24 Απρ 2024
READING

Πώς τα small stores της Ikea εισβάλλουν στον Πειραιά, το Μαρούσι και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

4 MIN READ

Πώς τα small stores της Ikea εισβάλλουν στον Πειραιά, το Μαρούσι και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Πώς τα small stores της Ikea εισβάλλουν στον Πειραιά, το Μαρούσι και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

To πλάνο της Ikea άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά επί της ουσίας μέσα στην πανδημία και στην ελληνική αγορά. Είχε στο επίκεντρο την σταδιακή εγκατάσταση και στη χώρα μας, μικρότερων σημείων πώλησης, που απέχουν από το παραδοσιακό μοντέλο της πολυεθνικής που γνωρίζαμε έως τώρα, αυτό των big boxes καταστημάτων.

Ο σχεδιασμός της αλυσίδας στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ανάλογα και σε λοιπές χώρες του κόσμου, δείχνει ότι υπάρχει χώρος όχι μόνο για μεγάλα καταστήματα αλλά και για τα small stores, καθώς ήδη δημιουργήθηκε το πρώτο και ετοιμάζονται τα επόμενα που θα προστεθούν στο δίκτυο της σουηδικής προέλευσης εταιρείας επίπλων. 

Ο διττός ρόλος του καταστήματος στη Γούναρη του Πειραιά

Έτσι, η εταιρεία, το εμπορικό σήμα της οποίας διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή στην Ελλάδα, άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι το νέο της κατάστημα – κατηγορίας small store – στην οδό Δημητρίου Γούναρη στον Πειραιά με συνολική έκταση 2.000 τ.μ. σε ένα τριώροφο κτίριο και 1.000 διαθέσιμους κωδικούς προϊόντων. Ο ρόλος της Ikea στην περίπτωση ήταν διττός. Αφενός να προσφέρει πρόσβαση στο κατάστημά της εντός του αστικού ιστού, αφετέρου στην περίπτωση του Πειραιά, να συμβάλλει στην συνολικότερη αναβάθμιση της οδού Γούναρη, του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι και επί σειρά ετών παραμένει κατά το μεγαλύτερο τμήμα του σημαντικά υποβαθμισμένος. 

Άφιξη στο Mall Athens, στο κάδρο Θεσσαλονίκη και Περιστέρι

Το επόμενο βήμα που πρόκειται να υλοποιήσει ο όμιλος Φουρλή και σχετίζεται με τα Ikea πόλης, θα είναι το κατάστημα που θα λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens. Πρόσφατα μάλιστα ο όμιλος εγκαινίασε και ένα ακόμη σημείο πώλησης αντίστοιχης μορφής στη Σόφια της Βουλγαρίας, μία ακόμα αγορά στην οποία δραστηριοποιείται με το brand της Ikea. Από το μικροσκόπιο των στελεχών του ομίλου δεν λείπουν περιοχές στην Ελλάδα όπως η Θεσσαλονίκη αλλά και το Περιστέρι, που όπως φαίνεται θα αποτελέσουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα τους προορισμούς των small stores νέας γενιάς.

Η βασική φιλοσοφία αυτών των σημείων πώλησης εντοπίζεται στο γεγονός ότι εκτός από το να διευκολύνουν κόσμο σε καθημερινή βάση για τις αγορές του εντός του αστικού ιστού, δύνανται να εξυπηρετήσουν πελάτες που δεν επισκέπτονται τα bix boxes καταστήματα όπως είναι του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, της λεωφόρου Κηφισού ή και το κατάστημα στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. 

Το λανσάρισμα των καταστημάτων νέου τύπου, δεν σημαίνει ότι ο όμιλος Φουρλή εγκαταλείπει τα «μεγάλα κουτιά». Κι αυτό γιατί η επένδυση στο Ελληνικό και η σύμπραξη με τη Lamda Development για την ανάπτυξη retail park με επιφάνεια 30.000 τ.μ. σηματοδοτεί ταυτόχρονα την ανάπτυξη καταστημάτων ευρείας επιφάνειας, μεταξύ των οποίων θα είναι τόσο η Ikea, όσο και η Intersport, μάρκα που επίσης διαχειρίζεται το group στην Ελλάδα.

Ο ρόλος της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Trade Estates

Ταυτόχρονα όμως ο όμιλος, μέσω της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Trade Estates AEEAΠ που έχει δημιουργήσει, συνεργάζεται με την Ten Brinke, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων σε Πάτρα, Κρήτη και Αττική. Στις περιπτώσεις της Πάτρας και της Κρήτης (Ηράκλειο) η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά στην κατασκευή σημείων πώλησης Ikea στις δύο αυτές περιοχές της ελληνικής περιφέρειας. H Τrade Estates ΑΕΕΑΠ, της οποίας επίκειται η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών εντός του 2022 έχει στο χαρτοφυλάκιό της όλα τα ιδιόκτητα ακίνητα του ομίλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των Ikea καθώς και τα αντίστοιχα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας σε Σχηματάρι και Οινόφυτα. 

Εκτός συνόρων, σε χώρες όπως η Αυστρία και συγκεκριμένα στη Βιέννη, η Ikea ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο να λειτουργεί ένα κατάστημα πόλης, αναθεωρώντας ουσιαστικά τις ισορροπίες που αφορούν στην ευρύτερη καταναλωτική συμπεριφορά και ουσιαστικά προτρέποντας τους καταναλωτές να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι. Το συγκεκριμένο κατάστημα προσφέρει την καινοτομία ότι αποτελεί προϊόν αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από διακεκριμένους αυστριακούς αρχιτέκτονες, φέρνοντας ένα «πράσινο» κτίριο με 160 δέντρα, ηλιακά πάνελ και υπεραποδοτικά συστήματα ψύξης και θέρμανσης, γεγονός που συνέβαλε στην πιστοποίηση του καταστήματος κατά το κατασκευαστικό πρότυπο Breeam.

Το κατάστημα συνδυάζει πέντε ορόφους πώλησης της Ikea και δύο ορόφους ξενοδοχείου πόλης της Accor, σε συνολική επιφάνεια 18.000 τ.μ. Επιπλέον, η Ikea άνοιξε και το πρώτο της μικρό κατάστημα στην Αμερική μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, απευθυνόμενη στους Νεοϋορκέζους σε εμπορικό κέντρο του Queens στην αμερικανική πολιτεία. 

Το οικονομικό αποτύπωμα της Ikea στην Ελλάδα

Εξετάζοντας τις επιδόσεις της Ikea στην ελληνική αγορά, μετά από ένα εκ των πραγμάτων δυσχερές περιβάλλον στη διάρκεια του 2020 λόγω πανδημίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ στα 113,37 εκατ. έναντι 107,64 το εξάμηνο του 2020, γυρίζοντας από τις ζημίες των 755 χιλ. ευρώ σε καθαρή κερδοφορία 1 εκατ. ευρώ. Θα θυμίσουμε πως στο σύνολο του 2020 η Ikea είχε καταγράψει μείωση εσόδων κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 306 εκατ. ευρώ στα 247 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη της να κατακρημνίζονται από τα 13,3 εκατ. το 2019 σε 2,8 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.