Έρευνα | Το φαινόμενο της ψηφιακής απάτης διαδραματίζει καθοριστικότατο ρόλο

Το φαινόμενο της ψηφιακής απάτης συνεχώς αυξάνεται, σε αντίθεση με το μεγάλο μέρος των καταναλωτών, οι οποίοι βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με το πώς να προστατευτούν από το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Πλέον είναι αδιαμφισβήτητα φανερή η ανάγκη των brands να προσαρμοστούν στο εξελισσόμενο τοπίο της ιδιωτικής ζωής και να δώσουν προτεραιότητα σε στρατηγικές που θα ικανοποιήσουν την απαίτηση να δοθεί σημασία στην ιδιωτικότητα και ασφάλεια των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στον επιχειρησιακό κλάδο να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να διαφοροποιηθεί. Υπάρχει μια αναδυόμενη αγορά για λύσεις που έχει την δυνατότητα να συμβάλει στην παροχή των εγγυήσεων απορρήτου που απαιτούν οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας αποτελούμενη από 1.499 καταναλωτές των ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από την IDology, 58 εκατομμύρια καταναλωτές δημιούργησαν νέο λογαριασμό χωρίς την απαραίτητη εξουσιοδότηση μέσα στο τελευταίο διάστημα δώδεκα μηνών. Τη δεδομένη στιγμή η έρευνα αποδεικνύει ότι λιγότεροι από τους μισούς καταναλωτές στις ΗΠΑ γνωρίζουν τον τρόπο που απαιτείται ώστε να μπορούν να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Διάφοροι τεχνολογικοί γίγαντες της βιομηχανίας έχουν αντιταχθεί όσον αφορά την παραδοσιακή πιστοποίηση των λογαριασμών μέσω κωδικού πρόσβασης εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν πρωταρχικό στόχο για cyberattacks, καθώς αποτελεί συχνό φαινόμενο αρκετοί αδύναμοι ή επαναχρησιμοποιημένοι κωδικοί πρόσβασης να παραβιάζονται μέσω αυτοματοποιημένων επιθέσεων. Για το σκοπό αυτό, η Microsoft αναπτύσσει μία επιλογή σύνδεσης χωρίς προσθήκη κωδικού πρόσβασης. 

Στη συνέχεια 96 εκατομμύρια καταναλωτές στις ΗΠΑ αναμένουν ότι ο αριθμός των αποπειρών απάτης που αφορούν είτε τη ταυτότητά τους είτε την παραβίαση των προσωπικών τους λογαριασμών θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες. Εν μέσω της αύξησης των μη εξουσιοδοτημένων διαδικασιών δημιουργίας λογαριασμών, το (61%) των καταναλωτών που ερωτήθηκαν ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες. Ταυτόχρονα πολλοί ερωτηθέντες φαίνονται ανεπαρκώς προετοιμασμένοι για την προστασία των δεδομένων τους, καθώς μόλις το (45%) υποστηρίζει ότι έχει τον τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει κάποιου είδους cyberattack αλλά και απάτης.

Πριν από μερικούς μήνες πρώην υπάλληλοι του TikTok εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά τα ζητήματα ελέγχου και διαφάνειας της εφαρμογής, λέγοντας ότι η μητρική εταιρεία του TikTok «ByteDance» που εδρεύει στο Πεκίνο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο. Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok έχει αναπτυχθεί ραγδαία από την αρχή της κυκλοφορίας της το 2017 με τα 92 εκατομμύρια χρήστες να βρίσκονται μόνο στις ΗΠΑ.

Ακόμη στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η χρήση των φορητών συσκευών αυξάνεται κατά (71%) από έτος σε έτος, ενώ το (64%) των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί την κινητή συσκευή του ώστε να πραγματοποιήσει εκ νέου εγγραφή σε κάποιου είδους υπηρεσία. Το (24%) των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι κινητές συσκευές τους έχουν παραβιαστεί από την έναρξη της πανδημίας. Η ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τις επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού σε smartphone έχει αυξηθεί κατά (34%) από έτος σε έτος, και σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι η φορητή συσκευή τους είναι αρκετά πιο ευάλωτη να πέσει θύμα υποκλοπής σε σύγκριση με τον προσωπικό τους υπολογιστή.

Εν τω μεταξύ η εμπιστοσύνη απέναντι στις εταιρείες όσον αφορά την υπεύθυνη χρήση των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια και δυσκολίες. Συγκεκριμένα το (70%) των ερωτηθέντων υποψιάζεται ότι οι εταιρείες συλλέγουν δεδομένα χωρίς την άδειά τους, ενώ το (59%) πιστεύει ότι οι εταιρείες δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τις πληροφορίες απορρήτου που διαθέτουν.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της Marqeta, αποτελούμενη από 2.000 καταναλωτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει τις εκτεταμένες ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων τους. Τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για την απάτη από την περίοδο του COVID-19 και μετά, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό (67%) θεωρεί ότι οι αγορές μέσω διαδικτύου εξαιτίας της συνθήκης της πανδημίας τους έχουν εκθέσει πολύ περισσότερο σε κινδύνους πιθανής απάτης. Σχεδόν 6 στους 10 (58%), δήλωσαν ότι ο κίνδυνος πιθανής απάτης τους απωθεί από το να δοκιμάσουν και να επιλέξουν νέους τρόπους πληρωμής.

Στο σύγχρονο αγοραστικό οικοσύστημα τα διάφορα cyberattacks, συμπεριλαμβανομένων των ransomware και phishing, σε συνδυασμό με την άνοδο των περιστατικών απάτης κατά τη διαδικασία δημιουργίας νέων λογαριασμών, αλλά και τις αυξημένες ανησυχίες όσον αφορά τη διαφύλαξη του απορρήτου, ενίσχυσαν την κρίσιμη ανάγκη για τις επιχειρήσεις να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να προστατεύσουν τα δεδομένα των καταναλωτών τους. Δημιουργώντας το αίσθημα της εμπιστοσύνης σε όλη την αγοραστική διαδρομή, ξεκινώντας από τη δημιουργία λογαριασμού, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταφέρει να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τόσο την επισκεψιμότητα όσο και τις πωλήσεις.