19 Απρ 2024
READING

Ο σφιχτός εναγκαλισμός της Coca Cola 3E και της PepsiCo-Ήβη με τα σνακ

4 MIN READ

Ο σφιχτός εναγκαλισμός της Coca Cola 3E και της PepsiCo-Ήβη με τα σνακ

Ο σφιχτός εναγκαλισμός της Coca Cola 3E και της PepsiCo-Ήβη με τα σνακ

Δύο κινήσεις που αφενός έρχονται να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις δύο εν Ελλάδι πολυεθνικές εταιρείες, ταυτόχρονα όμως ενσωματώνουν πλήρως στην δραστηριότητά τους, καθιστώντας αναπόσπαστο μέρος τους τα σνακ, αποτελούν οι σχεδόν παράλληλες χρονικά αποφάσεις τόσο της Coca Cola 3E, όσο και της PepsiCo στην Ελλάδα να απορροφήσουν πλήρως τις δύο εταιρείες Τsakiris Snacks για λογαριασμό της πρώτης και Tasty Foods για λογαριασμό της δεύτερης. 

Το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση άνοιξε στο τέλος του 2020 η PepsiCo λαμβάνοντας ουσιαστικά την απόφαση να ενώσει εις σάρκαν μίαν την PepsiCo-Ήβη με την Tasty. Κι αν κανείς κοιτάξει το προφίλ της εταιρείας σνακ, αυτό που θα διαπιστώσει είναι ότι η Tasty δεν είναι απλά ένας ισχυρός επιχειρηματικός πόλος, αλλά ένας τομέας με ισχυρότερες επιδόσεις ακόμα και από τον κλάδο αναψυκτικών της εταιρείας στην ελληνική αγορά. 

Εάν δούμε τώρα τι ακριβώς συνέβη στη διάρκεια του 2020, όταν και εκδηλώθηκαν οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας, που αύξησαν την κατανάλωση στο σπίτι, η πραγματικότητα για τα σνακς της Pepsi, είναι ότι κινήθηκαν ακόμα περισσότερο ανοδικά. Προϊόντα όπως τα Cheetos, τα δημητριακά Quaker καθώς και τα πατατάκια Lay’s ενισχύθηκαν με επιπλέον πωλήσεις 5,4%. Συνολικά οι πωλήσεις της Tasty ήταν για μία ακόμα φορά ανοδικές, φτάνοντας τα 120,8 εκατ. ευρώ, από 117,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019. Μάλιστα η πορεία της συγκεκριμένης εταιρείας είναι διαρκώς αναπτυξιακή τα τελευταία χρόνια. Εάν γυρίσουμε λίγο πίσω το χρόνο θα δούμε ότι η Tasty το 2018 τζίραρε 107 εκατ. ευρώ, και το 2017 βρισκόταν ακριβώς στο κατώφλι των 100 εκατομμυρίων, με κύκλο εργασιών 99,6 εκατ. ευρώ. 

Η έντονα ζημιογόνα PepsiCo-Ήβη

Ταυτόχρονα, η PepsiCo-Ήβη, το 2019, πριν δηλαδή απορροφηθεί από την Tasty, είχε πωλήσεις 44,7 εκατ. ευρώ, με υψηλές ζημίες στα 8,58 εκατ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 43,79 εκατομμυρίων το 2018 με ζημίες μετά από τους φόρους στα 10,68 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τις ίδιες χρονιές η Tasty Foods είχε καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία στα 5,5 εκατομμύρια το 2019 και στα 4,8 εκατομμύρια το 2018. Το γεγονός αυτό επομένως αποδεικνύει ότι η κίνηση απορρόφησης της PepsiCo-Ήβη από την Tasty είχε καθαρά στόχο να φέρει στο προσκήνιο τον ισχυρό πυλώνα των σνακ, έναντι αυτού των αναψυκτικών όπου η εταιρεία παρουσίαζε σημαντικές αδυναμίες τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μία ουσιαστική λύση εξυγίανσης.

Η περίπτωση των Coca Cola 3E – Τsakiris

Στην περίπτωση της Coca Cola 3E τα πράγματα είναι σημαντικά διαφοροποιημένα. Εν προκειμένω η πολυεθνική αποφάσισε να κάνει το αντίθετο βήμα, με την 3E να απορροφά την Τσακίρης και όχι το αντίθετο όπως έγινε στην περίπτωση της Pepsi. Ταυτόχρονα όμως η Coca-Cola και στη χώρα μας εφαρμόζει την παγκόσμια στρατηγική της, που ακούει στο όνομα 24/7 και σηματοδοτεί επί της ουσίας την ύπαρξη ενός διευρυμένου και πλήρους χαρτοφυλακίου προϊόντων για όλες τις ώρες της ημέρας: εκτός από τα διάσημα αναψυκτικά της, σερβίρει στους καταναλωτές το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα, τους χυμούς Amita, τη γκάμα αλκοολούχων με μάρκες όπως η Famous Grouse, η Campari, η Aperol, αλλά και ελληνικής παραγωγής αλκοολούχα όπως το ούζο Πλωμαρίου ή το τσίπουρο «Δεκαράκι» ενώ διατηρεί παρουσία και στον καφέ με την πρόσφατη προσθήκη της Costa Coffee, η οποία ήρθε να διαδεχθεί την διακίνηση της Lavazza. 

H Tσακίρης σε κάθε περίπτωση δεν έχει το μέγεθος της Tasty, κι αυτό διότι το χαρτοφυλάκιο της Coca-Cola 3E έχει σαφώς μεγαλύτερη διασπορά και η εν λόγω εταιρεία εκτός από τα chips δεν έχει άλλα προϊόντα όπως συμβαίνει στην προηγούμενη περίπτωση της Tasty. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο τζίρος της Tsakiris Chips ήταν 9,14 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 350 χιλ. ευρώ το 2020. Η κίνηση της εταιρείας, με την απορρόφηση της Τσακίρης ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Και η 3Ε επί της ουσίας ήρθε να εντάξει στους κόλπους της έναν ισχυρό πόλο δραστηριότητας.

Μία κίνηση που εκτός από το όποιο οικονομικό αποτύπωμα είχε ως στόχο την βελτιστοποίηση της διαχείρισης αλλά και διοίκησης των δύο οντοτήτων υπό κοινή πλέον ομπρέλα, δείχνοντας παράλληλα και σε αυτή την περίπτωση ότι τα σνακ, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου και για την Coca Cola 3E, της οποίας ο κύκλος εργασιών το 2020 μειώθηκε λόγω συνθηκών στα 400 εκατ. ευρώ, από 475 εκατ. ευρώ, με καθαρά κέρδη μόλις 2,9 εκατομμυρίων από 14,1 εκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.