25 Απρ 2024
READING

H διαδρομή της Pet City από τον Μ.Μαντζουρανάκη στην BC Partners των 33 δισ. και το πλάνο πανελλαδικής επέκτασης

3 MIN READ

H διαδρομή της Pet City από τον Μ.Μαντζουρανάκη στην BC Partners των 33 δισ. και το πλάνο πανελλαδικής επέκτασης

H διαδρομή της Pet City από τον Μ.Μαντζουρανάκη στην BC Partners των 33 δισ. και το πλάνο πανελλαδικής επέκτασης

Όταν ο επιχειρηματίας Ματζουράνης Μαντζουρανάκης ίδρυε μία επιχείρηση πώλησης χονδρικής πώλησης προϊόντων για ζώα συντροφιάς το 1988, τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη οντότητα ήταν εντελώς διαφορετικά. Κι αυτό γιατί η επιχείρηση αυτή για τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής της είχε δραστηριότητα στην χονδρική πώληση, προμηθεύοντας δίκτυο 1.200 pet shops πανελλαδικά. Κάτι που άρχισε να αλλάζει από το 1996, όταν η λιανική άρχισε να γίνεται μέρος του DNA της εταιρείας. Τότε που εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα Pet City στην Παιανία, για να ακολουθήσει το δεύτερο mega – shop στη Γλυφάδα. 

Με την είσοδο της οικονομικής κρίσης στη ζωή των Ελλήνων, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Κι έτσι από τις χρυσές εποχές που προηγήθηκαν, η χώρα εισήλθε στην στενωπό των μνημονίων και των δημοσιονομικών μέτρων κατ’ εντολήν της τρόικας. Το γεγονός όμως δεν πτόησε τον Μαντουνάκη και τους οικείους του, οι οποίοι βρίσκονταν στην κεφαλή της επιχείρησης. Και σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουν να προσθέτουν σημεία στο δίκτυο, φτάνοντας τα 26 κατά την πρώτη τριετία της κρίσης. 

Μετά από 33 χρόνια, το μακρόπνοο επενδυτικό πλάνο και η οικονομική ευρωστία που παρουσιάζει η Pet City, ήταν αυτή που κίνησε το ενδιαφέρον του Νίκου Σταθόπουλου και της BC Partners, του fund που διαχειρίζεται περί τα 33 δισ. επενδυτικού χαρτοφυλακίου παγκοσμίως, προχωρώντας στην εξαγορά της. Μάλιστα, στόχος της εταιρείας εμπορίας ειδών που απευθύνονται σε ζώα συντροφιάς είναι η επέκταση σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας σε ορίζοντα τριετίας.

Εκτός Αττικής, το πρώτο της βήμα είχε γίνει το 2015, με τα δύο πρώτα καταστήματά της στην περιφέρεια και συγκεκριμένα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Χαλκίδας. Για το 2021 είναι προγραμματισμένη η ίδρυση 10 έως 12 νέων καταστημάτων, ενώ το 2020 άνοιξε 8 νέα καταστήματα στην Αττική. Με δίκτυο που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 80 σημεία πώλησης, ο πυρήνας των καταστημάτων της αλυσίδας εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα, όπου διατηρεί ευρεία διασπορά, ενώ το μοντέλο ανάπτυξης της αλυσίδας βασίζεται στο franchise, με πελατειακή βάση περί τα 3 εκατομμύρια άτομα ετησίως τα οποία εξυπηρετεί. 

Η επένδυση στην ελληνική αλυσίδα πραγματοποιείται μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού BC Partners GR Investment LP, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την υλοποίηση σειράς επενδύσεων σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο τομέας της λιανικής για κατοικίδια δεν αποτελεί την πρώτη κίνηση της BC Partners, η οποία διατηρεί ήδη επενδυτικό έρεισμα στην αμερικανική, PetSmart, καθώς και το αμερικανικό eshop, Chewy, το οποίο παρουσιάζει κεφαλαιοποίηση 32 δισ. ευρώ.

Σταθερά διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και υψηλή κερδοφορία το θέλγητρο για την BC Partners

Ως προς το τι διέκρινε ο Νίκος Σταθόπουλος, εκτός από την αναπτυξιακή προοπτική της αλυσίδας, η απάντηση βρίσκεται και στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, η οποία με τζίρο 45,7 εκατομμύρια ευρώ το 2020, αριθμός που αναμένεται να είναι αυξημένος το 2021 κατά 15%, ενώ και η κερδοφορία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 20% φέτος εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι τα κέρδη προ φόρων το 2020 ήταν 7,1 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η καθαρή της κερδοφορία μετά τους φόρους ήταν 5,4 εκατ. ευρώ. 

Στρατηγικός προσανατολισμός της εταιρείας είναι εκτός των άλλων και η οργανική της ανάπτυξη με την διαρκή ενίσχυση του κωδικολογίου της αλλά και το λανσάρισμα περισσότερων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, κατηγορία στην οποία διαθέτει ήδη αρκετά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο.Στο τέλος του 2020 απασχολούσε 644 άτομα.

Εν δυνάμει ανταγωνιστής τα σούπερ μάρκετ – Ηγετική παρουσία στη λιανική των pet shops

Εξετάζοντας ποιους καλείται να ανταγωνιστεί η αλυσίδα, θα μπορούσε κανείς να δει ένα «αντίπαλο» κανάλι πωλήσεων, αυτό των σούπερ μάρκετ καθώς και του e-commerce. Ωστόσο η διασπορά του δικτύου της είναι τέτοια που καλύπτει το εξειδικευμένο καταναλωτικό κοινό που αναζητά προϊόντα που σχετίζονται με τα κατοικίδια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ηγέτιδα επιχείρηση, χωρίς βασικό και ισχυρό ανταγωνιστή στην κατηγορία επιχείρησης, στην οποία δραστηριοποιείται. 

  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.