25 Απρ 2024
READING

Δείκτης Higg | Ένας πολύ σημαντικός δείκτης αξιολόγησης της βιωσιμότητας

4 MIN READ

Δείκτης Higg | Ένας πολύ σημαντικός δείκτης αξιολόγησης της βιωσιμότητας

Δείκτης Higg |  Ένας πολύ σημαντικός δείκτης αξιολόγησης της βιωσιμότητας

Καθώς η σύγχρονη αγορά χαρακτηρίζεται από την συνεχώς αυξανόμενη αναζήτηση τόσο των καταναλωτών όσο και των επενδυτών για μία πιο eco-friendly μόδα, τα διάφορα  fashion brands έρχονται αντιμέτωπα με ορισμένες διαδικασίες ιδιαίτερα ακριβές, περίπλοκες και χρονοβόρες, οι οποίες σχετίζονται με το δύσκολο έργο της μέτρησης και της πιστοποίησης των οικολογικών τους διαπιστευτηρίων.

Ένας οργανισμός που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο Sustainable Apparel Coalition (SAC), μια συμμαχία αποτελούμενη από διάφορους ΜΚΟ και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών μόδας Asos, Inditex και H&M. Αναλυτικότερα η H&M κυκλοφόρησε μια νέα κάρτα ελέγχου, παρόμοια με μια ετικέτα σχετικά με τη βιωσιμότητα, κατατάσσοντας την περιβαλλοντική απόδοση του υλικού που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του εκάστοτε προϊόντος. Η μάρκα είναι μια από τις πρώτες που ξεκίνησε να δημοσιοποιεί τις πληροφορίες, οι οποίες σύντομα θα περιλαμβάνουν και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις κάθε είδους ρούχων, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και από άλλα brand. Η συγκεκριμένη κάρτα δημιουργήθηκε από την Sustainable Apparel Coalition (SAC) και το δείκτη Higg, με βασικό  σκοπό την αξιόπιστη πληροφόρηση των καταναλωτών, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι και από ποιόν αγοράζουν.

Ακόμη η Levi Strauss & Co. θεωρεί την κάνναβη έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να καταστήσει τα ρούχα της βιώσιμα. Έτσι καθώς η βιωσιμότητα έχει γίνει πλέον ο ακρογωνιαίος λίθος για πολλές βιομηχανίες, η εταιρεία καινοτομεί καθώς συνεργάζεται με βιομηχανικές ενώσεις όπως η Sustainable Apparel Coalition για να αναγνωρίσει την «βαμβακοποιημένη» κάνναβη πιστοποιημένο ύφασμα και κατ’ επέκταση ως ένα πιο βιώσιμο υλικό.

Το 2011 η SAC κυκλοφόρησε τον δείκτη Higg Index, ένα σύνολο εργαλείων που σχετίζεται με τη μέτρηση της βιωσιμότητας, προσδοκώντας μελλοντικά ότι θα μπορούσε να γίνει πρότυπο στη βιομηχανία ένδυσης.

Τι ακριβώς είναι ο δείκτης Higg;

Ο δείκτης Higg περιλαμβάνει ένα σύνολο πέντε εργαλείων που αξιολογούν την κοινωνική και περιβαλλοντική απόδοση της εκάστοτε επιχειρησιακής μονάδας, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν τα προϊόντα σε διάφορα θέματα όπως είναι η χρήση νερού, οι εκπομπές άνθρακα και οι συνθήκες εργασίας.

Πώς αναπτύχθηκε ο δείκτης Higg;

Ο δείκτης Higg εξελίχθηκε κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια και στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο σε ένα εργαλείο, το Higg Materials Sustainability Index που κυκλοφόρησε το 2012, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να δημιουργήσει το πιο πρόσφατο το Higg Product Module. Τα εργαλεία Higg Index έχουν ωριμάσει καθώς αποτελούν τη βάση για την κατανόηση της απόδοσης και της βελτίωσης τόσο για μεμονωμένες εταιρείες όσο και για τον ίδιο τον κλάδο.

Η SAC ξεκίνησε την πρώτη φάση του προγράμματος διαφάνειας Higg Index τον Μάιο του τρέχοντος έτους, αποτελώντας ένα εργαλείο για τη δημόσια κοινή χρήση δεδομένων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος, ξεκινώντας αρχικά από το περιεχόμενο των υλικών του. Το συγκεκριμένο λανσάρισμα σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα ολόκληρου του κλάδου προς τη διαφάνεια, κάτι το οποίο θα βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις των προϊόντων που αγοράζουν. Την ίδια στιγμή θα βοηθήσει και τις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν και στην προώθηση της καινοτομίας, δημιουργώντας ολοένα και περισσότερο πιο βιώσιμα αγαθά.

Το Amazon και η  H&M  ήταν από τις πρώτες μάρκες που συμμετείχαν. Πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα και ο οίκος Tommy Hilfiger, ενώ πολύ σύντομα θα συμμετάσχουν και νέοι συνεργάτες. Αρκετά fashion brands στοχεύουν σε κοινά βιομηχανικά πρότυπα ώστε να καταφέρουν να λειτουργούν περισσότερο με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Αυτή τη στιγμή η βάση χρηστών του Higg Index έχει αυξηθεί, συμπεριλαμβάνοντάς 21.483 οργανισμούς σε 119 χώρες. Περίπου το (40%) των μελών αποτελείται από τη βιομηχανία ένδυσης, υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Συνολικά η πλατφόρμα Higg έχει περισσότερους από 45.000 χρήστες, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εμπορικών σημάτων και δεκάδων χιλιάδων κατασκευαστών.

Πιθανές μελλοντικές αλλαγές του δείκτη Higg. Ποιες άλλες τιμές θα μπορούσε να μετρήσει;

Ένα προφίλ βιωσιμότητας μπορεί να συμπεριληφθεί στη σελίδα του εκάστοτε ηλεκτρονικού καταστήματος, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους καταναλωτές να λαμβάνουν καλύτερες και ηθικότερες αγοραστικές αποφάσεις.

Συμπερασματικά ο δείκτης Higg είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός τρόπος μέτρησης και επαλήθευσης της βιωσιμότητας της βιομηχανίας. Τα συγκριμένα ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι η διαφύλαξη του πλανήτη και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η αειφορία, η δίκαιη εργασία, καθώς και οι ιδανικές εργασιακές συνθήκες, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο πλέον στη λειτουργία ολόκληρης της βιομηχανίας. Εάν υπάρχει ένας τρόπος καταμέτρησης και αξιολόγησης της βιωσιμότητας των brands, των retailers αλλά και των κατασκευαστών, τότε με μαθηματική ακρίβεια κάθε πιθανός στόχος θα επιτευχθεί.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.