22 Δεκ 2024
READING

Η αγορά second hand ως υπηρεσία

3 MIN READ

Η αγορά second hand ως υπηρεσία

Η αγορά second hand ως υπηρεσία

Η αγορά second hand προιόντων ειδικά στην αγορά της μόδας μεγαλώνει κάθε χρόνο.Οταν μια μάρκα θέλει να μπει σε αυτή την αγορά έχει δύο επιλογές.Είτε να δημιουργήσει μια δική της πλατφόρμα πώλησης αυτών των προιόντων είτε να αγοράσει ως υπηρεσία απο ένα τρίτο προμηθευτή αυτή τη πλατφόρμα.

Μια αυτές είναι η πλατφόρμα μεταπώλησης της ThredUp που ονομάζεται «resale as a service» ή αλλιώς RaaS η οποία έχει καταφέρει να διευρύνει αρκετά τη λίστα πελατών της και συγκεκριμένα πάνω από (30%) τον τελευταίο χρόνο.Καταρχάς η ThredUp συλλέγει μηνιαίες συνδρομητικές χρεώσεις από πελάτες RaaS καθώς και ένα μέρος των πωλήσεών τους. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν από 2 εκατομμύρια δολάρια φέτος σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια έως το 2025 αλλά και να πλησιάσουν τα 925 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη τετραετία.

Ανάμεσα στους 30 περίπου πελάτες του ιστοτόπου μεταπώλησης συμπεριλαμβάνονται οι Madewell, Walmart, Everlane, eBay, Farfetch και Gap. Πολύ πρόσφατα εντάχθηκε στην πλατφόρμα της ένας πολύ σημαντικός συνεργάτης η adidas. Έτσι σε συνεργασία με την πλατφόρμα RaaS (Resale as a Service) της ThredUp, οι πελάτες μπορούν να επιστρέφουν προϊόντα οποιουδήποτε brand μέσω της εφαρμογής Adidas Creator’s Club, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν ή να μεταπωληθούν.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και κόστος. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ένας τρόπος για να ενισχυθούν τα έσοδα εκτός από τις διαδικτυακές πωλήσεις προϊόντων από τους καταναλωτές, είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, οι οποίες θα είναι χρήσιμες σε άλλους retailers. Για παράδειγμα το Amazon έχει αποδείξει πόσο επικερδής μπορεί να αποβεί η συγκεκριμένη πρακτική. Οι πωλήσεις από τη μονάδα cloud υψηλής ισχύος AWS, από τη διαφήμιση, την εκπλήρωση και άλλου τέτοιου είδους υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως σε πωλητές της αγοράς, ξεπερνούν σταθερά τις λιανικές πωλήσεις του.

Ακόμη και οι διάφοροι e-retailers όπως η Stitch Fix που έχουν αναγνωριστεί για την ψηφιακή τους υπεροχή δεν έχουν αξιοποιήσει τις τεχνολογικές τους δυνατότητες με αυτόν τον τρόπο. Παρόλα αυτά η ThredUp τα τελευταία δύο χρόνια έχει ακολουθήσει την συγκεκριμένη κατεύθυνση, προβλέποντας μεγάλα έσοδα μέσω της πλατφόρμας RaaS, εκτιμώντας ότι το EBITDA θα αγγίξει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια το 2025 και περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια έως το 2029.

Η υπηρεσία RaaS της ThredUp είναι αρκετά κερδοφόρα τόσο για την ίδια την εταιρεία όσο και για τους πελάτες της. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί τη καρδιά της second-hand αγοράς. Την ίδια στιγμή η πρόσφατη απόκτηση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Remix από την εταιρεία αποτελεί επίσης ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για περίπου 28,5 εκατομμύρια δολάρια, αφού η ευρωπαϊκή αγορά μεταπώλησης πρόκειται να διπλασιαστεί έως το 2025.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει επιδιώξει συνεργασίες με ποικίλους λιανοπωλητές με σκοπό να πουλήσει τα εμπορεύματά της είτε στα καταστήματά τους είτε στο διαδίκτυο. Οι πωλήσεις της secondhand αγοράς πρόκειται να υπερδιπλασιαστούν, συγκριτικά με τις πωλήσεις των συμβατικών fashion αγορών. Δύο στους πέντε secondhand καταναλωτές υποστηρίζουν ότι αντικαθιστούν τις αγορές fast fashion με μεταχειρισμένα ρούχα. Όλα αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν περίτρανα τις σύγχρονες μεταβολές στην αγορά, με αποτέλεσμα ο κάθε retailer να πρέπει να τα προσαρμόσει στον τρόπο λειτουργίας του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.