25 Απρ 2024
READING

Η πτώση του Blockbuster και ο κινηματογράφος

3 MIN READ

Η πτώση του Blockbuster και ο κινηματογράφος

Η πτώση του Blockbuster και ο κινηματογράφος

Το πρώτο Blockbuster άνοιξε το 1985.  Αυτό ήταν αρκετά νωρίς στη ζωή της βιομηχανίας ενοικίασης βίντεο. Η άνοδος, η κυριαρχία, η εταιρική παρακμή και η χρεοκοπία εκτυλίχθηκαν μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη γέννηση της Blockbuster. 

Με τίμημα 320 εκατομμύρια δολάρια, η Dish Network αγόρασε την Blockbuster και έσωσε το brand της από την πτώχευση το 2011.Η Blockbuster διέθετε ακόμη εκείνη την εποχή 1.700 καταστήματα, τα οποία η εταιρεία δορυφορικής τηλεόρασης σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την πώληση των προϊόντων της. Περίπου δύο χρόνια αργότερα, η Dish θα έκλεινε όλα τα εταιρικά καταστήματα της Blockbuster. Τα αρχικά σχέδια της εταιρείας για την Blockbuster προφανώς απέτυχαν, ενώ συνέχισε να σκαλίζει το εμπορικό σήμα, δοκιμάζοντας τρόπους να το συνδέσει με υπηρεσίες on-demand βίντεο.

Σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα κατάστημα Blockbuster στο Όρεγκον, το οποίο και επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο.Τον τελευταίο χρόνο κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο και ένα ντοκιμαντέρ για την εταιρεία. Ο κόσμος φαίνεται να εκτιμά το brand περισσότερο τώρα απ’ ό,τι όταν ήταν συνδεδεμένο με μια πραγματική αλυσίδα βιντεοκλάμπ.Ομοίως, η Dish δίνει άδεια χρήσης του brand Blockbuster σε διάφορους κατασκευαστές ενδυμάτων και παιχνιδιών.Επιπλέον, διερευνά ενεργά πρόσθετες ευκαιρίες αδειοδότησης.

Από τις αλυσίδες video club περάσαμε στις πλατφόρμες streaming αλλά η παρακολούθηση μιας τανίας σε αίθουσα παραμένει αναντικατάστατη.Όμως με το κλείσιμο των αιθουσών έπρεπε οι εταιρείες που παράγουν ταινίες να βρουν νέα κανάλια εσόδων.Μερικές εταιρείες έχουν κάνει συμφωνίες με εταιρείες που έχουν πλατφόρμες προκειμένου να προβληθούν οι ταινίες τους. Για παράδειγμα, η Paramount πούλησε το Coming 2 America στο Amazon για 125 εκατομμύρια δολάρια και η Sony πούλησε το Greyhound με τον Τόμ Χανκς στην Apple TV + για περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια. Άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει την πανδημία ως μια ευκαιρία να κυκλοφορήσουν ταινίες στις δικές τους πλατφόρμες. Η Disney, για παράδειγμα, δημιούργησε πολλές ταινίες στη Disney +, συμπεριλαμβανομένων των Mulan, Soul και Raya και του Last Dragon. Η AT&T, η οποία κατέχει την Warner Bros, κυκλοφόρησε επίσης πολλές ταινίες, όπως το Wonder Woman 1984 και το Godzilla vs. Kong, σε σινεμά ταυτόχρονα με την streaming υπηρεσία HBO Max και σκοπεύει να το συνεχίσει αυτό το 2021 με τους Mortal Kombat, Dune και The Matrix 4.

Ωστόσο, όλες αυτές οι ενέργειες έχουν απογοητεύσει τους κινηματογραφιστές, αφού πιστεύουν πως η αντικατάσταση του κλασσικού κινηματογράφου με την προβολή streaming ταινιών δεν δείχνει καμία αγάπη προς τον κινηματογράφο.

Φαίνεται πως για τα μεγάλα blockbusters, η streaming προβολή ταινιών δεν έχει καμία σχέση με την προβολή στους κινηματογράφους. Για παράδειγμα, η προβολή της νέας ταινίας του James Bond, No Time To Die, έχει αναβληθεί επανειλημμένα λόγω της πανδημίας. Τον Οκτώβριο του 2020, άρχισαν να κυκλοφορούν ορισμένες φήμες σχετικά με το ότι το στούντιο πουλάει την ταινία σε streaming πλατφόρμες για 600 εκατομμύρια δολάρια. Είναι αμφισβητήσιμο εάν η streaming προβολή θα έχει ποτέ αρκετά έσοδα προκειμένου να προβάλλει blockbusters όπως την ταινία του James Bond. Η άνοδος του Netflix, λοιπόν, έχει αναγκάσει τα μεγάλα στούντιο να υιοθετήσουν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που, τουλάχιστον προς το παρόν, έχει κάποια ερωτηματικά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.