18 Δεκ 2024
READING

Nέα τάση της αγοράς | Δημιουργία jeans με γνώμονα τη κυκλική οικονομία 

3 MIN READ

Nέα τάση της αγοράς | Δημιουργία jeans με γνώμονα τη κυκλική οικονομία 

Nέα τάση της αγοράς |  Δημιουργία jeans με γνώμονα τη κυκλική οικονομία 

Όλο και περισσότερες οικολογικές καινοτομίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και η κυκλική οικονομία είναι η πλατφόρμα για λες αυτές. Η βιομηχανία της μόδας έχει συνηθίσει σε μια γραμμική παραγωγή, η οποία εκ’ των πραγμάτων καταλήγει με τεράστιους όγκους ενδυμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ωστόσο έχουν συμβεί πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη και ηθική προσέγγιση στη ζωή ενός προϊόντος.

Σύμφωνα με έρευνες απαιτούνται 3.781 λίτρα νερού για να παραχθεί ένα ζευγάρι jeans, επομένως είναι απαραίτητο να δημιουργούνται όσο το δυνατόν περισσότερα γίνεται με βάση τη κυκλικότητα, οικοδομώντας με αυτό τον τρόπο μία πιο υπεύθυνη βιομηχανία. Οι στόχοι μιας κυκλικής παραγωγής είναι ξεκάθαροι, όπως η μείωση της ποσότητας των πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καθώς και η μεγαλύτερη επίγνωση των υλικών που επιλέγονται. Κατόπιν προσφέρεται η δυνατότητα στα προϊόντα να έχουν έναν ολόκληρο κύκλο ζωής, με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης. 

Γενικά η ζήτηση για denim συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, με τα δημοφιλή στυλ να αντικατοπτρίζουν εκείνα της δεκαετίας του ’90, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν πάρει κιλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτιμούν πιο χαλαρά στυλ. Τα καλά νέα για τους καταναλωτές που ψωνίζουν jeans είναι η συμβολή της τάσης της μόδας στο να γίνουν τα jeans χαλαρότερα, πιο άνετα παντελόνια και brand που είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί για να είναι πιο inclusive όσον αφορά τα μεγέθη που προσφέρουν. 

Ένα ζευγάρι jeans που έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη κυκλική οικονομία απαιτεί έναν νέο και καινοτόμο τρόπο κατασκευής. Η ίδια η διαδικασία σχεδιασμού βασίζεται σε μια κυκλική παραγωγή χρησιμοποιώντας υλικά που είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν. Αλλά όταν πρόκειται για οικολογική συνείδηση, η διαδικασία κατασκευής και τα υφάσματα δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη της η εκάστοτε επιχείρηση. 

Ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις εταιρείες να επενδύσουν σε βιώσιμες πρακτικές, ιδιαίτερα όταν οι πελάτες φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτές, δεν είναι όλες οι φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες ωφέλιμες για τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η δημιουργία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με οικολογικό σχεδιασμό κυκλικού τύπου την οποία όμως οι πελάτες δεν υιοθετούν. Ως εκ τούτου, η συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη, είτε πρόκειται για την ίδια εταιρεία, την κοινωνία είτε πρόκειται για τους καταναλωτές είναι πραγματικά σημαντική, ώστε η μετάβαση στην κυκλικότητα να είναι αποδοτική και αποτελεσματική.

Έτσι ένας τρόπος να βοηθηθούν οι μάρκες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, το Ίδρυμα Ellen McArthur κυκλοφόρησε πρακτικές οδηγίες, που ονομάζονται The Jeans Redesign Guidelines, καθορίζοντας απαιτήσεις για την ανθεκτικότητα, την ανακύκλωση των ενδυμάτων καθώς και την υγεία των υλικών. Πολλές μάρκες έχουν ήδη εγγραφεί, μεταξύ των οποίων η Tommy Hilfiger, η Reformation, η C&A και η  H&M. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.