25 Απρ 2024
READING

Τα social media και το κοινωνικό εμπόριο

5 MIN READ

Τα social media και το κοινωνικό εμπόριο

Τα social media και το κοινωνικό εμπόριο

Η ανάπτυξη του κοινωνικού εμπορίου οφείλεται στην πανδημία, η οποία ανάγκασε τους καταναλωτές να ψωνίζουν μέσω του διαδικτύου. Έτσι, πολλά brands έχουν αρχίσει να εστιάζουν σε αυτό. 

Με το πέρασμα του χρόνου, το κοινωνικό εμπόριο γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει μέσο για τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στα first-party δεδομένα των καταναλωτών, τα οποία τους στέρησε η Apple με το νέο της χαρακτηριστικό. Συγκεκριμένα, η νέα πολιτική απορρήτου της Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές να ζητούν άδεια για την παρακολούθηση των χρηστών του λογισμικού του iOS για ό,τι αφορά τις λειτουργίες της στόχευσης των διαφημίσεων. 

Μέχρι στιγμής, η Apple επέτρεπε στους ιδιοκτήτες των iPhone να διαμορφώνουν τις ρυθμίσεις τους για να απενεργοποιήσουν αυτόν τον τύπο παρακολούθησης. Πλέον, αντί να εξαναγκάζει τους χρήστες να είναι προληπτικοί και καχύποπτοι για να πετύχουν την προστασία τους, η Apple θα απαιτήσει από τους προγραμματιστές να ζητούν πρώτα άδεια ή να διακινδυνεύσουν την απομάκρυνση τους από το App Store εάν δεν συμμορφώνονται ή προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανόνες.

Η ψηφιακή παρουσία των λιανεμπόρων αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητάς τους, ενώ οι καταναλωτές έμαθαν ότι, χάρη στη δυνατότητα των διαδικτυακών αγορών, δεν περιορίζονται πλέον από αποστάσεις και χρόνους.Το κατά πόσον οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να κλέψουν μερίδιο από εταιρείες όπως το Amazon και το eBay, αξιοποιώντας τους δημιουργούς περιεχομένου και τις κοινότητές τους θα εξαρτηθεί από τα εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου που θα αναπτύξουν τους επόμενους μήνες και χρόνια. 

Facebook

Τα Shops, τα ψηφιακά καταστήματα στο Facebook θα μπορούν σύντομα να προσφέρουν αποκλειστικά δώρα και δωρεάν μεταφορικά. Το Facebook σχεδιάζει να εισαγάγει περισσότερες λειτουργίες κατά τη διάρκεια του 2022, καθώς επεκτείνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Όμως, η ζήτηση για το ηλεκτρονικό εμπόριο μειώνεται καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά, μια τάση που επιδεινώνεται από τις ελλείψεις αποθεμάτων.

Το Facebook αναμένει ότι το metaverse θα δημιουργήσει μια αγορά ψηφιακών αγαθών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επένδυσή του στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα θα μειώσει τα λειτουργικά του κέρδη κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς συνεχίζει να χτίζει τη “νέα υπολογιστική πλατφόρμα”.

Google

Η υιοθέτηση της omnichannel διαφήμισης έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά το τελευταίο έτος. Το Google επενδύει σε εργαλεία διαφήμισης omnichannel, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν τις ώρες λειτουργίας των τοπικών καταστημάτων αυξήθηκε κατά 4 φορές. Ως αποτέλεσμα, οι λιανοπωλητές προσθέτουν όλο και περισσότερο πληροφορίες για τις πωλήσεις και τις υπηρεσίες εντός του καταστήματος στις διαφημίσεις αναζήτησης. 

Οι πρόσφατες omnichannel λειτουργίες του Google περιλαμβάνουν τοπικές διαφημίσεις απογραφής που επισημαίνουν ποια προϊόντα είναι σε απόθεμα και πότε μπορεί να τα παραλάβει ο καταναλωτής, δωρεάν αποστολή και εύκολη επιστροφή με σημειώσεις σε όλη την αναζήτηση και τις αγορές, δυνατότητα δοκιμής μέσω επαυξημένης πραγματικότητας και εικόνες για αγορές με το εργαλείο αναγνώρισης εικόνων Google Lens. Παρουσίασε, επίσης, μια νέα οπτική εμπειρία περιήγησης στην Αναζήτηση που τροφοδοτείται από το γράφημα Αγορών της, το οποίο περιλαμβάνει 24 δισεκατομμύρια καταχωρίσεις προϊόντων.

