25 Απρ 2024
READING

Το next-gen βιωματικό marketing των spirit brands

4 MIN READ

Το next-gen βιωματικό marketing των spirit brands

Το next-gen βιωματικό marketing των spirit brands

Οι Bombay Sapphire, Johnnie Walker και Grey Goose είναι μερικά από τα brands που χρησιμοποιούν το βιωματικό marketing για να δημιουργήσουν νέες αφηγήσεις που αφορούν τα προϊόντα τους.

Οι συμμετέχοντες στη Sensory Auction της Bombay Sapphire κλήθηκαν να δουν ένα γλυπτό εμπνευσμένο από το τζιν της μάρκας, ενώ ένας τεχνικός δίπλα τους μετρούσε την υποσυνείδητη συναισθηματική τους αντίδραση.Τους τελευταίους μήνες, μάρκες αλκοολούχων ποτών όπως το Johnnie Walker και το Grey Goose έχουν λανσάρει παρόμοιες πολυαισθητηριακές εμπειρίες, μια τάση που υποδηλώνει ότι δημιουργούν την επόμενη γενιά του βιωματικού marketing.

Είναι γνωστό πως το μέλλον του λιανικού εμπορίου είναι πολύ-καναλικό και βιωματικό. Η εξέλιξη της συμπεριφοράς των καταναλωτών δεν συνιστά ένα σταθερό και γραμμικό μοντέλο και αλλάζει ανάλογα με τα κοινωνικά κινήματα και τις πολιτιστικές μετατοπίσεις. Επιπλέον, η τεχνολογία είχε τεράστιο αντίκτυπο τοποθετώντας κυριολεκτικά τη δύναμη στα χέρια τους, ασκώντας παράλληλα πίεση στις εταιρείες να προσαρμόσουν τις λειτουργίες και να επανεφεύρουν στρατηγικές για να συμβαδίσουν με τις νέες ανάγκες.

Για να συνεχίσουν να ευδοκιμούν στη νέα πραγματικότητα και στον μετά-πανδημικό κόσμο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πάρουν τολμηρές αποφάσεις και να αγκαλιάσουν τον δυναμικό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου. Αυτό το μέλλον του εμπορίου έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων και απροσδόκητων τρόπων για τους πελάτες να αλληλεπιδρούν με τις εταιρείες τόσο σε ψηφιακές πλατφόρμες όσο και σε φυσικούς προορισμούς.

Ενώ η ψηφιακή τεχνολογία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο των στρατηγικών για τις μάρκες αλκοολούχων ποτών, οι πολυαισθητηριακές προσπάθειες επιτρέπουν στις μάρκες να εξερευνήσουν την καινοτομία με τρόπους που αφορούν τα προϊόντα τους. Επιπλέον, το αποτελεσματικό βιωματικό marketing μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες ψηφιακές ανακαλύψεις.Δημιουργώντας εμπειρίες κατάλληλες για να κοινοποιηθούν στο Instagram ή το TikTok, τα brands μπορούν να προσελκύσουν και άτομα που δεν παρευρίσκονται αυτοπροσώπως.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς και οι δύο πλατφόρμες είναι πολύ μεγάλες και έχουν προσεγγίσει ένα τεράστιο κοινό. Το κοινό αυτό αφορά κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως έχει αποδειχθεί, αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών.Οι πολυαισθητηριακές εμπειρίες επιτρέπουν στις μάρκες να δημιουργούν ατμόσφαιρες που συνάδουν με τα προϊόντα τους, προσφέροντας την ευκαιρία για πιο περιγραφικά μηνύματα με τα οποία μπορούν να προσεγγίσουν τους καταναλωτές. Η δημιουργικότητα, για παράδειγμα, αποτελεί πρωταρχικό θέμα του τζιν της Bombay Sapphire.

Η Grey Goose διαθέτει μια καμπάνια βίντεο γύρω από την κυκλοφορία του Essences, της βότκας της που παρασκευάζεται με φρούτα και βοτανικά αφεψήματα. Τα watch parties για μια εικονική συναυλία που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα προσπάθησαν πραγματικά να περάσουν στους καταναλωτές την εμφάνιση και την αίσθηση του προϊόντος.Παρομοίως, η Reyka Vodka που ανήκει στην William Grant & Sons άνοιξε τον περασμένο μήνα ένα μπαρ με θέμα την περιπέτεια, στο οποίο οι καταναλωτές συνεργάστηκαν με την “ομάδα ηφαιστειολογίας” της μάρκας για να ολοκληρώσουν μια διαδρομή με εμπόδια.Οι πολυαισθητηριακές εμπειρίες ενισχύουν την εμπιστοσύνη, γεγονός που δείχνει ότι η παροχή της αίσθησης της πραγματικότητας έχει καίρια σημασία.

Μετατόπιση παλαιών μύθων

Πολλά είδη οινοπνευματωδών ποτών είναι συνυφασμένα με περιστάσεις και ιστορίες που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια, σε σημείο που άγραφοι κανόνες εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις αντιλήψεις γύρω από το πώς να πίνει κανείς καλύτερα ένα ποτό ή πώς πρέπει να μοιάζει ο καταναλωτής.Αυτοί οι κανόνες μπορεί να απομακρύνουν τους νεότερους καταναλωτές που έχουν μια διαφορετική αντίληψη και μπορεί να αισθάνονται αποκλεισμένοι.Για να επιτύχουν ανάπτυξη, οι μάρκες αλκοολούχων ποτών αξιοποιούν τις δυνατότητες της καθηλωτικής αφήγησης που προσφέρουν οι πολυαισθητηριακές εμπειρίες. Όμως, η προσέλκυση νέου κοινού δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος του ήδη υπάρχοντος κοινού.

Η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση

Ενώ μια πολυαισθητηριακή εμπειρία μπορεί να προσεγγίσει το κοινό με τρόπους που δεν μπορεί να προσεγγίσει το ψηφιακό, οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν την εμβέλειά τους αναζητώντας οργανικούς τρόπους με τους οποίους οι δύο χώροι ταιριάζουν μεταξύ τους.

Η δημιουργία στιγμών κατάλληλων για το Instagram ή το TikTok, για παράδειγμα, είναι μια προσέγγιση που αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία με στρατηγικό τρόπο. Μια άλλη είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό συμπλήρωμα των βιωματικών δραστηριοτήτων.

Ένας τομέας με συναρπαστικές αλλά αβέβαιες δυνατότητες προς το παρόν είναι το metaverse, το οποίο οι ειδικοί βλέπουν ήδη να κεντρίζει το ενδιαφέρον των brand οινοπνευματωδών ποτών. Οι εμπειρίες mixology που χρησιμοποιούν επαυξημένη ή εικονική πραγματικότητα (AR/VR) είναι ένας δρόμος, όπως με τη μορφή ενός VR κοκτέιλ πάρτι, μιας happy hour ή ενός μαθήματος DIY. Οι εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών ενεργοποιούν επίσης το blockchain.

Τέλος, οι μάρκες θα πρέπει να εφαρμόσουν για άλλη μια φορά την έννοια της συνεργασίας των καναλιών όταν εξετάζουν πώς οι ψηφιακές προσθήκες ταιριάζουν στις πολυαισθητηριακές εμπειρίες τους. Θα πρέπει να επιδιώξουν να επιτύχουν μια ισορροπία στη στόχευσή τους, ώστε να μην είναι υπερβολικά στενά τα όρια επίδρασης σς διαφορετικά κοινά.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.