν τόσο από τις online όσο και από τις φυσικές πωλήσεις σε έναν χώρο. 

Αυτό το μοντέλο ακούγεται αρκετά οικείο και είναι γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν πολλά καταστήματα σήμερα, δίνοντας δηλαδή και την επιλογή της διαδικτυακής αγοράς αλλά και την επιλογή της φυσικής επίσκεψης στο κατάστημα για την αγορά, οπότε αυτό που καθιστά τα “γκρίζα” καταστήματα διαφορετικά είναι ότι κατασκευάζονται ειδικά με αυτή τη διπλή λειτουργία. Όλες οι παραγγελίες, είτε αυτοπροσώπως είτε ηλεκτρονικά, εκτελούνται από το κατάστημα και όχι από μια κεντρική αποθήκη, πράγμα που τα καθιστά ιδιαίτερα τοπικά, καθώς μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο πελάτες από την κοντινή περιοχή, γεγονός που συχνά επηρεάζει τη σειρά των προϊόντων προς πώληση.

Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν υποστηρικτικές αποθήκες για την εκπλήρωση και όλη η διαδικασία πραγματοποιείται από το κατάστημα, διαθέτει μικρότερο αριθμό αποθεμάτων. Τα γκρίζα καταστήματα τείνουν επίσης να επιτρέπουν ταχύτερη παράδοση, επειδή βρίσκονται κοντά στους πελάτες και οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν για την παράδοση είναι ελεγχόμενες. Με βάση αυτό, είναι μια πιθανότητα περισσότερες εταιρείες υπερταχείας παράδοσης να ανοίγουν αυτά τα “γκρίζα” καταστήματα προκειμένου να γίνουν πιο κερδοφόρες επωφελούμενες από αυτό που μπορεί να προσφέρει ο συνδυασμός αυτών των δυο καινοτομιών.

Αυτή η πολύ omnichannel προσέγγιση μπορεί εύκολα να υιοθετείται και σε άλλα τμήματα του κλάδου, ιδίως μεταξύ των λιανοπωλητών που επιθυμούν να προσφέρουν ταχύτερους χρόνους παράδοσης. Η εκτέλεση παραγγελιών σε τοπικό επίπεδο από ειδικούς χώρους είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Επίσης, η χρήση αυτών των χώρων για προσωπικές αγορές θα είναι ένας άλλος τρόπος αντιστάθμισης του κόστους ανοίγματος αυτών των εγκαταστάσεων κοντά στον πελάτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.