18 Δεκ 2024
READING

H Zara του μισού δισ. και των 8 brands της Ελλάδας απέναντι στo monobrand της H&M

5 MIN READ

H Zara του μισού δισ. και των 8 brands της Ελλάδας απέναντι στo monobrand της H&M

H Zara του μισού δισ. και των 8 brands της Ελλάδας απέναντι στo monobrand της H&M

Σε μία περίοδο που η αγορά ένδυσης διάγει περίοδο διαρκούς ανάπτυξης πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με αυξανόμενη ένταση του ανταγωνισμού και τις παγκόσμιες πωλήσεις να ανέρχονται στο 1,5 τρισεκατομμύριο παγκοσμίως, βάσει στοιχείων της Statista –νούμερο που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,5 τρισ. το 2025 -, οι μεγάλες αλυσίδες παγκοσμίου βεληνεκούς Zara και H&M υλοποιούν τις δικές τους κινήσεις στην ελληνική αγορά. Μάλιστα η πρόσφατη συγχώνευση της Zara με τις υπόλοιπες μάρκες του ομίλου Inditex στην Ελλάδα δημιουργεί επί της ουσίας ένα ενιαίο μαγαζί με πωλήσεις στα επίπεδα των 500 εκατομμυρίων ευρώ .

Σε αυτό το πλαίσιο, κινήσεις ανανέωσης καταστημάτων, αλλά και το ηλεκτρονικό εμπόριο τίθενται στις υπηρεσίες των δύο επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια να φέρουν φρέσκο αέρα στα καταστήματά τους και κατ’ επέκταση στον εισερχόμενο καταναλωτή, αλλά και πολυκαναλική εξυπηρέτηση, όπου το φυσικό σημείο πώλησης θα συνυπάρχει αρμονικά με το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Zara Hellas, που πρόσφατα επένδυσε στο νέο concept store, το οποίο παρουσίασε στο κατάστημά της στο Golden Hall, στην ανακαίνιση του οποίου προέβη ριζικά κατά τους προηγούμενους μήνες. Την ίδια στιγμή όμως νέα στοιχεία έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και σε άλλα καταστήματα, αλλάζοντας σταδιακά την όψη των καταστημάτων της με το σημείο πώλησης της Γλυφάδας για παράδειγμα, να έχει δεχτεί επιλεκτικές παρεμβάσεις σε αισθητικό επίπεδο στο εσωτερικό του, με την αλλαγή των σταντ προβολής των ρούχων και την προσθήκη στρογγυλών τραπεζιών σε σχήμα ροτόντας για την παρουσίαση των προϊόντων στο ανδρικό τμήμα του καταστήματος. 

Ως προς την Η&Μ σε μία προσπάθεια να συσφίξει περισσότερο τη σχέση με τους πελάτες ή τους εν δυνάμει πελάτες της, λάνσαρε τον Οκτώβριο το πρόγραμμα επιβράβευσης «Hello Member», μέσω του οποίου παρέχει επιβράβευση με εκπτώσεις, εξατομικευμένες προσφορές και πρόσβαση σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και άλλες προωθητικές κινήσεις. 

Αν εξετάσουμε τον τομέα των οικονομικών επιδόσεων για τις δύο αλυσίδες το 2020, θα διαπιστώσουμε και στις δύο περιπτώσεις το αναμενόμενο. Κι αυτό είναι η ισχυρή επίδραση που είχε η πανδημία στις πωλήσεις τους, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους του λιανεμπορίου όπως τα σούπερ μάρκετ που λόγω συνθηκών ευνοήθηκαν. 

H Zara Hellas έχασε ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών της το 2020 καθώς συρρικνώθηκαν στα 168 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 296 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2019, με τον κύκλο εργασιών της να περιορίζεται κατά 43%. Να επισημάνουμε ότι σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της αλυσίδας στην Ελλάδα, καθώς το e-commerce ενσωματώνεται στα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας. 

H συγχώνευση του μισού δισεκατομμυρίου

Στο πλαίσιο της μείωσης των λειτουργικών εξόδων στην ελληνική αγορά και για την επίτευξη κινήσεων που στοχεύουν στη συνέργεια των brands μεταξύ τους, ο όμιλος Inditex προχώρησε φέτος το καλοκαίρι στη συγχώνευση όλων των εταιρειών – brands που διατηρεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της Zara Home, της Pull&Bear, της Stradivarius, της Oysho, της Bershka, της Massimo Dutti και της Uterque που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μόνο ηλεκτρονικά, υπό την ομπρέλα της Zara Hellas, η οποία μετονομάστηκα σε ITX Hellas. Tα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν από την εν λόγω συγχώνευση θα αποτυπωθούν πλέον στη χρονιά που διανύουμε. Ωστόσο εάν κανείς συνυπολογίζει τις πωλήσεις όλων των προαναφερόμενων εταιρειών μαζί με αυτές της Zara βάσει των στοιχείων του 2020, αυτές ανέρχονται σε περίπου 328,5 εκατομμύρια ευρώ. Αριθμός που εάν λάβουμε υπόψη την επίπτωση της νόσου Covid-19 που έφερε την διακοπή λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020, μπορεί να αγγίξει και πιθανότατα πλέον να ξεπεράσει το μισό δισ. το 2021, συμπεριλαμβανομένων όλων των brands που πλέον ενοποιούνται υπό την μετονομασθείσα ITX Hellas. 

Η H&M ο ισχυρός δεύτερος μεγάλος πόλος στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την H&M απέχει σημαντικά από το να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή της αγοράς ένδυσης στην Ελλάδα, βάσει μεγεθών. Ωστόσο η H&M βασίζεται σε κάθε περίπτωση σε μικρότερο αριθμό καταστημάτων και σε ένα και μοναδικό brand εν αντιθέσει με την ανταγωνίστριά της. Κατέγραψε τζίρο στα 108 εκατ. ευρώ το 2020 στην Ελλάδα, έχοντας υποστεί τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης με μείωση τζίρου κατά 32,4% σε σχέση με το 2019 και τα κέρδη προ φόρων να περιορίζονται κατά 44% στα 4,29 εκατ. ευρώ. 

Στο μοντέλο του 2021 για την H&M είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του λειτουργικού κόστους, ούτως ώστε να περιορίσει τυχόν επιπτώσεις της πανδημίας, με την αγορά πλέον να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και σκιά στις φετινές επιδόσεις να αποτελούν οι πρώτοι μήνες του έτους, καθώς η σταδιακή επαναφορά του λιανεμπορίου ξεκίνησε από τις 5 Απριλίου και ύστερα, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί. Επιπλέον, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι πωλήσεις για H&M στη χώρα μας ήταν μειωμένες κατά 18% στα 52,08 εκατ. ευρώ, έναντι 66,53 εκατ. ευρώ το εξάμηνο (Δεκ-Μάιος) του 2020 ελέω lockdown. Ωστόσο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (Mαρ-Μάιος) τα δεδομένα ήταν θετικά για την αλυσίδα, που μετά το lockdown άρχισε να ανακτά το χαμένο έδαφος με 30,84 εκατ. ευρώ έναντι 22,65 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση ότι η Zara διαθέτει 47 σημεία πώλησης στην Ελλάδα, έναντι 36 της H&M. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.