22 Ιαν 2025
READING

Made in America | Η πανδημία προκαλεί μία νέα αγοραστική τάση

4 MIN READ

Made in America | Η πανδημία προκαλεί μία νέα αγοραστική τάση

Made in America | Η πανδημία προκαλεί μία νέα αγοραστική τάση

Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκε από την συνθήκη της πανδημίας, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ανθρώπων για πιο βιώσιμα και ηθικά αγαθά, οδηγεί το καταναλωτικό κοινό στην αναζήτηση πληροφοριών όσον αφορά τόσο τα συστατικά όσο και τη διαδικασία παραγωγής των εκάστοτε προϊόντων.

Όλο αυτό έχει αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, με αποτέλεσμα οι retailers να έρχονται αντιμέτωποι με μία σειρά εντελών διαφορετικών προκλήσεων, προσπαθώντας να ερευνήσουν και να κατανοήσουν τι επιθυμούν οι καταναλωτές και πόσα χρήματα είναι πρόθυμοι να διαθέσουν γι’ αυτό.

Λίγο πιο συγκεκριμένα οι retailers ανακαλύπτουν τα μειονεκτήματα της «fast fashion» αγοράς καθώς και των φθηνών και μη αποδοτικών χώρων εργασίας και εργοστασίων, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να απειλούν την εξέλιξη της φετινής εορταστικής αγοραστικής περιόδου. Παραδείγματος χάρη το πρόσφατο κλείσιμο της Nike στο Βιετνάμ εξαιτίας της πανδημίας, αποτελεί μία εξέλιξη που μπορεί όμως να επηρεάσει καθοριστικά και να ανατρέψει τα σχέδια της ίδιας αλλά και πολλών retailers. Εξαιτίας της κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι υψηλές προσδοκίες των εταιρειών άρχισαν να βουλιάζουν, όπως και για τη Nike, η οποία πρόσφατα μείωσε την πρόβλεψη των πωλήσεών της για το έτος λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων στο Βιετνάμ.

Άπειρες κατηγορίες προϊόντων, από ηλεκτρονικά είδη μέχρι καλλυντικά, αντιμετωπίζουν καθοριστικά προβλήματα, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με στοιχεία έκθεση της CBRE, είναι απαραίτητο για τις ΗΠΑ να προσθέσουν 100 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικού χώρου αφιερωμένα στην εκπλήρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέχρι το 2025, προκειμένου να συμβαδίσουν με την αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου κατά την ίδια χρονική περίοδο. Από την άλλη ένα ζήτημα που απασχολεί είναι και η προέλευση των αγαθών εξαιτίας της αυξανόμενης ευαισθησίας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας το (80%) των ερωτηθέντων καταναλωτών αναζητούν συνεχώς προς αγορά είδη στολισμού και είδη πάρτι σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, οι διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως οι πυρκαγιές και η ξηρασία έχουν απομακρύνει τους καταναλωτές από την αναζήτηση φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν σε πιο τεχνητές επιλογές.

Εκτός από όλα αυτά, οι πελάτες ενημερώνονται όλο και περισσότερο σχετικά με την προμήθεια και το περιεχόμενο αυτού που αγοράζουν. Για παράδειγμα στη βιομηχανία καλλυντικών, δεν αρκούν οι συμβατικοί τρόποι advertising ώστε να προσελκύσουν το επιθυμητό καταναλωτικό κοινό τραβώντας τη προσοχή του. Το (63%) των καταναλωτών επιθυμούν τα προσωπικά προϊόντα και τα καλλυντικά να κατασκευάζονται εγχώρια δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το (52%) να αναφέρει ότι πολύ σημαντικό στοιχείο είναι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του εκάστοτε προϊόντος.

Με άλλα λόγια το on-shoring, το κίνημα «make it here or near» απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό, θεωρώντας το ως μια προνομιακή τακτική που ήταν διαθέσιμη κυρίως σε εταιρείες υψηλότερου βεληνεκούς πριν από οκτώ χρόνια, όταν η Walmart για πρώτη φορά ανακοίνωσε ένα δεκαετές σχέδιο, με στόχο τη προμήθεια περισσότερων από τα προϊόντα της από τις Η.Π.Α. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία δεσμεύτηκε να αγοράσει προϊόντα αμερικανικής προέλευσης και παρασκευής αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Νωρίτερα φέτος, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στο τομέα της προμήθειας έγιναν εμφανείς, η Walmart ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενισχύσει την αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού της, εισάγοντας άλλα 350 δισεκατομμύρια δολάρια στις Η.Π.Α, παράγοντας πολλά περισσότερα εγχώρια αγαθά εντός της χώρας.

Στην Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται η καρδιά της βιομηχανίας της μόδας των ΗΠΑ, θεσπίστηκε πρόσφατα ένας νόμος, ο οποίος εγγυάται καλύτερες αμοιβές για τους ωρομίσθιους εργαζομένους στην κατηγορία ενδυμάτων, ενώ παράλληλα απαγορεύει την εργασία που αμείβεται ανάλογα με το κάθε τεμάχιο. Οι διάφοροι κατασκευαστές θα είναι πλέον υπεύθυνοι για πιθανή κλοπή μισθών και άλλων τέτοιων παρόμοιων πρακτικών που σχετίζονται με τις μισθολογικές υποχρεώσεις.

Είναι προφανές λοιπόν οτι αναδύεται με μεγάλη ταχύτητα και εντάση η προσέγγιση να κατασκευάζονται-παρασκευάζονται προιόντα και υλικά εντός χώρας αφού οι επιλογές της Κίνας του Βιετνάμ εκτός απο την ωφέλεια του πολύ χαμηλού κόστους έχει ταυτόχρονα και πολλά ρίσκα.Επιλπέον η αντίλψη των καταναλωτών για την στήριξη στην τοπική οικονομία και το ενδιαφέρον τους για την προέλευση των παραγόμενων προιόντων επιταχύνει αυτ’η την προσέγγιση.

Όλες αυτές οι νέες αγοραστικές τάσεις θα βοηθήσουν τους retailers να καταλάβουν τι πραγματικά επιθυμούν οι καταναλωτές και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται. Πολλές φορές όμως η ποιότητα πολύ πιθανόν να υπερτερήσει σε σχέση με τη τιμή.

Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτό που λέμε «σωστό» προϊόν, αλλά οι retailers και τα brands πρέπει να κατανοήσουν και να προσφέρουν πραγματικά το «σωστό» προϊόν στον εκάστοτε καταναλωτή. Στο σημερινό βιομηχανικό περιβάλλον, οι λιανοπωλητές, οι μάρκες, οι σχεδιαστές και οι έμποροι οφείλουν να ρωτήσουν τους καταναλωτές τι θέλουν, αξιοποιώντας όλες αυτές τις τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν στη σύγχρονη αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.