20 Απρ 2024
READING

Η Nike είναι η μάρκα με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αγορά μεταπώλησης

3 MIN READ

Η Nike είναι η μάρκα με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αγορά μεταπώλησης

Η Nike είναι η μάρκα με τις υψηλότερες επιδόσεις στην αγορά μεταπώλησης

Η κατηγορία παπουτσιών sneakers αδιαμφισβήτητα κυριαρχεί στην αγορά μεταπώλησης. Ποια στυλ και μάρκες όμως πρωταγωνιστούν αποφέροντας το μεγαλύτερο μερίδιο απόδοσης στην αρχική επένδυση;

Εάν κάποιος επενδύσει ποτέ στην αγορά sneakers, η Nike για παράδειγμα αποτελεί τη πρώτη μάρκα που θα αποφέρει τα περισσότερα κέρδη από τη μεταπώληση. Ειδικότερα, το brand Jordan το οποίο ανήκει στην Nike βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών. Το Air Jordan σχεδιασμένο για τον θρύλο του μπάσκετ Michael Jordan είναι επί του παρόντος η πιο συχνή επιλογή για τους αγοραστές, υπό την προϋπόθεση ότι τα παπούτσια είναι αφόρετα και διατηρούνται στην αρχική τους κατάσταση.

Η μέση αύξηση στην τιμή για τα Jordans είναι (376,2%) ενώ ορισμένα original sneakers μπορούν να πουληθούν για πολύ περισσότερο. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί και το Jordan 1 OG Chicago που κυκλοφόρησε το 1985, με αρχική τιμή 47 δολάρια και πρόσφατα άγγιξε τα 14.587 δολάρια, αντιστοιχώντας σε τεράστια άνοδο της επένδυσης κατά (30.669%).

Επιπλέον τα sneakers της Nike καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με μέση αύξηση στην τιμή  (305%). Ο κατασκευαστής αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων με έδρα το Oregon, που ιδρύθηκε το 1964, κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις καλύτερες μάρκες αθλητικών παπουτσιών. Μάλιστα ορισμένα από τα limited edition αθλητικά παπούτσια μπορούν να πουληθούν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τη μέση τιμή τους. Για παράδειγμα τα Nike Dunk High Pro SB Supreme Blue Stars είχαν αρχική λιανική αξία 55 δολάρια και πουλήθηκαν για 7.294 δολάρια. Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί απόδοση (13.233%) της επένδυσης.

Στη συνέχεια τα Vans καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με ποσοστό μέσης αυξησης τιμής (221,8%) ενώ στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται η ASICS, ενώ τα Yeezy sneakers καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση με αύξηση (170,6%). Οι New Balance, Converse, Reebok, Adidas και Puma συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ένα φαινόμενο, το οποίο έγινε ακόμη πιο έντονο τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλο από εκείνο της τροποποίησης sneakers καταλαμβάνοντάς ένα αρκετά σεβαστό μερίδιο στην αγορά. Η διαδικασία αναδιαμόρφωσης υποδημάτων βρίσκεται στο χώρο εδώ και αρκετές δεκαετίες και όχι αποκλειστικά και μόνο για τα παπούτσια της Nike αλλά και για άλλα δημοφιλέστατα brand όπως είναι η Adidas και η Vans. Ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις αθλητικά παπούτσια στις ΗΠΑ είναι το Nike Air Force 1, το οποίο χρησιμοποιείσαι ως “λευκός καμβάς” από πολλούς customizers. Έτσι πολλοί κατασκευαστές αγοράζουν κανονικά το παπούτσι σε τιμή λιανικής και μετά το αναδημιουργούν.

Παίζει ρόλο το χρώμα;

Τα μαύρα αθλητικά παπούτσια έχουν την υψηλότερη απόδοση επένδυσης, αγγίζοντας το (614,8%), ενώ τα ροζ sneakers αντιπροσωπεύουν αύξηση επένδυσης μόλις (100,20%). Τα λευκά αθλητικά παπούτσια αποτελούν τη δεύτερη επιλογή χρώματος με απόδοση (558%), ενώ τα κόκκινα παπούτσια καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με απόδοση επένδυσης (503%). Τα γκρι και μπλε παπούτσια συμπληρώνουν τα πέντε κορυφαία χρώματα sneakers με την υψηλότερη απόδοση στην second-hand αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.