Το Google εργάζεται για να καταστήσει τις ψηφιακές πληρωμές ανέπαφες, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά επαλήθευσης ταυτότητας. Στις ΗΠΑ, συνεργάζεται με εμπόρους για να δημιουργήσει κουπόνια και προσφορές που συνδέονται με την κάρτα πληρωμής στο πλαίσιο του Google Pay, το οποίο, από πρόσφατη έρευνα προέκυψε ότι προτιμάται από το 29% των καταναλωτών της Gen Z. 

Snapchat

Η πλατφόρμα παρουσίασε τον Αύγουστο το Snapchat Trends, βοηθώντας τους marketers που αναζητούν πληροφορίες για τα θέματα που προκαλούν τις πιο εμφανείς συζητήσεις μεταξύ των νεότερων καταναλωτών.

Το Snapchat διπλασιάζει τους augmented reality shopping lenses, οι οποίοι έχουν προηγουμένως συμπεριλάβει εικονικές δοκιμές από τις Ralph Lauren, MAC Cosmetics, Jordan Brand και American Eagle. 

Τον Ιούλιο εξαγόρασε την Vertebrae, μια εταιρεία που βοηθά τις μάρκες να αναπτύξουν προϊόντα 3D AR. Η ομάδα της Vertebrae δημιουργεί την backend πλατφόρμα που θα επιτρέψει στο Snapchat να προσφέρει ψηφιακή ένδυση και δυνατότητα δημιουργίας αξίας για τις μάρκες. Ο στόχος είναι να γίνει ευκολότερο για τις μάρκες να ενεργοποιήσουν AR εμπειρίες αγορών στο Snapchat. 

Στο πλαίσιο της επικέντρωσής του στο επώνυμο περιεχόμενο, το Snapchat ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο μια συνεργασία με την WPP, δίνοντας στον διαφημιστικό γίγαντα πρόσβαση στην τεχνολογία του. 

Το νεοσύστατο στούντιο AR του Snapchat “Arcadia” είναι επιφορτισμένο με την παροχή νέων εμπειριών AR για brands και agency partners. Αυτό το περιεχόμενο θα είναι “platform agnostic”, επιτρέποντας την πρόσβαση σε όλο τον ιστό και τις εφαρμογές για κινητά.

Twitter

Το Twitter έθεσε σε λειτουργία επιχειρηματικά προφίλ στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτά περιλαμβάνουν “Shops” που αναφέρουν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ωρών λειτουργίας και περιλαμβάνουν τον εκάστοτε ιστότοπο. Τον Ιούλιο επέτρεπε, δοκιμαστικά, στους χρήστες να αγοράζουν προϊόντα από τα προφίλ 12 μαρκών χωρίς να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα. Η δυνατότητα αυτή βελτίωσε τα ποσοστά κλικ σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 20% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. 

Το Twitter πειραματίζεται επίσης με Spaces που θα έχουν αντίτιμο για όσους επιθυμούν να εισέλθουν, ενημερωτικά δελτία και ένα δοχείο φιλοδωρημάτων για επιλεγμένους λογαριασμούς.

Σε πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών της Gen Z για τον φορέα στον οποίο θα πραγματοποιήσουν τις φετινές εορταστικές αγορές το Facebook ήρθε πρώτο, ενώ το Twitter βρέθηκε στην 7η θέση και το Snapchat στην 10η. Γενικότερα, το (68%) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μη παραδοσιακά κανάλια αγορών κατά τη διάρκεια του Black Friday και των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Εκτός από τις προαναφερόμενες, η πλατφόρμα που φαίνεται ότι βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι το Instagram. Το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από influencers στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να έχει κερδίσει τους καταναλωτές, οι οποίοι το εμπιστεύονται αρκετά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.