Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές υποστηρίζουν ότι η βιωσιμότητα αποτελεί έναν από τον βασικότερους και ουσιαστικότερους παράγοντες όταν ψωνίζουν προϊόντα ομορφιάς. H βιωσιμότητα βρίσκεται στα χείλη όλων το τελευταίο διάστημα, έχοντας προ πολλού ξεπεράσει την έννοια της τάσης λόγω της κλιματικής κρίσης. Τα δεδομένα καλούν για δράση, μιλούν για έλλειψη χρόνου, προσπαθούν να αφυπνίσουν.
Μεταξύ άλλων και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά σε κλάδους ιδιαίτερα ρυπογόνους, οφείλουν να αλλάξουν τις πολιτικές τους, να υιοθετήσουν πρακτικές λιγότερο επιβαρυντικές για τον πλανήτη, να συμβάλουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική κρίση και να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα του ανθρώπου στη γη.
Δυστυχώς μέχρι στιγμής όλες οι λύσεις του συγκεκριμένου κλάδου έχουν αποτύχει, σύμφωνα με τους αρμόδιους επικριτές. Λαμβάνοντας υπόψη μία πρόσφατη συλλογική προσπάθεια, η οποία διεκπεραιώθηκε υπό την ηγεσία ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες ομορφιάς, θα μπορούσε να αποδείξει εάν συμμετάσχει σε ικανοποιητικό βαθμό η ευρύτερη βιομηχανία.
Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο, οι εταιρείες προσωπικής φροντίδας L’Oréal, Henkel, LVMH, Unilever και Natura & Co ανακοίνωσαν μια συνεργασία σύμφωνα με την οποία θα αναπτύξουν από κοινού ένα σύστημα αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βαθμολόγησης για προϊόντα καλλυντικών. Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά ομορφιάς vegan βρίσκεται σε άνοδο, καθώς προβλέπεται να φτάσει τα 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027.
Επίσης, οι διαδικτυακές πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς vegan ξεπέρασαν τα 342 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και αυξήθηκαν κατά 83% από το προηγούμενο έτος. Φαίνεται πως οι καταναλωτές σήμερα είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι αγορές τους στο περιβάλλον. Επιλέγουν να συνεργάζονται με εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους αξίες, και πολλοί αρνούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς από brands που προκαλούν άσκοπα βλάβη στα ζώα ή στον πλανήτη.
Επομένως η δεδομένη κοινοπραξία υποστηρίζει ότι το σύστημα βαθμολόγησης θα είναι αμερόληπτο ανεξαρτήτως brand, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους αγοραστές να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλουν πιο εύκολα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκάστοτε καλλυντικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος.
Η συγκεκριμένη ενέργεια κοινοπραξίας είναι η πρώτη για τη βιομηχανία ομορφιάς και μπορεί να απηχήσει παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων μόδας και κοσμημάτων με σκοπό τη δημιουργία συμφώνων βιωσιμότητας, με τη συμμετοχή των Kering και Chanel και Kering και Cartier αντίστοιχα. Ο στόχος είναι να συνεργαστούν μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες της βιομηχανίας μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές όλες αυτές οι εκστρατείες των εταιρειών όχι μόνο δε βοηθούν το καταναλωτικό κοινό αλλά το προβληματίζουν ακόμη περισσότερο. Η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας δεν αποτελεί πλέον παράγοντα για το μέλλον, αλλά παράγοντα προτεραιότητας. Πολλοί πελάτες αναζητούν τώρα τη βιωσιμότητα ως ένα από τα φίλτρα προτεραιότητας για τις αγορές τους, συχνά έναντι της τιμής. Φαίνεται πως οι εταιρείες στοχεύουν στο να παράγουν βιώσιμα προϊόντα, καθώς το 79% των καταναλωτών έχει αλλάξει τις προτιμήσεις του σχετικά με την αγορά και επιθυμεί να αγοράζει και να καταναλώνει προϊόντα, τα οποία είναι ασφαλή για τον άνθρωπο αλλά και για το περιβάλλον. Οι εταιρείες φέρουν το βάρος μιας σημαντικής νέας ευθύνης, αφού πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν ότι η βιωσιμότητα είναι αυτή που επιθυμούν οι καταναλωτές.
Μέτρηση και διαφάνεια
Το σύστημα βαθμολόγησης της κοινοπραξίας πιθανότατα θα είναι ευπρόσδεκτο από τους καταναλωτές. Σχεδόν επτά στους δέκα αγοραστές υποστηρίζουν ότι τα brands οφείλουν να κάνουν περισσότερα ώστε να διευκολύνουν τις πιο συνειδητές αγορές. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου σημαντική είναι και η σχετική σήμανση των αγαθών, μέσω της οποίας πιστοποιείται κατά πόσο βιώσιμο είναι ένα προϊόν. Σίγουρα πολλές εταιρείες προκειμένου να στοχεύσουν στην βιωσιμότητα, κρίνουν απαραίτητη την τοποθέτηση πράσινων λογοτύπων και σημάνσεων στις συσκευασίες προϊόντων ώστε να παρουσιάζουν με δελεαστικό τρόπο ότι τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα στις συσκευασίες είναι απολύτως βιώσιμα. Ωστόσο, αυτό είναι απλώς μια παρορμητική κίνηση η οποία μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στις εταιρείες. Για να βεβαιωθούν λοιπόν οι εταιρείες ότι τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν βασίζονται σε στοιχεία, θα πρέπει να δημιουργήσουν στρατηγική βιωσιμότητας ώστε να κατανοήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο που έχει η βιωσιμότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και εταιρείες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τα διαπιστευτήριά τους σχετικά με τη βιωσιμότητα ως ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως για τα συγκεκριμένα brands η ιδέα της συλλογικής δράσης να μην είναι εύκολη. Κάτι όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η βιομηχανία ομορφιάς θα πρέπει να υποβληθεί σε εκτενή ανασκόπηση κάθε τμήματος της αλυσίδας εφοδιασμού της και να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό την απόλυτη διαφάνεια.
Προκειμένου να “τετραγωνιστεί” ο κύκλος της βιοποικιλότητας, της ηθικής εργασίας, των επαναχρησιμοποιούμενων και ανακυκλώσιμων συσκευασιών καθώς και των εκπομπών άνθρακα, η βιομηχανία πρέπει να διανύσει ένα δαπανηρό, περίπλοκο και χρονοβόρο ταξίδι.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.