Η H&M λανσάρει μια fashion συλλογή φιλική προς τα ζώα, η οποία έχει πιστοποιηθεί από την οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων «People for the Ethical Treatment of Animals» (PETA) τον Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα η συλλογή «Co-Exist Story» περιλαμβάνει γυναικεία, ανδρικά και παιδικά ενδύματα, υπογραμμίζοντας τις εναλλακτικές λύσεις που έχει χρησιμοποιήσει όσον αφορά τα υφάσματα και τις διάφορες διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με την εκμετάλλευση των ζώων όπως είναι τη Flwrdwn μία εναλλακτική διαδικασία με βάση τα αγριολούλουδα, και το Vegea ένα φυτικό υποκατάστατο για το λάδι και δέρματα ζωικής προέλευσης. Η συλλογή H&M “Co-Exist Story” θα είναι διαθέσιμη παγκοσμίως στο hm.com και σε επιλεγμένα καταστήματα από τις 4 Νοεμβρίου.
Η αγορά της “γρήγορης μόδας” όπως αποκαλείται και περιλαμβάνει εταιρείες όπως τα Zara, η H&M, η Gap, η Uniqlo και άλλες έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες γιατί οι αγοραστές επιλέγουν με αυστηρότερα κριτήρια θέλοντας να προστατεύσουν το περιβάλλον. Αδιαμφισβήτητα αποτυπώνεται η αλλαγή στις αγοραστικές συμπεριφορές αφού υπάρχει η τάση για αγορά λιγότερων ρούχων και η έγνοια για την προστασία του περιβάλλοντος. Καθώς περισσότεροι καταναλωτές συνειδητοποιούν το περιβαλλοντικό και ανθρώπινο κόστος της παραγωγής ενδυμάτων, λιγότεροι θα επιλέξουν προϊόντα από εταιρίες της “γρήγορης μόδας”. Έτσι ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναθεωρούν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, μειώνοντας την παραγωγή των αγαθών τους, περιορίζοντας το κομμάτι του waste αλλά και λανσάροντας νέες συλλογές eco-friendly.
Η συλλογή «Co-Exist Story» αποτελεί την επιτομή της συνεχούς δέσμευσης της εταιρείας να εξερευνά καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά τα υφάσματα που προέρχονται από ζώα, ενώ παράλληλα παρέχει στο καταναλωτικό κοινό μία εναλλακτική μόδα.Λίγο πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την H&M διατίθενται ρούχα για ειδικές περιστάσεις επηρεασμένα από τη δεκαετία του ’90, τα οποία μπορούν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στη συνέχεια τα πιο basic κομμάτια της γυναικείας συλλογής όπως τα παλτό, τα πλεκτά φορέματα και τα δερμάτινα είδη έχουν παραχθεί από ανακυκλωμένο πολυεστέρα και γενικότερα όσο το δυνατόν πιο vegan υλικά.
Όσον αφορά την ανδρική συλλογή χρησιμοποιείται ανακυκλωμένο νάιλον, φυσικό καουτσούκ Yulex, χρήση του υλικού Flwrdwn καθώς και ανακυκλωμένο πλαστικό. Επιπροσθέτως οι παιδικές συλλογές έχουν σχεδιαστεί από ανακυκλωμένο νάιλον και Flwrdwn συνδυάζοντας διάφορα μπαλώματα και σλόγκαν πάνω στο ρούχα, τα οποία υποδηλώνουν πίστη στο ζωικό βασίλειο και υποστήριξη στο έργο της PETA. Παράλληλα η νέα συλλογή περιλαμβάνει και τα πρώτα προϊόντα μακιγιάζ H&M πιστοποιημένα από το The Vegan Society, παρέχοντας δύο κραγιόν και ένα σετ με eyeliner.
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την PETA όσον αφορά των υλικών που προέρχονται από ζώα. Μεγάλο μέρος των πρακτικών της PETA επιτυγχάνεται με τη δημιουργία θετικών σχέσεων με εταιρείες όπως είναι H&M καθώς καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να σταματήσει ουσιαστικά η χρήση υλικών που προέρχονται από ζώα.
Ωστόσο ένα ζήτημα που μαστίζει στη βιομηχανία της μόδας είναι το φαινόμενο του Greenwashing, το οποίο παρατηρείτε κυρίως στα fast-fashion brands. Συγκεκριμένα το (59%) των ισχυρισμών αειφορίας και βιωσιμότητας που διατυπώνονται από μεγάλες εταιρείες μόδας, όπως η H&M, η Asos, ακόμη και η Patagonia, είναι αβάσιμες ή παραπλανητικές. Αποτελεί γεγονός οτι οι περισσότερες μάρκες δεν δείχνουν σαφή πρόθεση και δέσμευση να μειώσουν την χρήση συνθετικών ινών με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ αρκετές εταιρείες εντάσσουν στο λειτουργικό τους την κυκλική οικονομία, η βιομηχανία της μόδας φαίνεται να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει τέτοιου είδους πρακτικές.
Η συλλογή «Co-Exist Story» σηματοδοτεί την Τρίτη σε σειρά πρωτοβουλία των Innovation Stories της H&M, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2021 με στόχο να παρουσιάσει πιο βιώσιμες καινοτομίες, υλικά και σχέδια. Η πρώτη ήταν η θεματική συλλογή «Science Story», η οποία χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά, ενώ η δεύτερη με όνομα «Colour Story» έδινε προτεραιότητα σε πιο βιώσιμες μεθόδους εργασίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.